Разбиране на педиатричния неврогенен пикочен мехур

Педиатричен неврогенен пикочен мехур се появява, когато има прекъсване на връзката между пикочния мехур на вашето дете и нервната система, което причинява симптоми като изтичане на урина или свръхактивен пикочен мехур.

малко дете с неврогенен пикочен мехур, което си е намокрило гащите
Getty Images

Често срещано е децата да имат проблеми с уринирането, като чести инциденти след приучване към гърне или намокряне на леглото. През повечето време тези симптоми изчезват, но понякога причината е основно здравословно състояние.

Едно потенциално медицинско състояние, което може да причини проблеми с отстраняването на течни отпадъци от тялото, е педиатричен неврогенен пикочен мехур, което е, когато мозъкът и нервната система на вашето дете не комуникират ефективно с неговия пикочен мехур.

Когато децата имат педиатричен неврогенен пикочен мехур, те може да имат проблеми с контролирането на потока на урината си или могат да пикаят повече или по-рядко от очакваното.

Тук ще разгледаме какво причинява това състояние, какви симптоми може да забележите и как да получите ефективна медицинска помощ, ако детето ви страда от педиатричен неврогенен пикочен мехур.

Какво е педиатричен неврогенен пикочен мехур?

Педиатричният неврогенен пикочен мехур се характеризира с пикочен мехур, който не функционира нормално поради неврогенен проблем. За да може вашата пикочна система да функционира правилно, мозъкът ви трябва да получава съобщения от нервната ви система, че е време да изпразните пикочния си мехур, като например чувство за пълнота в пикочния мехур.

Децата, които имат педиатричен неврогенен пикочен мехур, няма да изпитат тези сигнали, което води до симптоми като невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур или честа нужда от пикаене (свръхактивен пикочен мехур).

Какви са симптомите на педиатричен неврогенен пикочен мехур?

Всяко дете с педиатричен неврогенен пикочен мехур има донякъде различни симптоми. Най-честите симптоми на състоянието включват:

 • намаляване на усещанията в пикочния мехур на вашето дете (понякога детето ви може да няма усещане за пикочен мехур)
 • детето ви не осъзнава, че пикочният му мехур е пълен
 • детето ви не изпитва желание да пикае

Други симптоми, които вашето дете може да изпита са:

 • изтичане на пикаене
 • чувството, че винаги трябва да пикаят
 • проблеми с пълното изпразване на пикочния мехур
 • усещане за парене по време на пикаене

Какво причинява педиатричен неврогенен пикочен мехур?

Педиатричният неврогенен пикочен мехур обикновено се причинява от здравословни състояния, които засягат нервната система на детето. Най-честите причини за педиатричен неврогенен пикочен мехур са заболявания, засягащи гръбначния мозък, като:

 • спина бифида
 • церебрална парализа
 • наранявания на гръбначния мозък
 • тумори на гръбначния мозък

Други потенциални причини могат да включват:

 • генетични заболявания като синдром на Уилямс
 • епилепсия
 • диабет

Какви са усложненията на педиатричния неврогенен пикочен мехур?

През повечето време усложненията на педиатричния неврогенен пикочен мехур могат да бъдат управлявани с медицинско лечение. Когато състоянието не се управлява правилно или когато управлението не е ефективно, могат да възникнат усложнения.

Най-типичните усложнения на педиатричния неврогенен пикочен мехур включват:

 • увреждане на бъбреците
 • уринарна инконтиненция
 • инфекции на пикочните пътища
 • влошаване на горните пикочни пътища

Какво е лечението на педиатричен неврогенен пикочен мехур?

Леченията за педиатричен неврогенен пикочен мехур варират в зависимост от симптомите на вашето дете, възрастта, тежестта на тяхното състояние и как реагират на лечението.

Общите възможности за лечение на това състояние включват:

 • използване на катетър за изпразване на пикочния мехур на вашето дете
 • лекарства, като антихолинергици, които отпускат мускулите на пикочния мехур
 • операция за уголемяване на пикочния мехур или затягане на сфинктера на пикочния мехур, за да се предотврати изтичане

Какви са перспективите за деца с педиатричен неврогенен пикочен мехур?

Днес възможностите за лечение могат да държат под контрол най-сериозните усложнения на педиатричния неврогенен пикочен мехур и повечето деца оцеляват след педиатричен неврогенен пикочен мехур.

В миналото педиатричният неврогенен пикочен мехур може да бъде фатално за някои децакоито са починали от бъбречна недостатъчност или уросепсис (инфекция на кръвта, причинена от инфекции на пикочните пътища).

И все пак, дори при ефективно лечение, повечето деца с това състояние изпитват един или повече симптоми на уринарна дисфункция.

Как се диагностицира педиатричен неврогенен пикочен мехур?

Ако детето ви изпитва симптоми на педиатричен неврогенен пикочен мехур, като изтичане на урина, често уриниране или невъзможност за изпразване на пикочния мехур, помислете дали да не се свържете с педиатър.

Ако детето ви има основно заболяване, което обикновено причинява педиатричен неврогенен пикочен мехур, включително неврологично или гръбначно състояние, детето ви може да бъде проактивно наблюдавано, дори преди да се появят симптоми.

Диагностицирането на педиатричен неврогенен пикочен мехур може да включва извършване на физически преглед на вашето дете, задаване на въпроси относно уринарните навици и симптоми на вашето дете и извършване на диагностични тестове на вашето дете.

Тези тестове могат да включват:

 • ултразвук на бъбреци и пикочен мехур

 • уринни култури
 • уродинамично изследване, което включва поставяне на катетър в пикочния мехур за проверка на функционирането на пикочния мехур

Можете ли да предотвратите педиатричен неврогенен пикочен мехур?

Педиатричният неврогенен пикочен мехур не може да бъде предотвратен при деца, които имат медицински състояния, които го причиняват. Но някои изследователи препоръчват по-проактивен подход към диагностиката и лечението на състоянието, за да се предотвратят дългосрочни усложнения.

Това означава, че ако детето ви има състояние, което обикновено причинява педиатричен неврогенен пикочен мехур, като например спина бифида, то може да получи превантивна грижа и лечение дори преди да започнат да развиват очевидни симптоми.

Често задавани въпроси

Какъв тип лекар трябва да посетя, ако детето ми има симптоми на педиатричен неврогенен пикочен мехур?

Можете да започнете с посещение на педиатър. Ако се притесняват, че детето ви може да има педиатричен неврогенен пикочен мехур, може да ви насочат към специалист, като педиатричен уролог или педиатричен невролог.

Какви други състояния причиняват свръхактивен пикочен мехур, изтичане на пикочен мехур или проблеми с изпразването на пикочния мехур?

Проблемите с уринирането при деца обикновено не се причиняват от пикочния мехур при деца. В повечето случаи не може да се открие медицинска причина. Проблемите с урината при повечето деца се причиняват от:

 • стрес
 • предизвикателства за обучение на гърне

 • дехидратация
 • запек
 • задържане на урина вместо използване на тоалетната

Коя е най-честата причина за педиатричен неврогенен пикочен мехур?

Миеломенингоцеле, най-разпространеният тип спина бифида, е най-честата причина за педиатричен неврогенен пикочен мехур. Изследванията показват, че около половината от всички деца с миеломенингоцеле ще получат дисфункция на пикочния мехур.

Ако детето ви изпитва симптоми на педиатричен неврогенен пикочен мехур, като невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур и изтичане на урина, трябва да помислите за посещение при педиатър.

Повечето деца, които имат проблеми с уринирането, нямат педиатричен неврогенен пикочен мехур и повечето случаи на заболяването са причинени от основни заболявания, като например спина бифида.

Ако детето ви получи диагноза педиатричен неврогенен пикочен мехур, има много ефективни лечения за него и повечето деца с това заболяване в крайна сметка живеят пълноценен и здравословен живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss