Разбиране на нивата на алкохол в урината — бърза диаграма

Тестовете за урина могат да определят дали сте консумирали алкохол през последните 24 часа.

Алкохолът има относително кратък живот в тялото, но тестът на урината може да открие алкохол дълго след като ефектите му отшумят.

Тестовете на урината могат точно да открият етанол и неговите странични продукти 12 до 24 часа след като сте изпили. Точният период на откриване зависи от вида на теста за алкохол в урината, който правите.

Тестовете за урина с етанол могат да открият консумацията на алкохол през последните 12 часа, докато тестовете за етил глюкуронид (EtG) и тестовете за етил сулфат (EtS) обикновено могат да помогнат за откриване на консумация на алкохол през последните 24 часа.

Въпреки че някои EtG и EtS тестове могат да открият алкохол до 80 часа след последното ви питие, има по-голям шанс за фалшиво отрицателен резултат след 24 часа.

Нивата на алкохол в урината с един поглед

EtG тестовете са често срещан начин за тестване за консумация на алкохол. Следващата диаграма показва каква е вероятността нивата на алкохол в урината да се покажат при EtG тестове въз основа на това колко алкохол консумирате и колко време е изминало след последното ви питие.

Тази диаграма се основава на положителен граничен праг от 100 нанограма EtG на милилитър. С други думи, предполага се, че тестът ще бъде положителен, ако тестът открие повече от 100 нанограма на милилитър.

Въпреки това наказателните съдилища обикновено използват праг от 500 нанограма на милилитър.

Часове (часове) Лек (1–4 напитки) Умерено (5–9 напитки) Тежки (10+ напитки)
1–12 часа вероятно вероятно вероятно
12–24 часа възможно и в двата случая вероятно вероятно
36-48 часа малко вероятно възможно и в двата случая вероятно
48–60 часа малко вероятно малко вероятно възможно и в двата случая
60–72 часа малко вероятно малко вероятно доста малко вероятно
72-80 часа малко вероятно малко вероятно малко вероятно

За какво се използват нивата на алкохол в урината?

Тестовете за алкохол в урината могат да помогнат на лекарите да определят дали сте консумирали алкохол в рамките на определено време. Възможно е да получите положителен тест за консумация на алкохол, дори ако в момента не сте в нетрезво състояние.

Консумирането на голямо количество алкохол може да доведе до положителни резултати при изследване на урината за по-дълго време, отколкото консумацията на едно питие. Тестовете за алкохол в урината обаче не могат да открият точно колко сте изпили.

Колко дълго се открива алкохол чрез тест за наркотици?

Вашата урина изхвърля алкохола от вашата система. През първите няколко часа след пиене етанолът може да се открие в урината и други телесни течности.

Тестовете могат също да открият алкохол чрез измерване на метаболити на алкохол, като EtG или EtS. Вашето тяло произвежда метаболити, докато преработва алкохола.

Метаболитите остават във вашата система по-дълго от действителния алкохол, поради което тестовете, които измерват алкохолните метаболити, имат по-дълъг период на откриване.

Урина

При тестовете за алкохол в урината периодът на откриване зависи от вида на теста, който правите.

 • Тестове за етанол в урината: 12 часа
 • EtG тестове за урина: 24 до 72 часа
 • EtS тест за урина: 24 до 72 часа

Въпреки че тестовете могат да варират по чувствителност, експертите обикновено считат EtG и EtS тестовете за точни през първите 24 часа. Те могат точно да открият употребата на алкохол за по-дълъг период от време.

Все пак след 24 часа има по-голям шанс за фалшиво отрицание. С други думи, резултатът ще бъде отрицателен, дори ако сте консумирали алкохол.

слюнка

Тестовете за слюнка могат да измерват съдържанието на алкохол в кръвта (BAC). Те могат да открият консумация на алкохол за максимум 24 часа след като сте консумирали алкохол.

След 24 часа тялото ви обикновено метаболизира алкохола, което го прави почти невъзможно да бъде открит в слюнката ви.

Кръв

Кръвните тестове също могат да открият скорошна консумация на алкохол. Някои тестове за алкохол в кръвта измерват вашия BAC, докато други търсят биомаркери за консумация на алкохол.

Периодите на откриване се различават от тест до тест:

 • Традиционните тестове за алкохол в кръвта измерват вашия BAC и откриват консумацията на алкохол през последните 12 часа.
 • Кръвните тестове EtG и EtS откриват алкохол в тялото ви до 24 часа след последното ви питие.
 • Тестовете за трансферин с дефицит на въглехидрати могат да идентифицират редовно тежко пиене.
 • Кръвните тестове за фосфатидилетанол (PEth) откриват пиене през предходните 1 до 3 седмици, но вашите нива на PEth може да са високи за по-дълго след продължително тежко пиене.

Дъх

Алкотестерът обикновено може да открие консумация на алкохол през последните 4 до 6 часа. Тестът може да е положителен до 24 часа след последното ви питие.

Алкотестерът не открива само дали сте консумирали алкохол. Той може също да измерва вашия BAC, който корелира с това колко алкохол сте изпили.

Какви фактори влияят върху това колко дълго алкохолът остава във вашата система?

Много фактори влияят върху това колко бързо метаболизират алкохолавключително:

 • Възраст: Тийнейджъри, млади възрастни и по-възрастни са склонни премахване на алкохола по-бавно отколкото хората в края на 20-те до 50-те години.
 • Толерантност: Ако често пиете много, може да го метаболизирате по-бързо.
 • Упражнение: Може да премахнете алкохола по-бързо, ако спортувате.
 • Храна: Ако сте яли наскоро, може да метаболизирате алкохола по-бързо.
 • Здраве: Ако вашите бъбреци или черен дроб не функционират както трябва, може да метаболизирате алкохола по-бавно.
 • Време на деня: Хората са склонни да метаболизират алкохола по-бързо по-късно през деня.

Средната скорост на метаболизма за премахване на алкохола е около едно питие на час, но горните фактори могат леко да повлияят на тази скорост.

Има ли нещо, което можете да направите, за да метаболизирате алкохола по-бързо?

Почти невъзможно е да изтрезнеете бързо, но можете да помогнете на тялото си да елиминира алкохола по-бързо по няколко начина.

Можете да опитате следното, за да метаболизирате алкохола по-бързо:

 • Яжте обилно.

 • Пии много вода.

 • Направете леки упражнения.

 • Уринирайте често.

Като цяло, единственото нещо, което надеждно намалява вашия BAC, е времето. Дайте си време да изтрезнеете и избягвайте поведение, което може да има вредни последици, ако наскоро сте пили алкохол, като шофиране.

Долния ред

Тестовете за урина могат да установят дали наскоро сте пили алкохол. Като цяло те могат да бъдат точни за 12 до 24 часа, в зависимост от естеството на теста.

Някои тестове за алкохол – особено кръвни тестове – също могат да помогнат за определяне на тежко и продължително пиене.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss