Разбиране на сърдечен блок втора степен тип 2

Сърдечен блок от втора степен тип 2 е сериозно, но лечимо състояние, което засяга потока от електрически сигнали през сърцето ви. Лечението може да включва пейсмейкър за регулиране на сърдечната функция.

Постоянният поток от електрически импулси от синусовия възел в предсърдията (горните камери на сърцето ви) надолу към вентрикулите (долните камери) поддържа сърцето ви да бие достатъчно силно, за да изпомпва кръв в цялото ви тяло.

Когато тези импулси не достигат постоянно до вентрикулите, състоянието се нарича сърдечен блок. Сърдечните блокове се наричат ​​още атриовентрикуларни блокове.

Сърдечен блок от втора степен тип 2 не е най-тежкият тип сърдечен блок, но може да причини забележими, вероятно сериозни симптоми. Вашият лекар може да предпише лекарства, които да ви помогнат да запазите здравето на сърцето си. Въпреки това, в много случаи е необходим имплантируем пейсмейкър за възстановяване на здравия сърдечен ритъм.

Тази статия разглежда по-отблизо втора степен сърдечен блок тип 2, включително симптомите, причините, лечението и перспективите.

Какви са трите различни вида сърдечни блокове?

 • Сърдечен блок първа степен: Импулсите са бавни от предсърдията, но остават постоянни. Лечението не винаги е необходимо.
 • Втора степен сърдечен блок: Импулсите не винаги достигат до вентрикулите. Тип 1 може да не се нуждае от лечение, но тип 2 често изисква пейсмейкър.
 • Сърдечен блок трета степен (известен също като пълен сърдечен блок): Импулсите напълно спират да достигат до вентрикулите. Почти винаги е необходим пейсмейкър.

Какво представлява втора степен сърдечен блок тип 2?

Втора степен сърдечен блок тип 2 се нарича още Mobitz тип 2. Характеризира се с импулси от синусовия възел, които периодично не достигат до вентрикулите. Тези импулси карат сърцето ви да се свива и да изпомпва кръв към белите дробове и останалата част от тялото ви.

Mobitz тип 2 се различава от по-често срещания сърдечен блок втора степен (известен като Mobitz тип 1), при който импулсите от синусовия възел стават прогресивно по-бавни, докато сърцето прескочи удар, започвайки процеса отначало.

При сърдечен блок от втора степен тип 2 може да имате периоди на нормален, непрекъснат електрически поток в сърцето, осеяни с кратки епизоди, в които не преминават импулси към вентрикулите. Тип 2 е по-опасният вид сърдечен блок от втора степен, тъй като може да прогресира до сърдечен блок от трета степен, ако не се лекува.

Сравнителни сърдечни честоти за сърдечни блокове, тип 1 и 2
Нормален синусов ритъм спрямо сърдечен блок втора степен тип 1 и 2 ритъм. Сърдечните блокове се наричат ​​още атриовентрикуларни блокове.

Какви са симптомите на сърдечен блок втора степен тип 2?

Сърдечен блок Mobitz тип 1 от втора степен понякога не причинява забележими симптоми, но симптомите на Mobitz тип 2 обикновено са по-очевидни. Те могат да включват:

 • световъртеж
 • припадък
 • умора
 • замаяност

Какво причинява втора степен сърдечен блок тип 2?

Структурното увреждане на сърцето обикновено е в основата на втора степен сърдечен блок тип 2. Увреждането може да е резултат от инфаркт или непреднамерено усложнение на сърдечна операция. Други потенциални причини включват:

 • напредване на възрастта (износването на сърцето с течение на времето може да доведе до електрически проблеми като сърдечен блок и различни аритмии)
 • някои лекарства, включително блокери на калциевите канали и дигоксин
 • хиперкалиемия (необичайно високи нива на калий в кръвта)

 • белези на сърдечния мускул (понякога резултат от инфекция, въпреки че често причината е неизвестна)

Кой е изложен на риск от сърдечен блок втора степен тип 2?

Ако сте имали инфаркт или сте претърпели сърдечна операция, може да сте изложени на по-висок риск от втора степен сърдечен блок тип 2. A Проучване от 2019 г също предполага, че хората с лошо управлявано кръвно налягане и/или нива на кръвната захар имат по-голям риск от развитие на това състояние.

Състояние, наречено ляв бедрен блок (LBBB), също е свързано с по-висок риск от втора степен сърдечен блок тип 2.

Сърцето има два пътя за преминаване на импулси от предсърдията към вентрикулите: десния и левия снопов клон. При LBBB импулсите, насочени надолу по левия сноп, са много по-бавни от тези, които се движат надолу по десния сноп.

Тъй като импулсите достигат бавно до лявата камера, импулсите в десния клон се опитват да компенсират и в крайна сметка достигат до лявата камера, за да я накарат да се свие.

Как се диагностицира втора степен сърдечен блок тип 2?

Правилната диагноза на сърдечен блок втора степен тип 2 включва физически преглед и преглед на вашата медицинска история и текущи симптоми.

Най-важният диагностичен инструмент обаче е електрокардиограмата (ЕКГ). По време на ЕКГ медицинският специалист ще постави електроди на гърдите ви, за да открие всяка нетипична електрическа активност в сърцето ви. Това е безболезнен, неинвазивен тест, който се използва за диагностициране на няколко вида нарушения на сърдечния ритъм.

Тъй като сърцето ви не винаги е в състояние на втора степен сърдечен блок тип 2, може да се наложи да носите преносимо ЕКГ устройство, като например Холтер монитор. Можете да го носите 24 часа на ден, за да записвате всички промени в електрическите модели на сърцето си. Имплантируем цикълен монитор може да направи същото.

Как се лекува втора степен сърдечен блок тип 2?

Лечението на Mobitz тип 2 често започва с оценка на възможните обратими причини за сърдечен блок втора степен. Спирането на лекарства като дигоксин, бета-блокери, блокери на калциевите канали и амиодарон може да позволи на сърцето ви да се върне към нормален ритъм.

Въпреки това, стандартното лечение тип 2 е имплантируем пейсмейкър. Това е малко устройство, захранвано с батерии, което може да бъде хирургически имплантирано в гърдите ви с жици или проводници, простиращи се в сърцето ви. Проводниците носят леки, но ефективни електрически сигнали, за да поддържат сърцето ви да бие в постоянен ритъм.

Как да поддържаме здрава сърдечна функция

Животът със сърдечен блок втора степен тип 2 означава, че трябва да се опитате да следвате здравословен за сърцето начин на живот. The Американска сърдечна асоциация препоръчва следните поведения за поддържане на здрава сърдечна функция:

 • получаване на най-малко 150 минути умерена интензивност на физическа активност на седмица
 • хранене на здравословна диета с ниско съдържание на натрий и наситени мазнини и богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини
 • отказване от пушенето, ако пушите, и избягване на излагане на пасивно пушене и замърсяване на въздуха, доколкото е възможно

Трябва също така да работите с Вашия лекар, за да поддържате кръвното налягане, холестерола и нивата на кръвната захар в здравословни граници.

Какви са потенциалните усложнения на сърдечен блок втора степен тип 2?

Ако Mobitz тип 2 ви причини припадък, може да сте изложени на риск от падане и наранявания, свързани с падане. Състоянието понякога може да доведе до внезапен сърдечен арест, което представлява бърза и неочаквана загуба на сърдечна функция и съзнание. Сърдечният арест често е фатален, ако сърдечната функция не се възстанови бързо.

Мобитц тип 2 също може прогрес до сърдечен блок трета степен, което може да бъде спешно медицинско състояние и потенциално животозастрашаващо състояние.

Какви са перспективите за хората със сърдечен блок втора степен тип 2?

Дългосрочната перспектива за някой с Mobitz тип 1 като цяло е обещаваща, но перспективата за Mobitz тип 2 е по-малко ясна.

Причината за сърдечния блок и тежестта на симптомите могат да повлияят на перспективата. Например, проучване от 2021 г. предполага, че лица под 50 години, които развиват втора степен сърдечен блок тип 2 без ясна причина, имат по-висок риск от сърдечна недостатъчност и други сериозни усложнения.

Ако основната причина, като сърдечен удар, бъде лекувана своевременно и здравият кръвен поток бъде възстановен, сърдечен блок тип 2 може да бъде елиминиран.

В противен случай, ако получите пейсмейкър и сте сигурни, че правите редовни проверки на устройството и водите здравословен за сърцето начин на живот, трябва да можете да живеете дълго време.

Сърдечен блок от втора степен тип 2 е сериозно, но лечимо състояние, засягащо постоянния поток от електрически сигнали през сърцето ви.

Важно е да запомните, че ако получите пейсмейкър, който възстановява здравословния сърдечен ритъм, все още трябва да водите здравословен за сърцето начин на живот. Ще трябва също да работите с вашия здравен екип, за да сте в крак с годишните си кръвни изследвания, проверки на устройства и физически прегледи и прожекции.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss