Разбиране на страха от силни шумове (фонофобия)

Силният шум, особено когато е неочакван, може да бъде неприятен или раздразнителен за всеки. Ако имате фонофобия, страхът ви от силен шум може да бъде непреодолим, което да ви накара да се паникьосвате и да се чувствате изключително тревожни.

Страхът от силен шум се нарича фонофобия, сонофобия или лигирофобия. Това състояние не е причинено от загуба на слуха или какъвто и да е вид нарушение на слуха.

Фонофобията е специфична фобия. Специфичните фобии са краен, ирационален страх от ситуации или обекти, които не гарантират такава интензивна реакция.

Както всички фобии, фонофобията е лечимо тревожно разстройство. Той е предназначен от непреодолим страх от силен шум.

Човек с това състояние може да изпита дълбоко страдание от силен шум, за който знае, че идва, както и от неочакван силен шум.

Кога страхът от силни звуци е фобия?

Силните шумове могат да бъдат неприятни и неудобни. Рядко се среща човек, който се радва на непрекъсната аларма за кола или крещяща сирена за линейка. Някои силни звуци, като тези, издавани от фойерверки, може да се понасят по-лесно, тъй като са свързани с приятни неща. Това са преживявания, с които повечето хора могат да се свържат.

Въпреки това, ако имате фонофобия, ще изпитате силно интензивна реакция на всякакъв вид силен шум, без значение каква е връзката или причината.

Хората с това състояние изпитват дълбок стрес и тревожност, когато очакват силен шум. Те също така имат екстремни реакции към силни шумове, след като се появят.

Има ли други условия, които правят звуците неудобни?

Фонофобията се различава от другите състояния, които имат дискомфорт да звучат като симптом. Те включват:

 • Хиперакузия. Това състояние не е фобия. По-скоро това е нарушение на слуха, което кара звуците да се чувстват по-силни, отколкото всъщност са. Хиперакузията има редица причини, включително мозъчно увреждане, лаймска болест и посттравматично стресово разстройство (ПТСР).
 • мизофония. Това състояние има емоционален характер, но не е фобия. Хората с мизофония имат интензивни, емоционални реакции, като омраза или паника, към конкретен звук, като капещ кран или хъркащ човек. Звукът не трябва да е силен, за да се получи този ефект.

Какви са симптомите?

Симптомите на фонофобията могат да затруднят да се наслаждавате на ежедневните дейности и ежедневния живот. Човек с това състояние може да изпита тези симптоми в очакване на силен шум, докато се случва или след това. Те включват:

 • тревожност
 • страх
 • облива се в пот
 • недостиг на въздух
 • удрящо сърце или повишена сърдечна честота
 • болка в гърдите
 • световъртеж
 • замаяност
 • гадене
 • припадък

Различни ли са симптомите при децата?

Фобии от всякакъв вид могат да се появят при деца, както и при възрастни. Ако детето ви има тежка реакция на силен шум, посещението на аудиолог може да ви помогне да определите дали има фонофобия или слухово състояние като хиперакузис.

Симптомите на двете състояния може да изглеждат сходни при децата. Вашето дете може да бъде много обезпокоено от звуци, които не ви се струват прекалено силни. Те могат да запушат ушите си, да се уплашат или да се опитат да се измъкнат от звука.

Страхът от силни звуци свързан ли е с аутизма?

Хората с разстройство от аутистичния спектър (ASD) понякога могат да се страхуват от силни звуци. Тази реакция може да бъде причинена от няколко основни фактора, включително повишена тревожност, сензорна чувствителност или и двете.

Децата и възрастните с ASD могат да изпитват страх в очакване на силен шум, който свързват с неприятно събитие.

Хората със сензорни проблеми може да имат свръхчувствителност към звук, което ги кара да чуват нещата много по-силно, отколкото са в действителност. Известно е, че децата с ASD сравняват звука на дъждовните капки с куршумите.

Освен това има някои доказателства, че фобиите от всякакъв тип са често срещани сред хората от спектъра.

Какво причинява страх от силни звуци?

Фонофобията е състояние на психичното здраве, което може да се прояви на всяка възраст. Както всички специфични фобии, точната им причина не е напълно разбрана.

Може да е причинено от генетични фактори. Хората с фамилна анамнеза, която включва тревожни разстройства, може да са по-предразположени към това състояние.

Фонофобията може да бъде причинена и от външни фактори, като история на дългосрочна детска травма или единичен травматичен инцидент. При деца с аутизъм и при някои други деца травматичното събитие може да изглежда екстремно, но всъщност не е така. Например, внезапно чувайки всички силно да викат изненада на парти за рожден ден.

Страхът от силни звуци част от други състояния ли е?

В някои случаи фонофобията може да бъде и симптом на друго състояние. Те включват:

 • мигренозни главоболия
 • Синдром на Клайн-Левин
 • черепно-мозъчна травма

Как се диагностицира страхът от силни звуци?

Ако страхът ви от силни звуци пречи на способността ви да функционирате или да се наслаждавате на живота, лекар, като терапевт, ще може да ви помогне.

Вашият лекар ще диагностицира Вашето състояние, като Ви зададе въпроси относно Вашите симптоми и тригери. Вашата медицинска, социална и психологическа история ще бъдат обсъдени.

За да определи дали това, което имате, е специфична фобия, Вашият лекар ще използва диагностичните критерии, установени в новото издание на Диагностично и статистическо ръководство за психични разстройства (DSM-5).

Намиране на помощ от страх от силни звуци

Можете да намерите лицензиран професионалист, като психолог или психиатър, чрез тези организации и асоциации:

 • Американската психиатрична асоциация
 • Американска асоциация за тревожност и депресия
 • Асоциация за поведенчески и когнитивни терапии

Как се лекува страхът от силни звуци?

Има няколко вида терапия, които се използват за лечение на фобии. Страхът от силен шум може да се лекува чрез:

 • Експозиционна терапия (систематична десенсибилизация). Това е вид психотерапия (беседна терапия). Той използва насочвано и многократно излагане на източника на вашия страх. Експозиционната терапия може да се провежда индивидуално или в групи. Може да бъде много ефективен за лечение на всички видове специфични фобии.
 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT). Това е вид психотерапия, която също е много ефективна за лечение на специфична фобия. Той използва някои елементи на терапия с експозиция, комбинирани с техники, които ви помагат да промените негативните мисли и поведение.
 • Техники за релаксация. Дейности като медитация също могат да помогнат, особено когато се комбинират с други лечения.

Терапията със специалист по психично здраве обикновено е всичко, което е необходимо, за да се помогне на хората с фонофобия. Понякога лекарствата могат да бъдат предписани във връзка с (или вместо) психотерапия. Те включват лекарства против тревожност и бета блокери, които помагат за намаляване на симптомите, причинени от пристъпите на паника.

Какви са перспективите за хората, които се страхуват от силни звуци?

Ако осъзнаете, че имате фонофобия, вие вече сте направили първата крачка към преодоляването й. Фонофобията е силно лечимо състояние. Ще е необходима работа от ваша страна, за да преодолеете страха си, но положителните и мощни резултати може да не отнеме толкова време, колкото си мислите.

Експозиционната терапия и CBT могат да ви помогнат да изпитате значително намаляване на фобичните реакции в рамките на 2 до 5 месеца.

Долния ред

Фонофобията (страх от силен шум) е силно лечима, специфична фобия. Това състояние може да се появи в детството или в зряла възраст. Терапевтичните лечения могат да бъдат много ефективни за елиминиране или намаляване на фонофобните реакции. Те включват експозиционна терапия и когнитивно-поведенческа терапия.

В някои случаи лекарствата могат също да помогнат за облекчаване на тревожността, причинена от това състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss