Разбиране на Вашите тригери и компулсии за OCD

Причините за обсесивно-компулсивно разстройство могат да причинят обостряне на вашите симптоми. Вашето ще бъде свързано както с вида на OCD, който имате, така и с вашите минали преживявания и травми.

Обсесиите са нежелани и натрапчиви мисли, подтици, образи и усещания, които хората с обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) изпитват. Компулсиите са всяко поведение, което хората с ОКР предприемат, за да намалят безпокойството или дискомфорта, причинени от техните мании.

ОКР може да бъде всеки фактор, като голямо събитие в живота, което води до появата на ОКР. Тригерите на OCD могат също да се отнасят до всичко, което влошава нечии симптоми на OCD.

По-долу ще обсъдим някои от най-честите задействания на OCD при деца и възрастни и ще споделим някои механизми за справяне, които могат да помогнат за намаляване на техните ефекти.

Често срещани фактори, които могат да причинят развитие на OCD

Според Асоциацията за тревожност и депресия на Америка, приблизително 1,2% от възрастните американци – около 2,5 милиона души – живеят с ОКР. Обсесивно-компулсивното разстройство е състояние на психичното здраве, характеризиращо се с обсесивни мисли и компулсивно поведение – или мании и компулсии.

Все още не сме напълно сигурни какво причинява обсесивно-компулсивно разстройство, но изследванията показват, че голям процент от хората със заболяването са го развили след специфично задействане. Всъщност се предполага, че около 50-60% от хората с OCD, за които се съобщава, че са преживели стресиращо или травматично събитие преди началото на тяхното състояние.

Някои от основните житейски събития, които могат да предизвикат OCD, включват:

 • лично заболяване или хоспитализация
 • заболяване или хоспитализация на член на семейството
 • смърт на член на семейството или любим човек
 • промени у дома или в семейството
 • трудности в работата или в училище
 • смяна на работа или загуба на работа
 • загуба на нещо с лична стойност
 • нова връзка или брак
 • бременност или раждане
 • раздяла или развод
 • пренебрегване, малтретиране или нападение

Какво прави тригерът на ОКР с мозъка ви?

Когато човек с обсесивно-компулсивно разстройство изпита тригер, той причинява увеличаване на натрапчивите мисли, пориви или усещания – и на свой ред тревожност. Компулсиите могат да осигурят облекчение от това безпокойство и дискомфорт, но само временно, докато друг тригер не стартира цикъла на ОКР отначало.

Изследователи вярват, че една от причините хората с ОКР да попадат в този цикъл е поради промени в мозъка. Според някои теории промените в областите на мозъка, свързани с обучението за възнаграждение, емоционалната обработка и сложното поведение, могат да обяснят симптомите на OCD.

Беше ли Ви полезно?

Чести причини за OCD при деца и юноши

Статистиката показва, че приблизително 50% от хората с OCD могат да проследят симптомите си обратно в детството или юношеството. Въпреки това, често е трудно за децата – и техните родители – да разпознаят тези симптоми като OCD.

Когато дете или юноша има OCD, те могат да изпитат специфични задействания според тяхната тема или подтип. Някои от тези общи теми за OCD включват:

 • Замърсяване OCD: Този тип включва мании, свързани с микроби и често болести.
 • Перфекционизъм OCD: Наричано също „точно правилно“ ОКР, това включва мании, свързани със съвършенството и организацията.
 • Скрупулност OCD: Това включва мании, които са свързани с религиозни и морални ценности.
 • Вреди на OCD: Това включва мании, свързани с нараняване или насилие спрямо себе си или някой друг.
 • Сексуално ОКР: Това включва мании, свързани със сексуални теми, като сексуална ориентация.

Например, дете със замърсено ОКР може да се почувства задействано, когато е изложено на телесни течности, боклук, развалена храна и други източници на „микроби“. Или тийнейджър със скрупульозно OCD може да почувства, че симптомите му се влошават, когато гледа филм с религиозни теми.

Чести причини за OCD при възрастни

Причините за OCD при възрастни са подобни на тези при деца и юноши с OCD. Въпреки това, тъй като зрелостта често е време на значителни промени в живота и стресови житейски събития, тези преживявания могат също да станат отключващи фактори за възрастни с OCD.

Някои от потенциалните задействания, които е по-вероятно да засегнат възрастни, отколкото деца с OCD, могат да включват:

 • влизане в нова връзка
 • да се сгодиш или да се ожениш
 • преминава през раздяла или развод
 • преживяване на бременност и раждане
 • преживяване на загуба на бременност
 • започване на нова работа или загуба на работа
 • преместване в нов дом или нов град

Много от тези задействания могат дори да се свържат с конкретни теми на OCD. Например, някой с обсесивно-компулсивно разстройство във връзката може да изпита избухване на натрапчиви мисли, след като се сгоди за партньора си.

Механизми за справяне с тригерите на OCD

Ангажирането с компулсии, когато имате OCD, може да се почувства като най-добрият начин да се справите с тригерите, но това само поддържа цикъла. И с течение на времето става все по-трудно да се изправите срещу вашите тригери, без да се ангажирате с принуди.

И така, ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате по-добре тригерите си и да започнете да прекъсвате цикъла на ОКР.

Разпознайте тригерите

ОКР тригерите са склонни да се въртят около конкретната тема или теми, които някой има. Например, училищните задачи може да са трудни за някой с перфекционизъм и OCD, докато престоят около остри предмети може да се почувства отключващ за някой с увреждащо OCD.

След като сте в състояние да разпознаете около какви теми се въртят вашите мании, това може да ви помогне да се почувствате по-подготвени за нещата, които могат да ви провокират.

Намали стреса

Стресът играе огромна роля при обсесивно-компулсивното разстройство и много хора с това състояние установяват, че стресът влошава симптомите им. Въпреки че ограничаването на стреса е идеално, това не винаги е възможно – така че вместо това може да бъде полезно да намерите начини за по-добро управление на стреса.

Някои от начините, по които можете да намалите стреса си, включват редовно движение на тялото, достатъчно сън и бърза работа със задачи на работа, в училище или у дома.

Извикай помощ

Обсесивно-компулсивното разстройство не е просто „странна“ характеристика на личността – това е сериозно състояние на психичното здраве, което може да причини инвалидизиращи симптоми, които затрудняват функционирането. И въпреки че разпознаването на задействащите фактори и намаляването на стреса може да помогне, терапията все още е златният стандарт за лечение на OCD.

Ако сте се чувствали претоварени поради вашите симптоми на ОКР, помислете дали да не се свържете с терапевт или друг специалист по психично здраве, за да обсъдите вашите възможности за лечение.

Тригерите на OCD могат да опишат всичко, което кара някого да развие OCD или влошава симптомите на OCD. Някои задействания са свързани повече със специфични теми или подтипове на ОКР, докато други – като стресови или травматични събития – могат да засегнат всеки със заболяването.

Ако ви е трудно да управлявате задействащите фактори на обсесивно-компулсивното разстройство, лечението може да ви помогне да научите как да прекъснете цикъла на обсесивно-компулсивното разстройство. Обмислете да обсъдите притесненията си с Вашия лекар или друг специалист по психично здраве, за да видите какви лечения са достъпни за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss