Разкъсване на жлъчния мехур

Какво е руптура на жлъчния мехур?

Жлъчният мехур е малък орган, разположен близо до черния ви дроб. Той съхранява жлъчката, която е течност, произведена в черния дроб. Жлъчният мехур освобождава жлъчката в тънките черва, за да помогне за разграждането на мазнините.

Спукването на жлъчния мехур е медицинско състояние, при което стената на жлъчния мехур изтича или се спуква. Разкъсванията обикновено са причинени от възпаление на жлъчния мехур. Това възпаление може да бъде причинено от камъни в жлъчката, които могат да се забият вътре в жлъчния мехур. Инфекцията може също да причини възпаление, което може да доведе до разкъсване. В редки случаи нараняването може да причини разкъсване.

Ако жлъчният ви мехур се спука, може да имате внезапна, остра силна коремна болка. Болката може да е краткотрайна след разкъсването. Но болката често се връща, когато мястото на разкъсване с изтичащо съдържание нарасне или се възпали или зарази. Нелекуваният спукан жлъчен мехур може да причини синдром на системен възпалителен отговор (SIRS) в тялото. Ако има основна инфекция със SIRS, наричана още сепсис, този тип инфекция може да бъде животозастрашаваща.

Причини за руптура на жлъчния мехур

Разкъсванията обикновено са причинени от възпаление на жлъчния мехур или тъпо нараняване.

Причините за възпаление на жлъчния мехур, водещо до разкъсване, включват:

 • камъни в жлъчката, които са най-честата причина за възпаление

 • аскаридоза, която се причинява от паразитни червеи и може да доведе до жлъчно заболяване

 • бактериални инфекции, като причинени от Ешерихия коли, клебсиела, или Streptococcus faecalis
 • жлъчна утайка, която е смес от жлъчка и частици, които могат да запушат жлъчния мехур

Причините за тъпи наранявания, които могат да спукат жлъчния мехур, включват:

 • произшествия с моторни превозни средства
 • пада с удар в корема
 • директни удари от контактни спортове, като футбол, борба или ръгби

Симптоми на руптура на жлъчния мехур

Симптомите на спукан жлъчен мехур не трябва да се пренебрегват. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако получите някакви симптоми на разкъсване на жлъчния мехур. Тези симптоми могат да включват:

 • гадене и повръщане
 • остра болка в горния десен квадрант на корема
 • жълтеница, която е пожълтяване на кожата и очите

 • треска

Диагностициране на руптура на жлъчния мехур

Може да е трудно за Вашия лекар да диагностицира спукан жлъчен мехур, тъй като симптомите Ви могат да наподобяват симптоми на възпаление на жлъчния мехур. Ако Вашият лекар Ви диагностицира с възпаление на жлъчния мехур, когато наистина е до точката на разкъсване на жлъчния мехур, може да Ви предпише неправилно лечение.

Вашият лекар може да използва различни диагностични тестове, за да провери за руптура на жлъчния мехур, като например:

 • ултразвук на корема
 • цветен поток доплер ултразвук
 • CT сканиране
 • жлъчна сцинтиграфия (HIDA сканиране), която използва радиоактивен материал, инжектиран в тялото, който се проследява със специализирана камера

Освен това, Вашият лекар може да назначи серия от кръвни изследвания, за да провери за признаци на възпаление, което може да се дължи на тежка инфекция, включително:

 • брой бели кръвни клетки
 • ниво на с-реактивен протеин
 • скорост на утаяване на еритроцитите

Повишените нива в който и да е от тези тестове, заедно с положителни симптоми и признаци или образни изследвания, показващи заболяване на жлъчния мехур, могат да показват възпаление на жлъчния мехур, което е риск от руптура на жлъчния мехур.

Лечение на руптура на жлъчния мехур

Отстраняване на жлъчния мехур

Вашият лекар ще препоръча най-добрия курс на лечение след диагностициране на състоянието Ви. Обикновено диагнозата е последвана от бързо лечение. В идеалния случай Вашият лекар ще иска да премахне жлъчния мехур, преди да се спука. Има по-голям шанс за усложнения, ако жлъчният ви мехур се отстрани, след като се спука.

Жлъчният мехур може да бъде отстранен с лапароскопска хирургия. Това е минимално инвазивна хирургия, при която се използват малки разрези и специализирани инструменти за отстраняване на жлъчния мехур. Тази техника има по-нисък риск от усложнения и обикновено изисква по-кратък болничен престой. Частичната холецистектомия е опция, ако имате значително възпаление или много крехка тъкан, което затруднява пълното отстраняване на жлъчния мехур.

Лечение след операция

Вероятно ще се нуждаете от лечение след операцията. Това може да включва антибиотици за изчистване на бактериална инфекция и престой в болница за наблюдение на състоянието ви. Може да се наложи и временна диета с ниско съдържание на мазнини. Може да изпитате краткосрочни затруднения с храносмилането и усвояването на мазнините след отстраняване на жлъчния мехур.

Можете също така да получите инструкции за грижа за вашия хирургически разрез (и) у дома и Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за лечение на болка. Вашият лекар може да предпише продължителен курс на антибиотична терапия като предпазна мярка срещу инфекция. Може също да бъдете инструктирани да избягвате определени дейности за известно време.

Усложнения

Разкъсванията на жлъчния мехур трябва да се вземат много сериозно. Жлъчката не трябва да се отделя в коремната кухина. Едно от най-смъртоносните усложнения при спукан жлъчен мехур с свързана инфекция е сепсисът. В този случай тялото ви може да изпадне в шок или органите ви да се затворят, ако не получите лечение бързо. Рискът от този вид усложнение е по-висок, ако имате по-слаба имунна система.

Прогноза за руптура на жлъчния мехур

Перспективата е обещаваща, когато жлъчният мехур се отстрани, преди да се спука. Не всички разкъсвания се появяват в една и съща част на жлъчния мехур. Някои места на разкъсване правят отстраняването по-трудно, което увеличава риска от развитие на инфекция. Сериозните усложнения при разкъсване могат да бъдат фатални.

Хората, които получават правилна диагноза и бързо лечение, могат да се възстановят напълно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss