Разбиране на по-късен етап на съдова деменция и прекомерна сънливост

По-честото сън е често срещан симптом на съдова деменция. Въпреки че не изисква медицинско лечение, могат да се предприемат стъпки за подобряване на качеството на живот на хората с деменция.

Грижата за любим човек с деменция може да се почувства като сърцераздирателно преживяване. Наред със загубата на паметта, промените в поведението и трудностите, свързани с грижата за себе си, човек с деменция може също да бъде податлив на прекомерна сънливост. И това е особено вярно за хора в по-късните етапи на състоянието.

В тази статия ще научим повече за връзката между съдовата деменция и сънливостта и как най-добре да подкрепим човек с тази диагноза.

Може ли съдовата деменция да причини прекомерен сън?

Независимо от вида на деменцията, това е не е необичайно за хората с деменция да спят по-често – включително през деня. Както симптомите, така и лечението на деменция могат да накарат някого да спи повече от нормалното. Ако имате деменция, някои или всички от следните може да повлияят на графика ви за сън.

  • Лекарства: Някои лекарства, предписани за деменция или други състояния, могат да причинят сънливост или безсъние през нощта. Например, антидепресантите, антипсихотиците и дори антихистамините също допринасят за изтощението при човек с деменция.
  • Умора: Деменцията (и други здравословни състояния, които може да развиете, когато остареете) може да бъде физически изтощително за тялото, с което да се справи. Сънят е важна част от лечебния процес на тялото ви, така че с напредването на деменцията може да се нуждаете от повече от него.
  • Изчерпване на мелатонин: С напредването на деменцията мозъкът ви може да започне да произвежда по-малко мелатонин. Този хормон е важен за регулиране на вашите цикли на сън/събуждане.
  • Ниско налягане на съня: Хората с деменция могат да изпитат дълги периоди на ниска активност или скука през деня. Това не им позволява да изградят „натиск за сън“ или да се чувстват уморени, когато стане време за лягане.
  • Залез слънце: Обичайно е хората с деменция да изпитват объркване и влошаване на други симптоми през нощта, известни като залез. Този допълнителен стрес през нощта може да затрудни поддържането на редовен график за сън.

Също така имайте предвид, че нарушеният сън е a често срещан страничен ефект на деменция, тъй като състоянието може да наруши естествените модели на сън. В резултат на това някои хора с деменция може също да приемат лекарства за сън, за да помогнат при регулирането на циклите на съня. Това също може да доведе до прекомерна сънливост.

Лечение на прекомерна умора или умора поради съдова деменция

Според а 2011 проучване, прекомерната сънливост през деня може да предскаже съдова деменция. Освен това Обществото на Алцхаймер в Обединеното кралство отбелязва, че трябва да се очаква сън през деня при човек с деменция.

Освен ако не са налице други необичайни промени или лицето с деменция изглежда развълнувано от прекомерен сън, повече сън от обичайното не се счита за състояние, което изисква медицинска намеса.

Въпреки това, болногледачите се насърчават да проверяват хората с деменция, които спят прекомерно, за да предотвратят развитието на вторични здравословни състояния като рани от залежаване.

В някои случаи основно здравословно състояние, като инфекция, също може да причини сънливост. Така че изборът на назначаване при лекар – както и да помолите лекаря на любимия човек да извърши преглед на лекарството – може да бъде полезно.

Не си сам

Съдовата деменция може да бъде инвалидизиращо заболяване, което преобразява близките. Може да бъде емоционално изтощително както за човека с деменция, така и за приятелите и семейството.

Асоциацията на Алцхаймер е един от най-изчерпателните и надеждни източници на информация и поддържа ресурси не само за хора с болестта на Алцхаймер, но и за хора с други видове деменция.

Намерете местна група за поддръжка, присъединете се към тяхната онлайн общност или посетете тяхната виртуална библиотека за ресурси и повече информация. И ако имате нужда от помощ, не се колебайте да се обадите на тяхната линия за помощ на 800-272-3900, която е отворена 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Често задавани въпроси относно съня и съдовата деменция

Все още имате въпроси относно васкуларната деменция? Нека разгледаме най-често задаваните ви въпроси.

Трябва ли да оставите някой с деменция да спи цял ден?

Въпреки че може да е тревожно, повечето експерти са съгласни, че позволяването на човек с деменция да спи през деня не е вредно. Но не забравяйте да ги проверявате периодично, за да предотвратите развитието на физически заболявания като рани от залежаване.

Ако бъдете посъветвани от лекар, може да сте в състояние да им помогнете в нежни упражнения на стола, за да помогнете за противодействие на допълнителното време, прекарано в сън.

Какви са признаците, че деменцията се влошава?

Прогресивният когнитивен спад е един от най-ясните признаци, че деменцията на човек се влошава.

Например, затруднено изразяване на мисли, проблеми при самостоятелното управление на основни задачи, повишена загуба на памет за събития и любими хора и дори емоционални изблици, които често се предизвикват от излагане на непознати ситуации, са признаци, че деменцията е прогресирала.

Кой етап на деменция се характеризира с непрекъснат сън?

Ако вашият любим човек спи през цялото време, това може да е знак, че е навлязъл в по-късен стадий на деменция. Научете повече за различните етапи на деменция.

Може ли съдовата деменция да спре да прогресира?

Към днешна дата няма лечение за васкуларна деменция. Въпреки това, лекарствата могат да забавят прогресирането на основните причини за съдова деменция, за да предотвратят допълнително увреждане на мозъка.

В повечето случаи съдовата деменция се отключва от прекаран инсулт. Така че първоначалното лечение ще се фокусира върху предотвратяването на бъдещи инсулти чрез контролиране на рискови фактори като високо кръвно налягане или холестерол.

Имайте предвид, че промените в начина на живот, като подобряване на избора на диета, спиране на тютюнопушенето, намаляване на консумацията на алкохол, загуба на тегло (ако е необходимо) и активизиране, могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболяването.

Може ли човек със съдова деменция да живее сам?

Подобно на болестта на Алцхаймер, съдовата деменция се измерва на етапи. Независимият живот е най-лесен в ранен стадий на деменция, когато човек все още е напълно познавателен и способен да се грижи за себе си. В много случаи този етап може да продължи с години.

Но ако болестта продължи да прогресира до точката, в която човек вече не може да се справя с основните задачи за лична грижа, става дезориентиран, лута се или изпитва поведенчески смущения, животът сам не е безопасен. В по-късните етапи може да е необходима жива медицинска сестра или евентуално хосписни грижи.

Научете повече за това какво покрива Medicare, когато става въпрос за грижи за деменция.

Кое е най-доброто лекарство за васкуларна деменция?

Тъй като съдовата деменция обикновено се предизвиква от основни заболявания като сърдечно-съдови заболявания или диабет, първоначалните лекарства ще бъдат насочени към тези проблеми.

Често лекарят първо ще предпише разредители на кръвта или лекарства за диабет, за да стабилизира здравето на човека и да предотврати по-нататъшно увреждане. Но понякога някои лекарства за болестта на Алцхаймер ще бъдат предписани, ако човек изпитва промени в поведението. Статини (или лекарства за понижаване на липидите) също могат да бъдат предписани за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Има ли ново лекарство за васкуларна деменция?

Въпреки че не е съвсем нов, амлодипин е лекарство за кръвно налягане, което има показани обещаващи води до ранни проучвания за предотвратяване на прогресирането на съдова деменция, ако се използва в ранните етапи.

Лекарството действа като възстановява активността на протеина Kir2.1, който се намира в стените на кръвоносните съдове. Повишената протеинова активност може да подобри притока на кръв и да позволи на кислорода и хранителните вещества да достигнат до жизненоважни органи като мозъка.

Важно е обаче да се отбележи, че тези резултати изискват допълнително изследване. Ако искате да се включите в това изследване, говорете с лекар за участие в клинични изпитвания.

Има обаче текущи клинични изпитвания за съдова деменция. За да прегледате опциите и да определите допустимостта, посетете портала Alzheimers.gov на Националния институт по здравеопазване (NIH), за да търсите активни изпитвания по местоположение.

Понастоящем няма лечение за васкуларна деменция. И ако имате близък човек, който изпитва повишена сънливост през деня, това може да означава, че състоянието е прогресирало до по-късен етап.

Най-добрите налични в момента лечения за васкуларна деменция са най-ефективни, когато интервенциите се извършват в ранните стадии на заболяването. Но за болногледачите, които искат да подкрепят близките си през всички етапи на съдова деменция, съществуват ресурси за подобряване на качеството на живот, както и за осигуряване на емоционална подкрепа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss