Разбиране на значението на месеца за информираност за рака на щитовидната жлеза

Не забравяйте да говорите с Вашия лекар за прегледи за рак на щитовидната жлеза всеки септември и се уверете, че членовете на вашето семейство също!

Най-добрата грижа е превантивната грижа. Когато става въпрос за рак на щитовидната жлеза, това е особено вярно.

Месецът на осведомеността за рака на щитовидната жлеза има за цел да образова обществеността и здравните специалисти относно важността на рутинните прегледи на щитовидната жлеза. С ранното откриване хората могат да започнат лечение навреме, което е най-ефективно за управлението на този вид рак.

Продължете да четете, за да научите повече за защитата на вашите близки и себе си от рак на щитовидната жлеза.

Кога е месецът за борба с рака на щитовидната жлеза?

Месецът за борба с рака на щитовидната жлеза се провежда всеки септември в Съединените щати. Това е различно от Световния ден на щитовидната жлеза, който се отбелязва в световен мащаб на 25 май.

Месецът за осведоменост за рака на щитовидната жлеза подчертава важността на прегледите за хора със симптоми, тъй като много форми на рак на щитовидната жлеза могат да бъдат лекувани и управлявани, ако бъдат открити навреме.

По-важното е, че месецът се фокусира върху обучението на обществеността и здравните специалисти по следните принципи:

  • Откриване рано: Хората трябва да дадат приоритет на рутинните прегледи на щитовидната жлеза, тъй като ранното откриване може да помогне на хората с рак на щитовидната жлеза да потърсят лечение рано и често да получат по-добри здравни резултати.
  • Продължаващо изследване на лечението: Въпреки че много форми на рак на щитовидната жлеза могат да бъдат лекувани, ако бъдат уловени навреме, са необходими повече изследвания, за да се намерят ефективни лечения за редки видове.
  • Изграждане на общност: Тази точка има за цел да насърчи връзката със здравните специалисти и техните пациенти. Тази точка говори за изграждане на общност с групи за подкрепа, събития за набиране на средства за по-нататъшни изследвания и образователни събития за повишаване на знанията сред здравните специалисти.

Какъв цвят лента се използва за месеца за борба с рака на щитовидната жлеза?

Лентата на месеца за борба с рака на щитовидната жлеза е лилаво, синьо синьо и розово.

Беше ли Ви полезно?

Ефектът толкова различни видове рак на щитовидната жлеза

Тежестта на това как ракът на щитовидната жлеза ще засегне тялото на човек зависи от вида на рака, който се развива. Папиларният рак е най-честата форма, но също така има тенденция да бъде най-малко смъртоносна. Дори в случаите, когато ракът се е разпространил в лимфните възли, лечението може да бъде ефективно. Папиларният рак има нисък процент на смъртност.

Възрастта при поставяне на диагнозата, размерът и клетъчният тип на тумора, колко бързо расте туморът и наличните възможности за лечение могат да повлияят на възгледите на човека.

Фоликуларният рак е по-често срещан при популации с по-висок риск от йоден дефицит, като например развиващите се страни с ограничен достъп до храни, богати на йод. Подобно на папиларния рак, фоликуларният рак расте бавно и е лечим. В напреднал стадий може да се разпространи в други части на тялото, като костите или белите дробове, но рядко се разпространява в лимфните възли.

В сравнение с папиларния и фоликуларния рак, медуларният рак може да бъде по-труден за диагностициране. Това също затруднява лечението. Този вид рак може да е в по-напреднал стадий към момента на откриване, като се има предвид тенденцията му да се разпространява бързо в други части на тялото.

По същия начин анапластичният рак, рядък и агресивен тип рак на щитовидната жлеза, може бързо да се разпространи в други части на тялото. Обикновено се хваща и диагностицира в напреднал стадий и може да бъде трудно за лечение.

Докато бучката или подутината на шията обикновено е първият признак на всякакъв вид рак на щитовидната жлеза, други симптоми може да включва:

  • болка в предната част на шията
  • дрезгав глас или промени в гласа, които не изчезват
  • затруднено дишане или преглъщане
  • постоянна кашлица без наличие на настинка или заболяване

Какви са шансовете за развитие на рак на щитовидната жлеза?

В повечето случаи рискът от развитие на рак на щитовидната жлеза зависи от няколко рискови фактори. По-конкретно, хората, които са били изложени на радиация или имат фамилна анамнеза за проблеми с щитовидната жлеза, имат по-висок риск.

Според Американско общество за борба с ракажените се диагностицират с рак на щитовидната жлеза три пъти по-често от мъжете.

Наличието на увеличена щитовидна жлеза не означава непременно, че човек има рак на щитовидната жлеза. Повечето от бучките открити по време на скрининг на щитовидната жлеза, са доброкачествени или неракови. Все пак е важно да ги прегледате, за да сте сигурни, че няма да се развият в рак.

Беше ли Ви полезно?

Как да подкрепим месеца за борба с рака на щитовидната жлеза

Както при всеки месец на осведоменост, фокусиран върху здравето, образованието е от ключово значение.

Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, уверете се, че вашият ендокринолог извършва рутинни прегледи на щитовидната жлеза, за да провери за някакви аномалии, които може да изискват допълнителен преглед. Обикновеният скрининг на щитовидната жлеза е неинвазивен и изисква само вашият лекар да прегледа гърлото ви с ръце, за да усети някакви образувания.

Насърчавайте вашите приятели и близки също да участват в рутинни прегледи на щитовидната жлеза, дори ако нямат фамилна анамнеза.

Ако забележите някой от изброените по-горе симптоми, посетете лекар за допълнителна оценка.

Ако няма групи за застъпничество или инициативи, насърчаващи редовни прегледи на щитовидната жлеза във вашия район или предлагащи подкрепа на тези с рак на щитовидната жлеза, помислете дали да започнете. Можете също така да се свържете с Асоциацията на преживелите рак на щитовидната жлеза, за да намерите повече начини да покажете своята подкрепа.

Включете се в търсенето на лек

Ако искате да помогнете на клиничните изследователи да намерят по-ефективни лечения и лек за рак на щитовидната жлеза, посетете ClinicalTrials.gov, за да научите кои изпитвания в момента търсят участници.

Уверете се, че сте обсъдили участието във всяко изпитване с Вашия лекар, особено ако това ще повлияе на продължаващото Ви лечение на щитовидната жлеза.

Беше ли Ви полезно?

Когато бъдат уловени навреме, повечето форми на рак на щитовидната жлеза са лечими. Поради тази причина са важни превантивните мерки като преминаването на рутинни прегледи на щитовидната жлеза.

Рутинните прегледи могат да бъдат особено важни, ако в момента имате заболяване на щитовидната жлеза, фамилна анамнеза за заболявания на щитовидната жлеза или рак или сте били изложени на радиация.

Въпреки че месецът за информираност за рака на щитовидната жлеза се провежда всеки септември, не чакайте до есента, за да дадете приоритет на здравето на щитовидната си жлеза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss