Разбиране на различните видове херпес зостер

Видът на херпес зостер, който имате, зависи от това кои нервни корени засяга вирусът. Въпреки че най-често засяга торса, може да засегне и очите, лицето или устата ви, да бъде широко разпространено или изобщо да не причини обрив.

Вирусът, който причинява варицела, вирусът на варицела-зостер (VZV), остава латентен във вашите нервни корени, след като сте се възстановили. Години по-късно може да се активира отново, причинявайки херпес зостер.

Херпес зостер е болезнен обрив, който най-често се появява на тялото ви. Но VZV може да се реактивира във всеки нервен корен, причинявайки различни видове херпес зостер.

Въпреки че херпес зостер може да бъде доста болезнен, обикновено не е опасен. Но някои видове херпес зостер изискват ранно, агресивно медицинско лечение.

Херпес

Херпес зостер (HZ), или типичен херпес зостер, е най-често срещан при възрастни на възраст над 50 години, въпреки че може да се появи на всяка възраст.

Ако VZV се активира отново във вашите нерви, първите ви симптоми може да са:

 • треска
 • главоболие
 • неразположение
 • изтръпване, болка, изтръпване или сърбеж в областта на кожата, свързана със засегнатия нервен корен

След няколко дни обривът от херпес зостер се появява върху тази част от кожата. Този модел на дерматомен обрив прилича на лента или група от едната страна на тялото ви.

Първоначално обривът изглежда като плоски розови или обезцветени петна. Те прогресират до малки мехури, след което в крайна сметка се образуват краста. Този процес обикновено отнема около 10 дни.

Лекарят може да диагностицира херпес зостер, като разговаря с вас и прегледа обрива ви. Понякога са необходими кожни натривки, за да се потвърди диагнозата.

Пероралните антивирусни лекарства са особено полезни, ако започнат в рамките на 72 часа след появата на симптомите. Тези лекарства включват:

 • ацикловир
 • валацикловир
 • фамцикловир

Лекарят може също да препоръча перорални или локални лекарства за болка.

Симптомите на херпес зостер обикновено продължават 2–4 седмици. Някои хора обаче изпитват хронични симптоми, продължаващи месеци до години, след като обривът им изчезне.

Постхерпетичната невралгия (PHN) е дълготрайна нервна болка в засегнатата област. PHN може да засегне до 20% от хората след херпес зостер, особено възрастни хора.

Херпес зостер офталмикус

При офталмичен херпес зостер (HZO), VZV засяга офталмологичния клон на вашия пети черепномозъчен нерв.

Симптомите включват парене или изтръпване, последвано от изригване на обрив от херпес зостер по челото, горния клепач и носа.

В около половината в случаите самото око е включено, което води до:

 • болка
 • зачервяване
 • светлочувствителност
 • промени в зрението

Лекарят може да препоръча антивирусни средства, болкоуспокояващи и оценка с очен лекар, наречен офталмолог. Може да са необходими локални антибиотици, стероиди или дори хирургични процедури.

Въпреки че HZO е сериозен, повечето възрастни се възстановяват напълно в рамките на около 4 седмици. Все пак са възможни дългосрочни усложнения, като PHN и хронична дегенерация или белези на роговицата.

HZO е спешна медицинска помощ

Херпес зостер в окото ви е спешна медицинска помощ поради риск от сериозни усложнения като загуба на зрение. Незабавно се свържете с лекар, ако мислите, че имате херпес зостер на или близо до окото.

Херпес зостер отикус

По-малко от 1% случаите на херпес зостер включват седмия черепномозъчен нерв, причинявайки херпес зостер отикус или синдром на Рамзи Хънт.

Симптомите включват:

 • едностранна парализа на лицето
 • болки в ушите
 • херпес зостер обрив на или в ухото

Може също да засегне близкия осми черепномозъчен нерв, причинявайки:

 • световъртеж
 • загуба на слуха или шум в ушите в засегнатото ухо
 • намалено усещане за вкус
 • неясна реч

относно 85% от хората със синдром на Рамзи Хънт се възстановяват от парализа на лицето частично в рамките на 4 седмици и напълно в рамките на 6 месеца.

Някои хора изпитват дългосрочни проблеми, като синкинезия. Това е, когато движението на една част от лицето ви кара друга да се движи неволно. PHN също е възможен.

Бързото лечение с перорални антивирусни средства и високи дози кортикостероиди, като преднизон, може да помогне за намаляване на риска от усложнения.

Орален херпес зостер

Когато VZV се реактивира в други клонове на вашия пети черепномозъчен нерв, симптомите засягат предимно устната ви кухина (устата).

Както при други видове херпес зостер, първо може да развиете треска, умора и изтръпване или пареща болка от едната страна на устата. Болката може да включва и лицето или зъбите.

След това в устата ви се появяват лезии от херпес зостер. Оралните херпес зостер няма да преминат средната линия на устата ви, което помага да се разграничат от други орални инфекции.

Лекарят може да предпише лечение с антивирусни средства и да препоръча перорални или локални болкоуспокояващи. Могат да възникнат често срещани усложнения на херпес зостер като PHN.

Разпространен херпес зостер

Лекарите диагностицират дисеминиран зостер, когато повече от 20 лезиите от херпес зостер се появяват извън първичната дерматомна област. Много по-често се среща при хора с отслабена имунна система.

Разпространеният зостер може да засегне и други области, включително:

 • бели дробове
 • стомашно-чревния тракт
 • кръвоносни съдове
 • мозък
 • гръбначен мозък

Това може да причини сериозни усложнения, като:

 • менингоенцефалит
 • хепатит
 • васкулопатия

Хората с дисеминиран зостер може да се нуждаят от хоспитализация, за да получат интравенозно антивирусно лекарство и други лечения, в зависимост от обстоятелствата.

Прогнозата за хората след дисеминиран зостер варира. Зависи от основните здравословни състояния и особеностите на заболяването.

зостер синухерпет

Zoster sine herpete (ZSH) е необичайно състояние, при което развивате класически симптоми на херпес зостер преди обрив, но обривът никога не избухва.

ZSH може да се появи навсякъде, включително кожата, вътрешните органи или черепните нерви, имитирайки много от другите видове херпес зостер.

ZSH може да бъде трудно да се диагностицира предвид липсата на обрив. Лекарят може да назначи вирусен PCR тест, за да потвърди ZSH.

Лечението включва антивирусни лекарства, лечение на болката и понякога кортикостероиди.

PHN винаги е риск след херпес зостер, но други дългосрочни резултати след ZSH зависят от основните здравословни състояния и засегнатите телесни системи.

Често задавани въпроси

Какво обикновено предизвиква херпес зостер?

Причините за херпес зостер включват стрес, заболяване, имуносупресия, лекарства като стероиди и химиотерапия и рак. Въпреки че са известни някои отключващи фактори, лекарите не са сигурни как точно вирусът се реактивира или какво го кара да се събуди отново при някои хора, но не и при други.

С какво може да се сбърка херпес зостер?

Типичният обрив от херпес зостер може да се сбърка с херпес симплекс, фоликулит или контактен дерматит, като например отровен бръшлян.

HZO може да се сбърка с други форми на инфекциозен, дразнещ или алергичен конюнктивит или кератит.

Парализата на лицето, свързана със синдрома на Рамзи Хънт, може да бъде сбъркана с инсулт или парализа на Бел.

Може ли херпес зостер да се разпространи в други части на тялото?

Тъй като херпес зостер не е нова инфекция, обикновено не е нужно да се притеснявате, че ще се разпространи в други части на тялото ви.

Но рядко може да възникне дисеминиран или широко разпространен херпес зостер. Също така е имало доклади за случаи на хора, които случайно разпространяват лезиите си от херпес зостер чрез процедури като микроигли.

Можете също така да предадете инфекцията на хора, които никога не са имали (или са били ваксинирани срещу) варицела, ако влязат в контакт с вашите мехури от херпес зостер.

Херпес зостер обикновено причинява локализиран кожен обрив с мехури, заедно с нервна болка. Но херпес зостер може да се прояви по различни начини.

Херпес зостер може да засегне окото ви (HZ ophthalmicus), вътрешното ухо или лицевия нерв (HZ oticus или синдром на Ramsay Hunt) или да стане широко разпространен (разпространен херпес зостер). В такива случаи бързото разпознаване и коригиране на лечението са много важни за предотвратяване на сериозни дългосрочни усложнения.

Свържете се незабавно с лекар, ако обривът ви от херпес зостер е широко разпространен или ако подозирате, че имате херпес зостер, засягащ окото, ухото или устата ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss