Разбиране на процента на преживяемост при рак на ендометриума

Когато вие или ваш близък имате рак на ендометриума, перспективата вероятно ще бъде едно от първите неща, за които мислите.

Статистиката за процента на оцеляване може да бъде полезна, но също така може да разтревожи някои хора.

Не забравяйте, че всеки човек и неговият рак са уникални. Разговорът с лекар, който може да вземе предвид всичко, е най-добрият начин да получите по-точна перспектива.

Разбиране на числата

Статистиката, свързана с преживяемостта при рак, е само оценки. Те могат да ви помогнат да разберете средния брой хора, които живеят определено време след получаване на диагнозата за конкретен рак.

Базата данни SEER от Националния институт по рака е често използвани за статистически данни за преживяемостта при рак.

Той проследява процента на хората с определен вид рак, които са оцелели за определен период след диагностицирането, в сравнение с тези без рак. Това често са 5 години.

Те се наричат ​​относителни нива на преживяемост. Но те не проследяват как точно са загинали хората. Възможно е причината за смъртта им да не е свързана с рак.

Степента на оцеляване също се основава на минали данни. Те не вземат предвид напредъка в лечението, който може да е настъпил през последните няколко години.

Плюс това, всеки човек има уникална перспектива – всичко от възрастта до общото здравословно състояние го засяга.

Разбиране на етапите на рак на ендометриума

Ракът е разделен на различни етапи. По-високите стадии често са по-трудни за лечение.

Ракът на ендометриума варира от стадий 1 до 4. Всеки стадий показва колко рак има в тялото и дали се е разпространил:

  • Етап 1 рак на ендометриума означава, че ракът се намира само вътре в матката.
  • Етап 2 означава, че ракът се е разпространил в шийката на матката.
  • Етап 3 означава, че ракът се е разпространил в яйчниците, вагината или лимфните възли.
  • Етап 4 означава, че ракът се е разпространил в други области, като ректума или белите дробове.

Но когато става въпрос за разглеждане на нивата на оцеляване, различни етапи може да се използва. Базата данни SEER групира рака на ендометриума в следното:

  • Локализиран: ракът не се е разпространил извън матката
  • Регионален: ракът се е разпространил в близките райони
  • Дистанционно: ракът се е разпространил в по-отдалечени части на тялото

По-голямата част от хората са диагностицирани с рак на ендометриума, когато е локализиран.

Процент на преживяемост по възраст

Ракът на ендометриума има тенденция да се наблюдава при хора, определени като женски по рождение, които са на възраст над 45 години. Средната възраст на диагнозата е 60 години.

Колкото по-възрастен е човек, когато получи диагнозата си, толкова по-ниска е честотата на оцеляване като цяло.

Според SEER база даннимежду 2012 г. и 2018 г. 5-годишните нива на относителна преживяемост за всяка възрастова група бяха:

Възраст 5-годишна преживяемост
15–39 90,8%
40–64 85,1%
65–74 78,3%
75 и повече 68%

Процент на оцеляване по етап

Като цяло стадият на рака може да окаже значително влияние върху степента на оцеляване.

Колкото по-рано се диагностицира рак на ендометриума, толкова по-голям е шансът за оцеляване 5 години след тази диагноза.

Според SEER база данни81,3% от хората във всички стадии на рак на ендометриума оцеляват 5 години след диагностицирането.

Ракът е групиран в локализирани, регионални и отдалечени стадии в тази база данни, като локализираният рак на ендометриума остава вътре в матката, а отдалеченият рак се разпространява в части на тялото, които са по-далеч:

сцена 5-годишна преживяемост
локализиран 94,9%
регионален 69,8%
отдалечен 18,4%
всички етапи комбинирани 81,3%

Фактори, влияещи върху цялостната перспектива

Когато лекарите и другите здравни специалисти вземат предвид перспективите на дадено лице, те ще вземат предвид повече от публикуваните проценти на оцеляване.

Те ще използват тези проценти като ръководство, особено когато става въпрос за етап на рак на ендометриума, който имате вие ​​или ваш близък. Те също така ще разгледат характеристиките на раковите клетки и тяхната степен, за да получат представа за скоростта на растеж и колко вероятно е болестта да се разпространи.

Но помнете: всеки човек реагира на лечението по различен начин, което може значително да повлияе на перспективите.

Възраст и цялостно здраве също трябва да бъдат взети под внимание, както и решенията за лечение, които вземате вие, ваш приятел или член на семейството.

Неща като расата също могат да бъдат фактор изследвания откриване на по-ниски нива на оцеляване за афро-американци, на които е приписан женски при раждането, отколкото на бели хора, на които е приписан женски при раждането.

Това е вероятно, защото афроамериканците са по-склонни да получат диагнозата си, когато ракът вече е в напреднал стадий с по-висок клас тумори.

Ранната диагностика и лечение са ключови за по-благоприятна перспектива. Като цяло ракът на ендометриума се открива рано.

Къде да научите повече и да намерите подкрепа

Получаването на диагноза рак може да бъде трудно за справяне. Така може да разберете, че ваш приятел или роднина има рак.

Можете да намерите повече информация за рака на ендометриума, включително стъпките и етапите на лечение, на Американско общество за борба с рака и Национален институт по рака уебсайтове.

Американското дружество за борба с рака също предлага a 24/7 линия за помощ при рак и подкрепа за транспорт и настаняване по време на лечението.

CancerCare също предлага достъп до консултанти и групи за подкрепа.

Вашият лекар може да ви насочи към различни служби за поддръжка във вашия район. Някои болници предлагат подобни услуги за своите пациенти и техните семейства.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и авторка, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин за прогонване на мигрена, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи въпроси за здравето. Тя също е написала книга, представяща профили на млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивители. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss