Разбиране на връзката между ADHD и затлъстяването

Доказателствата сочат, че разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) и затлъстяването споделят припокриващи се генетични пътища и наследствени фактори, но изпълнителната дисфункция, лекарствата за ADHD и индивидуалният темперамент също могат да играят роля.

Нарушенията на неврологичното развитие са състояния, които са резултат от смущения по време на развитието на мозъка. Те могат да имат различни симптоми, включително предизвикателства с комуникацията, междуличностните отношения и ученето, които често продължават в зряла възраст.

ADHD е едно от най-често срещаните разстройства на неврологичното развитие, диагностицирани в детска възраст. Характеризира се със симптоми на хиперактивност, импулсивност и невнимание.

Много хора, живеещи с ADHD, изпитват съпътстващи (коморбидни) състояния, които са отделни здравословни проблеми, съществуващи едновременно с ADHD. Наднорменото тегло и затлъстяването са често срещани съпътстващи заболявания на ADHD.

Има ли връзка между ADHD и затлъстяването?

ADHD и затлъстяването често се срещат едновременно, но не е установена пряка причинно-следствена връзка. Това означава, че ADHD не ви кара директно да наддавате на тегло, а затлъстяването не означава, че ще развиете ADHD.

А описателен преглед от 2019 г отбелязва, че възрастните, живеещи с ADHD, имат 70% по-висока вероятност от затлъстяване, отколкото възрастните, които нямат ADHD, а децата, живеещи с ADHD, имат 40% по-висока вероятност от затлъстяване, отколкото децата без ADHD.

Като цяло, шансът за затлъстяване при ADHD изглежда нараства с течение на времето, ставайки по-значим в зряла възраст, отколкото в детството.

Фактори, които могат да причинят наддаване на тегло при ADHD

Връзката между ADHD и наднорменото тегло или затлъстяването може да включва сложно взаимодействие на генетични пътища, наследствени фактори, личен темперамент и променена изпълнителна функция.

Генетика и наследственост

Все повече изследвания предполагат, че генетичното припокриване между ADHD и по-високия индекс на телесна маса (ИТМ) може да бъде един от основните движещи фактори зад това съпътстващо заболяване.

А Проучване от 2021 гнапример, откриха доказателства за двупосочна връзка между ADHD и свързаните със затлъстяването черти: споделените генетични пътища увеличават шансовете за развитие на което и да е състояние и подтипът на симптома не оказва влияние върху асоциацията.

С други думи, независимо от вида на ADHD, животът с генетично предразположение към ADHD може естествено да показва генетично предразположение към по-висок BMI и обратно.

Същото проучване установи също връзка между високия ИТМ на майката и повишения шанс за ADHD при деца, което предполага наследствен фактор между ADHD и наднорменото тегло или затлъстяването.

Преглед от 2020 г. на изследвания, които разглеждат повече от генетиката, също установи значителна връзка между високия ИТМ на майката и ADHD при деца.

Според това изследване обаче връзката вероятно е била повлияна от фактори в рамките на семейната динамика, като семейни хранителни навици и нива на физическа активност.

Личен темперамент

„Темперамент“ е широко понятие, което обхваща всички ваши присъщи психологически и поведенчески реакции към света около вас. Това е част от цялостното ви разположение или чертите, които определят вашия маниер, мироглед и преобладаваща природа.

Според а Проучване от 2022 г със 100 души определени измерения на темперамента при ADHD може да ви направят по-вероятно да изпитате наднормено тегло или затлъстяване.

Например, в изследването високите резултати при избягване на вреда (страх от несигурност) и зависимост от възнаграждение (склонност да се реагира на сигнали за награда, като социално одобрение) се свързват с по-голям шанс за наднормено тегло или затлъстяване при ADHD.

Авторите на изследването предполагат, че констатациите са свързани с това как черти като зависимост от възнаграждение могат да доведат до поведение на преяждане или неправилно хранене при ADHD.

Зависимостта от възнаграждение описва опита от променена обработка на възнаграждението при ADHD. Може да сте по-склонни да търсите незабавно удовлетворение, например, или може да гравитираш към незабавни, по-малки награди вместо забавени стимули, когато живееш с ADHD.

Променена изпълнителна функция

ADHD засяга части от мозъка ви, отговорни за изпълнителната функция, които са основните процеси, включени в паметта, ученето, когнитивната гъвкавост и емоционалната регулация. Ето защо симптомите на ADHD включват предизвикателства с внимание, импулсивност и регулиране на поведението.

А 2019 преглед показва, че определени дефицити в изпълнителната функция могат да допринесат за наднормено тегло или затлъстяване.

При ADHD променената изпълнителна функция може да причини предизвикателства, които могат да доведат до по-висок ИТМ, като например:

 • нарушено хранене, като например преяждане
 • пропускане на закуска
 • късна вечерна закуска
 • ниска физическа активност
 • нарушени или нередовни модели на сън

Според 2019 прегледвръзката между изпълнителната функция и затлъстяването може да работи и в обратна посока: хроничното възпаление от затлъстяването може да промени изпълнителната функция, което води до симптоми на ADHD.

Необходими са обаче по-мащабни, дългосрочни проучвания, за да се изследва тази теория.

лекарства за ADHD

Много лекарства имат странични ефекти, свързани с теглото. Лекарствата за ADHD не са изключение.

А Проучване от 2021 г установиха, че антипсихотиците, антидепресантите и алфа-агонистите, използвани при лечението на ADHD, допринасят за увеличаване на теглото за период от 3 години.

Стимулантите, най-честите лекарства, използвани при ADHD, са свързани със загуба на тегло.

Връзката между лекарствата за ADHD и наддаването на тегло обаче остава неясна.

По-стари изследвания, като проучване от 2014 г., предполагат, че приемането на стимуланти е свързано с по-висок ИТМ по-късно в живота в сравнение с липсата на анамнеза за приемане на стимуланти или ADHD.

Съвети за управление на теглото за хора с ADHD

Не всеки, който живее с ADHD, има наднормено тегло или затлъстяване. Ако имате наднормено тегло или затлъстяване и ADHD, подходите по-долу могат да ви помогнат да управлявате теглото си:

 • Направете универсални промени в начина на живот: Някои стратегии за начин на живот увеличават шанса от затлъстяване – за всички. Коригирането на вашата диета, упражнения, сън и навици за употреба на вещества може да бъде важна първа стъпка към управление на теглото.
 • Работете с хранителните си навици: Настройте се за успех, като работите с хранителните си навици, а не срещу тях и се опитвате да наложите голяма промяна. Например, ако обичате да похапвате късно вечерта, включете по-здравословни алтернативи на преработените закуски.
 • Поставете си малки, постижими цели: Ако загубата на тегло е цел, това може да отнеме време. Това може да бъде трудно за хората с ADHD. Поставянето на малки цели може да ви помогне да останете на път. Например, вместо да се опитвате да планирате храна за една седмица, започнете със създаване на дневен план.
 • Партнирайте с професионалист: Отслабването не винаги е лесно. Работата с професионален треньор или диетолог може да ви помогне да се уверите, че балансирате приема на хранителни вещества и калории. Работата с професионалист също добавя ниво на отчетност към вашите усилия.
 • Получавам подкрепа: Мотивацията е важна, когато се опитвате да отслабнете. Много хора, живеещи с ADHD, се борят да останат мотивирани. Присъединяването към групи за подкрепа или групи от връстници е чудесен начин да се вдъхновите от успеха на други в подобни ситуации.
 • Потърсете лечение на ADHD: Докато връзката между ADHD и затлъстяването може да е частично свързана със споделена генетика, лечението на ADHD може да помогне за подобряване на симптомите, които могат да допринесат за наддаване на тегло.
 • Бъдете в крак с посещенията при лекар: Ако сте загрижени за теглото си, разговорът с вашия лекар може да ви помогне да изключите причините за лекарствата или основните състояния, като нарушение на съня, които може да допринесат за увеличаване на теглото при ADHD.

Долен ред

Животът с ADHD може да ви направи по-вероятно да изпитате наднормено тегло или затлъстяване.

Въпреки че няма доказателства за пряка причинно-следствена връзка, изследванията показват, че тези състояния могат да бъдат свързани чрез фактори като генетика и изпълнителна дисфункция.

Правенето на универсални промени в начина на живот и поставянето на постижими цели може да ви помогне да управлявате теглото си, когато живеете с ADHD. Работата с професионални диетолози, фитнес треньори и експерти по психично здраве може да ви помогне да останете на правилния път.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss