Разбиране на неонаталния ринит

Неонатален ринит е подуване на тъканите вътре в носа. Новородените с неонатален ринит може да имат затруднено дишане и проблеми с храненето, ако не се лекува.

новородено с ринит се провежда
Getty Images/d3sign

Ринитът или подуването на носните тъкани може да засегне хора от всички възрасти и обикновено се разделя на алергични и неалергични категории. Когато ринитът е наличен при новородено, той е известен като неонатален ринит.

Като нов родител може да бъде страшно да гледате как детето ви се бори да диша през носа си или има проблеми с храненето. Въпреки че може да е утешително да знаете колко често срещан е ринитът, може да се чудите дали трябва да говорите с лекар и какви стъпки можете да предприемете за лечение на ринит.

Какво е неонатален ринит?

Неонатален ринит е възпаление на тъканите в носа на новородени. Това подуване възпрепятства дишането и причинява излишна слуз. Може също да причини проблеми със съня и храненето. Ринитът е сериозен проблем за бебетата, тъй като те задължително дишат през носа, което означава, че дишат предимно през носа си.

Ринитът е състояние, което може да засегне хората през целия им живот и има доста изследвания за ринит при по-големи деца и възрастни. Но неонатален ринит като отделно състояние не е толкова добре дефинирани или проучени.

Какви са симптомите на неонатален ринит?

Симптомите на неонатален ринит включват:

 • запушване на носа
 • шумно дишане
 • подсмърчане
 • проблеми с храненето

Какво причинява неонатален ринит?

Ринитът при кърмачета може да бъде причинен от:

 • алергени (напр. полени, мухъл, животински пърхот и др.)
 • инфекции
 • хормони, предавани на бебето при раждането
 • запушвания в носа или назални структурни промени
 • киселинен рефлукс

Как се диагностицира неонатален ринит?

Неонатален ринит може да бъде очевиден въз основа на физически преглед и проблеми с дишането или храненето на бебето.

В някои случаи лекарите могат да извършват a гъвкава назофарингоскопия процедура за гледане вътре в носа. Това може да помогне при идентифицирането на всякакви структурни проблеми или физически блокажи. Но тази по-инвазивна диагностична процедура е често резервиран за случаите, когато възпалението и запушването на носа не се подобряват с лекарства.

Ако вашето малко дете или малко дете има хроничен ринит, лекарят може да препоръча допълнително изследване, за да определи дали има алергии.

Какво е лечението на неонатален ринит?

Отново, бебетата дишат предимно през носа си, така че лечението на назални запушвания, включително ринит, е важно.

Въпреки че дишането през носа обикновено позволява на новородените да ядат и дишат едновременно, всяка назална обструкция може да причини респираторен дистрес и проблеми с храненето. Опитайте се незабавно да потърсите медицинска помощ, ако вашето бебе спре да диша за повече от 20 секундизапочва да диша учестено или има синкав цвят около устните си.

За лечение на неонатален ринит лекар или педиатър може да предпише оксиметазалон (Afrin) или дексаметазон (Decadron капки) за временна употреба. Те трябва да помогнат за намаляване на задръстванията и подуването на носа.

Прилагането на физиологичен разтвор и леко изсмукване също могат да помогнат за премахване на задръстванията, но те не трябва да се използват веднага след предписаните капки. Овлажнител или пречиствател на въздуха също може да бъде полезен.

Ако лекар или педиатър подозира, че киселинният рефлукс играе роля, те могат да препоръчат по-специфично лечение за справяне с основния проблем.

В някои редки случаи може да се наложи операция за справяне със структурни блокажи, допринасящи за ринит на бебето. Лекар или педиатър може да ви помогне да определите дали това е необходимо.

Какви са рисковите фактори за неонатален ринит?

Според а проучване от 2011гдецата под 6-годишна възраст са по-склонни да имат ринит, ако са изложени на:

 • дим
 • плесени и прах
 • замърсяване на околната среда
 • животни

Бебета с фамилна анамнеза за вродени назални структурни промени или алергии също са изложени на по-голям риск от ринит.

Какви са перспективите за деца с неонатален ринит?

Неонатален ринит се счита за често срещан и лечим. Но може да причини лошо хранене, което може да доведе до ниско наддаване на тегло. Може също така да доведе до сериозен респираторен дистрес, ако не се управлява.

В зависимост от причината за техния неонатален ринит, детето може да продължи да изпитва периодични затруднения с възпаление в носа до края на живота си. Но много бебета го надрастват с времето.

Често задавани въпроси

Колко дълго продължава неонаталният ринит?

Неонаталният ринит може да изчезне от само себе си и изисква лечение само ако влияе негативно върху способността на вашето бебе да яде и диша. Ако лекар или педиатър препоръча конкретно лечение, говорете с тях, ако симптомите не се подобрят след цяла седмица лечение.

Какво причинява неонатална назална обструкция?

Неонаталната назална обструкция може да бъде причинена от настинка, грип, алергии или киселинен рефлукс. Може също да бъде причинено от хормони и физически структурни промени в носа.

Как се лекува запушване на носа при новородено?

Спрейовете с физиологичен разтвор и аспираторите могат да помогнат за прочистване на носа на вашето бебе. Важно е да уведомите лекар или педиатър, ако дишането им не се подобри след няколко дни домашно лечение. В допълнение към предписването на лекарства, лекар или педиатър може да провери дали няма нищо, което да пречи физически на способността на вашето мъниче да диша.

Неонатален ринит е подуване на тъканите в носа. Може да затрудни дишането на новородените и да причини проблеми с храненето и съня.

Лекар или педиатър може да предпише лечебни капки за лечение на неонатален ринит. Можете също така да използвате спрей с физиологичен разтвор и аспиратор, за да помогнете за изчистването на излишната слуз. Ако вашето новородено показва симптоми на проблеми с храненето или дишането, незабавно се свържете с лекар или педиатър.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss