Разбиране на разпространението на екзема

Въпреки че не разбираме напълно какво причинява развитието на екзема, не е известно тя да се разпространява между хората.

Екземата (или атопичният дерматит) е често срещано възпалително състояние на кожата, засягащо както деца, така и възрастни. Симптомите на екзема могат да варират според вида, но най-честият симптом включва сухи, сърбящи и възпалени петна по кожата.

Въпреки че екземата може да причини обриви, които може да изглеждат заразни, всъщност не можете да разпространите състоянието на друг човек. Но ако вече имате екзема, вашите обриви понякога могат да се разпространят в други области на Вашият тяло по време на обостряне.

Ето как и къде може да се разпространи екземата по тялото, както и някои съвети за предотвратяване на разпространението на екземата по време на обостряния.

Може ли екземата да се разпространява от човек на човек?

Екземата е не заразно кожно заболяване. Това означава, че не е заболяване на кожата, което се разпространява чрез пряк или непряк контакт с друго лице. С други думи, не можете да „хванете“ екзема от някой друг, който я има.

Експертите все още не са сигурни какво кара някой да развие екзема. Въпреки това, генетиката, дисфункцията на имунната система и факторите на околната среда могат да бъдат всички играе роля.

Екземата се разпространява ли по тялото ви?

Въпреки че не можете да разпространите екземата на друг човек, все пак е възможно екземата да се разпространи в различни части на тялото ви, особено по време на обостряне.

По време на обостряне на екзема може да забележите влошаване на симптомите, като например:

 • силно суха и сърбяща кожа
 • раздразнена или възпалена кожа
 • червени, кафяви, сиви или обезцветени кожни петна
 • лющещи се или корави петна по кожата
 • дебели или люспести участъци по кожата
 • неравности, пукнатини и рани, които изтичат
 • парене, изтръпване или смъдене на кожата

Екземата може да доведе до почти непоносим сърбящ участък от кожата, което често предизвиква желание за разтриване или надраскване на кожата.

Но колкото и изкушаващо да е да почешете този сърбеж, чесането или триенето на екземния обрив ще влоши възпалението. Всъщност не само може да причини разпространение на обрива, но също така може да увеличи риска от усложнения като кожни инфекции.

Може ли екземата да се разпространи към гениталиите ви?

При някои хора екземата може да се разпространи в областта на слабините или гениталиите – известна още като генитална екзема.

Екземата, която засяга пениса, се нарича екзема на пениса, докато екземата, която засяга вулвата, е известна като вулварна екзема.

Симптомите на генитална екзема са подобни на екзема, която се появява навсякъде другаде по тялото – суха, сърбяща кожа, дебели петна или малки подутини и мехури. Въпреки това, много от тези симптоми също се припокриват със симптомите на много полово предавани инфекции (ППИ).

Ако имате екзема и сте забелязали подобни на екзема симптоми, появяващи се по гениталиите ви, това може да е генитална екзема. Но ако не изпитвате други симптоми на обостряне или симптомите ви са се развили малко след секс, помислете дали да не се свържете с лекар за тестване за ППИ.

Знаеше ли?

Екземните обриви могат да се появят на различни места по тялото и тези места обикновено варират в зависимост от възрастта:

 • в децаекземата обикновено се появява по лицето, скалпа и гънките на лактите и коленете.
 • в възрастниекзема често се появява по лицето, задната част на врата и гънките на коленете и лактите.
Беше ли Ви полезно?

Как мога да спра прогресията на симптомите на екзема?

Екземата може да преминава през периоди на ремисия и обостряния, но има стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате симптомите, когато се появят.

Някои от тези стъпки включват:

 • Избягване на задействания: Разбирането на вашите причини за екзема е най-важната стъпка за предотвратяване на появата или влошаването на симптомите ви. И ако имате обостряне, важно е да започнете да лекувате симптомите, преди да прогресират.
 • Използване на лекарства: Лекарствата с рецепта, насочени към възпаление, често са първа линия лечение на тежки симптоми на екзема. Опциите без рецепта също могат да помогнат за справяне с леки симптоми като сърбеж и сухота.
 • Опитване на терапии: Фототерапията, известна още като светлинна терапия, и лазерната терапия са две лечения, които могат да намалят възпалението на кожата при екзема. И двата подхода обикновено отнемат няколко сесии, за да видите резултатите.
 • Лечение у дома: Подходите в домашни условия като бани с овесени ядки и мокро увиване също могат да помогнат за предотвратяване на влошаването на симптомите на обостряне. Въпреки това е полезно да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете каквото и да е лечение у дома.

Ако искате да научите повече за различните възможности за лечение на екзема, вижте нашето Пълно ръководство за лечение на екзема.

Екземата е състояние на кожата, което причинява силен сърбеж и сухота, което може да доведе до други симптоми като обезцветена кожа, люспести петна, болезнени подутини и отворени рани.

Екземата не е заразна за други хора, но обривът може да се разпространи в други части на собственото ви тяло по време на обостряне.

Няколко възможности за лечение са ефективни, за да помогнат на хората с екзема да управляват симптомите си и да предотвратят влошаването им.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss