Разбиране на ефекта на тютюнопушенето върху вашите кръвоносни съдове

Сред другите странични ефекти, пушенето причинява свиване на кръвоносните съдове. Това понякога може да доведе до животозастрашаващи събития като инфаркт или инсулт.

Пушенето е свързано с широк спектър от отрицателни ефекти върху здравето, включително сърдечни заболявания. Химикалите в цигарения дим дразнят кръвоносните съдове, причинявайки възпаление и подуване.

Спирането на пушенето позволява на сърдечните ви съдове да се излекуват и намалява риска от сериозни сърдечни заболявания.

Нека разгледаме по-задълбочено как тютюнопушенето може да повлияе на кръвоносните съдове и кръвообращението.

Пушенето свива или разширява кръвоносните съдове?

Пушенето на цигари затруднява преминаването на кръвта през тялото ви. Това се случва, защото химикалите, открити в цигарите, дразнят кръвоносните ви съдове и причиняват възпаление и подуване.

Когато лигавицата на кръвоносните ви съдове е възпалена, тялото натрупва плака върху възпалената област като възстановяване. Това води до натрупване на плака по стените. Това води до хронично стесняване и втвърдяване. Това също може да доведе до запушвания и да увеличи риска от сериозно сърдечно заболяване.

Освен това пушенето е свързано с повишаване на кръвното налягане. Високото кръвно налягане поставя допълнителен стрес върху кръвоносните съдове, което може да доведе до допълнителна скованост и натрупване на плака.

Дори никотиновата дъвка е безопасна само в малки количества. Продължителната употреба води до дразнене на кръвоносните съдове.

Какво ще кажете за изпаряването?

Този риск не се ограничава до традиционните цигари. Проучване установи, че вейпингът или използването на електронни цигари също засяга кръвоносните съдове. Въпреки че тези продукти често се смятат за по-безопасни, те все пак съдържат химикали, които дразнят кръвоносните съдове и могат да доведат до сърдечни заболявания.

Какво ще кажете за пушенето на канабис?

Данните за пушенето на канабис са по-нови и по-ограничени поради скорошната легализация, но изследвания е показал подобни резултати.

Честото пушене на канабис е свързано със свиване на кръвоносните съдове и по-висок риск от сърдечни заболявания.

Ефектите от свиването на кръвоносните съдове поради тютюнопушенето

Свиването на кръвоносните съдове може да има сериозни последици с течение на времето. Може да увреди сърцето ви и да доведе до състояния като:

  • Коронарна артериална болест (CAD): CAD е състояние, което възниква, когато артериите ви не могат да доставят достатъчно кръв към сърцето ви. Може да причини болка в гърдите и замайване. CAD увеличава риска от спешни медицински случаи, като инфаркти, инсулти и кръвни съсиреци.
  • Сърдечна недостатъчност: Сърдечната недостатъчност е състояние, което се случва, когато сърцето ви не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв към останалата част от тялото ви. Това води до симптоми, като задух, умора и подуване на ръцете и краката.
  • Периферна артериална болест (ПАБ): PAD кара кръвоносните ви съдове да се стесняват твърде много, за да доставят точното количество кръв към крайниците ви. Това води до симптоми, като изтръпване, слабост и болка в краката.
  • Сърдечен удар: Сърдечен удар се случва, когато притока на кръв към сърцето ви е блокиран. Когато сърцето ви не получава кръв, сърдечният мускул започва да умира. Ето защо инфарктът винаги се нуждае от спешна медицинска помощ.
  • Удар: Инсулт възниква, когато кръвоносен съд в мозъка се спука или се образува кръвен съсирек. Без доставка на кръв мозъчните клетки започват да умират. Инсултът винаги е спешен медицински случай.

Заздравяват ли кръвоносните съдове след отказване от пушенето?

Вашето тяло започва да се лекува веднага щом спрете да пушите, но отнема години, за да се възстанови напълно увреждането. Точният график зависи от това колко дълго и колко често сте пушили, но по правило вашите кръвоносни съдове ще започнат да се разширяват отново, след като сте спрели. 5 години без цигара.

от 15 години след последната ви цигара рискът от CAD ще бъде почти същият като риска при непушач. Това може да звучи като дълго време, но всяка година без пушене намалява риска и позволява на кръвоносните ви съдове да се излекуват.

Само след една година непушене ще сте намалили риска от CAD с 50%. След около 5 годинирискът от инсулт ще спадне до риска при непушач.

Потърсете помощ, за да откажете пушенето

Може да е непосилно да се заемете с отказването от цигарите, но не е нужно да го правите сами. Ако сте готови да се откажете, вижте тези ресурси:

  • Гореща линия на Агенцията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA): Можете да се свържете със SAMSHA, като се обадите на 1-800-622-HELP (4357) за насочване към програми за лечение, източници на подкрепа и местни услуги, които могат да ви помогнат да се откажете. SAMSHA предлага и онлайн локатор.
  • Националният портал за текстови съобщения: Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Националният институт по рака (NCI) си партнират, за да осигурят този безплатен текстов ред, който предлага подкрепа и съвети на хора, които се опитват да спрат да пушат. Можете да изпратите съобщение QUITNOW на 333888 по всяко време, за да го опитате.
  • Smokefree.gov: Smokefree.gov е онлайн ресурс, чиято цел е да помогне на хората да се откажат от пушенето. Сайтът предлага ръководства, предназначени да ви помогнат да се откажете от началото до края и предоставя специализирани планове за тийнейджъри, възрастни над 60 години и ветерани.
  • Приложението quitSTART: quitSTART е безплатно приложение, което можете да използвате, за да проследявате напредъка си и да управлявате апетита. Можете също да участвате в игри и предизвикателства. Приложението е достъпно както в магазините на Apple, така и в Google Play.

Пушенето е свързано с по-висок риск от сърдечни заболявания. Когато пушите, химикалите дразнят кръвоносните ви съдове, което води до възпаление и подуване.

Това улеснява натрупването на плака, което ви излага на риск от хронични сърдечни заболявания, както и от спешни медицински случаи, като инфаркт и инсулт.

Спирането на пушенето може да излекува кръвоносните ви съдове и да намали риска.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss