Разбиране на късното начало на болестта на Алцхаймер

Хората с болестта на Алцхаймер изпитват загуба на паметта и когнитивни затруднения. Когато симптомите започнат след 65-годишна възраст, това се счита за късно начало на Алцхаймер.

човек с късно начало на Алцхаймер гледа семейна снимка
Добрила Вигневич/Гети изображения

Когато болестта на Алцхаймер започне след 65-годишна възраст, се счита за болест на Алцхаймер с късно начало. Това е най-честата причина на деменция с късно начало и най-често се характеризира с проблеми с краткосрочната и дългосрочната памет.

Деменцията на Алцхаймер произтича от натрупване на токсични протеини в мозъка, което причинява смъртта на нервните клетки и пречи на комуникацията между съществуващите нервни клетки.

Понастоящем няма лек за болестта на Алцхаймер, но има лечения и начин на живот, които могат да помогнат за забавяне на прогресията.

Какво представлява късното начало на Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер с късно начало се определя като болестта на Алцхаймер, която се развива, когато някой е на 65 или повече години. Повечето хора с Алцхаймер го развиват след 65 години.

Промените в мозъка, които водят до късното начало на Алцхаймер, започват да настъпват години преди появата на първите симптоми. Болестта на Алцхаймер, която се развива преди 50 години или възраст, се нарича Алцхаймер с ранно начало.

Само за 5% от хората с болестта на Алцхаймер имат ранно начало на Алцхаймер, което обикновено се развива, когато някой е на възраст между 40 и 50 години – въпреки че хората също могат да развият Алцхаймер на възраст между 50 и 65 години.

Болестта на Алцхаймер с късно начало е същото заболяване като ранното начало и няма ясен рисков фактор или тест, който да обяснява защо някои хора започват да имат симптоми по-късно от други.

Какви са симптомите на късното начало на Алцхаймер?

В най-ранните стадии на късното начало на болестта на Алцхаймер симптомите са склонни да се ограничават до проблеми с паметта и объркване. Хората може да се изгубят, докато шофират по познати пътища или да забравят часовете при лекарите или крайните срокове за плащане на определени сметки. Те могат да използват лоша преценка и да изпитват трудности при правенето на планове и решения.

Симптомите на болестта на Алцхаймер с късно начало са прогресивни и могат да засегнат:

памет

С напредването на болестта проблемите с паметта могат да станат по-внезапни. Човек с късно начало на Алцхаймер може да зададе въпрос, на който току-що е отговорено преди няколко минути, или да повтори история в рамките на кратък период от време.

Сензорна

Започват да настъпват и сензорни промени. Например, някой с болестта на Алцхаймер може да не е в състояние да идентифицира някои познати аромати или вкусове. Разпознаването на лица и гласове може да стане непоследователно.

Личност

По-късно промените в личността стават по-очевидни. Човек с напреднал късен стадий на Алцхаймер може да не разпознае членовете на семейството си или може да настоява, че роднини или приятели, които са починали, са все още живи.

Емоции

Също така е обичайно някой с напреднал Алцхаймер да стане лесно възбудим, тревожен или агресивен. Понякога тези промени се дължат на страх и разочарование от неспособността им да си спомнят определени хора и събития или да разберат какво се случва около тях.

Тъй като болестта продължава да засяга индивида, мисловните умения и промените в настроението, личността и поведението често имат причини, които не са очевидни за болногледачите и хората около тях.

Полагащите грижи също се нуждаят от подкрепа

Ако се грижите за любим човек, живеещ с болестта на Алцхаймер, вероятно правите жертви във вашето време, финанси и дори собственото си здраве.

Полагащите грижи за хора с Алцхаймер са предимно жени — според проучване на Healthline от 2018 г. две трети от всички неплатени лица, полагащи грижи, са жени. Те обикновено са съпрузи или възрастни деца на тези, за които се грижат.

Ако се грижите за любим човек с Алцхаймер, вероятно имате нужда от помощ. От финансова помощ до грижи за почивка, ето ресурси, които да ви помогнат да намерите помощ:

Финансова подкрепа:

 • Кредит за възрастни хора или списък с увреждания
 • Medicare: Покритие за хосписни грижи
 • Medicaid: Плащания за хоспис
 • Ръководство за ползите от VA за дългосрочни грижи

Грижа за почивка:

 • Локатор за грижи за възрастни на Американската администрация по стареенето
 • Услуга за намиране на ARCH National Respite Network
 • Национална асоциация за услуги за деня на възрастните

Емоционална подкрепа:

 • Асоциация на Алцхаймер (800-272-3900)

 • ALZConnected®! онлайн групи за поддръжка
 • Национален институт по стареене
 • Фондация Алцхаймер на Америка
Беше ли Ви полезно?

Какво причинява късното начало на Алцхаймер?

Основните причини за болестта на Алцхаймер, независимо кога се развива, са натрупвания на два протеина в мозъка: тау и бета-амилоид. Известните причини за болестта на Алцхаймер включват:

 • Тау и бета-амилоидни протеини: Протеинът тау образува заплитания между мозъчни клетки (неврони), което прави комуникацията и сигнализирането между клетките по-трудни и в крайна сметка невъзможни. Протеинът бета-амилоид образува плаки или бучки в невроните, разрушавайки клетките отвътре.
 • Генетика: Изглежда също, че има генетичен компонент на болестта на Алцхаймер. Състоянието има тенденция да протича в семействата, така че ако имате един роднина от първа степен с болестта, шансовете ви да я имате един ден се увеличават.
 • APOE-e4 ген: Изследванията показват, че тип APOE ген има най-силно влияние върху риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Всеки наследява някаква форма на гена, но генът APOE-e4 изглежда има най-голямо влияние. Може да присъства при до 65% от хората с болестта на Алцхаймер, според Асоциацията на Алцхаймер.

Генно тестване за гена APOE или други гени, свързани с болестта на Алцхаймер, може да бъде препоръчително, ако знаете, че болестта се разпространява във вашето семейство.

Какви са усложненията на късното начало на Алцхаймер?

С напредването на късното начало на Алцхаймер хората стават по-малко способни да се грижат за себе си. Повечето хора с умерена или тежка форма на заболяването се нуждаят от денонощна грижа, обикновено в център за квалифицирани медицински сестри или подобно заведение.

Късно в хода на заболяването се развиват усложнения, които засягат здравето на индивида, като например:

 • контрол на пикочния мехур и червата

 • затруднения при дъвчене и преглъщане
 • загуба на интерес и мотивация за хранене
 • недохранване
 • пневмония

Пневмонията е честа причина за смърт при хора, които имат Болест на Алцхаймертъй като затрудненото хранене и преглъщане на течности може да доведе до натрупване на течност в белите дробове.

Има ли лечение за късно начало на Алцхаймер?

Възможностите за лечение на болестта на Алцхаймер са ограничени. Понастоящем няма лек или лечение, което може да обърне хода на заболяването. Освен това няма ваксина или други надеждни средства за предотвратяване.

Възможностите за лечение включват:

лекарства

Галантамин, ривастигмин и донепезил са холинестеразни инхибитори използвани за лечение лека болест на Алцхаймер.

Две нови лекарства, адуканумаб и леканемаб, наскоро бяха одобрени за лечение на болестта на Алцхаймер. Те действат, като изчистват бета-амилоидните плаки от мозъка. Те не се считат за лекове, но могат поне да забавят когнитивния спад, свързан с болестта на Алцхаймер при някои хора.

Проучване в други лекарства за лечение на болестта се извършва по целия свят.

Промени в начина на живот

За хора с късно начало на болестта на Алцхаймер поддържането на възможно най-здравословен начин на живот, включително следните стъпки, може да помогне за забавяне на влошаващите се симптоми:

 • хранене на балансирана диета
 • ангажиране в когнитивно стимулиращи дейности, като пъзели, занаяти и музика
 • упражнява редовно
 • редовно социално взаимодействие
 • сън от 7 до 9 часа на нощ

Какви са перспективите за хората с късно начало на Алцхаймер?

Времето на прогресиране на болестта на Алцхаймер може да бъде трудно да се предвиди. Състоянието често се категоризира на три етапа: лек, умерен и тежък.

Времето, което човек прекарва във всеки етап, е различно, но като цяло човек живее от 4 до 8 години с болестта на Алцхаймер след диагностицирането. Този брой може да достигне до 20 години, според Асоциацията на Алцхаймер.

В крайна сметка Алцхаймер е фатална болест. Тъй като късното начало на болестта на Алцхаймер има тенденция да се развива по-късно в живота, много хора със заболяването имат и други здравословни проблеми. Поради тази причина повечето хора с късно начало на Алцхаймер обикновено умират от друга причина.

Как се диагностицира Алцхаймер с късно начало?

Невролог или невропсихиатър може да диагностицира болестта на Алцхаймер с късно начало, като прегледа симптомите, обикновено чрез разговор с лицето и съпруг, роднина или някой близък до това лице, който би могъл да разясни признаците на когнитивен упадък.

Тестовете, които могат да се използват за диагностициране на болестта на Алцхаймер, включват:

 • Когнитивно тестване: Лице, за което се подозира, че има Алцхаймер, може да бъде подложено на тест за памет, решаване на проблеми и език.
 • Лабораторни изследвания: Назначават се също изследвания на кръв и урина, за да се изключат други възможни обяснения за промени в паметта и мисловните умения.
 • Сканиране на изображения: Могат да бъдат наредени образни тестове за търсене на промени в мозъка. Тестовете обикновено включват:

  • компютърна томография (CT).
  • ядрено-магнитен резонанс (MRI)
  • позитронно-емисионна томография (PET сканиране)

Можете ли да предотвратите късното начало на Алцхаймер?

Няма известни средства за предотвратяване на късното начало на Алцхаймер. Не винаги е ясно защо човек развива болестта. Здравните експерти препоръчват на хората да се опитат да предотвратят други причини за промени в мозъка чрез:

 • спазване на здравословна за мозъка диета като средиземноморската или MIND диетата
 • получаване на достатъчно сън
 • ограничаване или избягване на консумацията на алкохол
 • управление на нивата на кръвната захар
 • управление на стреса
 • отказване от пушенето, ако е уместно
 • оставане на когнитивно предизвикателство чрез хобита, социално взаимодействие, пъзели и други дейности
 • оставане физически активен

Често задавани въпроси

Загубата на памет винаги ли е първият симптом на късното начало на болестта на Алцхаймер?

Въпреки че загубата на памет е най-известният симптом на болестта на Алцхаймер, други проблеми, като трудности при вземане на решения или научаване на нова информация, могат да се появят преди очевидните проблеми с паметта да излязат на повърхността.

Болестта на Алцхаймер с късно начало прогресира ли по-бързо от ранното?

Проучване предполага, че паметта и мисловните умения намаляват по-бързо при ранно начало на болестта на Алцхаймер в сравнение с късно начало.

Честа причина за смърт ли е болестта на Алцхаймер?

Това е шеста водеща причина за смърт в Съединените щати, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

За вкъщи

Болестта на Алцхаймер с късно начало е най-често срещаният тип деменция и може да засегне всеки на възраст 65 и повече години. Въпреки че загубата на памет е най-известният симптом, болестта на Алцхаймер всъщност причинява редица проблеми с мисловните умения и други здравословни проблеми.

Ако вие или някой, когото познавате, започне да изпитва проблеми с паметта, планирането, преценката или объркването или започне да проявява необичайни промени в личността по-късно в живота, разговор с лекар за скрининг за деменция може да е подходящ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss