Разбиране на бета клетките на панкреаса

Бета клетките са клетки в панкреаса. Те се намират в групи, наречени островчета. Бета клетките произвеждат инсулин, хормон, който регулира нивата на кръвната ви захар.

Когато нивата на кръвната Ви захар се повишат, Вашите бета клетки реагират, като произвеждат и секретират повече съхранен инсулин. Инсулинът помага на определени клетки да абсорбират глюкозата от кръвта ви и да я превърнат в гликоген (съхранена форма на захар).

Гликогенът се съхранява в черния дроб и мускулните тъкани. Когато имате нужда от енергия между храненията, гликогенът се разгражда до глюкоза и се освобождава.

Бета-клетките също отделят амилин, хормон, който забавя скоростта на навлизане на глюкозата в кръвния поток и по този начин помага за намаляване на екстремните пикове в нивата на кръвната ви захар след хранене.

Амилин също забавя изпразването на стомаха и играе роля в това да ви помогне да се чувствате сити или удовлетворени (сити) след хранене.

Какви здравословни състояния включват бета клетки?

Диабет тип 1

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунната система на тялото ви унищожава повечето от вашите бета клетки.

В резултат на това тялото ви отделя твърде малко инсулин, което затруднява преработката на глюкозата. Това означава, че глюкозата от храната, която ядете, не може да влезе в клетките ви. Това води до повишени нива на кръвната захар.

Диабет тип 2

При диабет тип 2 вашите бета клетки могат да произвеждат инсулин, но клетките на тялото ви развиват резистентност към инсулина. Това означава, че клетките бавно абсорбират глюкозата от кръвния поток и я превръщат в гликоген.

Поради тази нередност вашите бета клетки може да трябва да работят по-усилено, за да произведат достатъчно инсулин, за да регулират нивата на кръвната ви захар. С напредването на вашия диабет претоварените ви бета клетки може да не са в състояние да функционират ефективно, което означава, че тялото ви в крайна сметка може да не е в състояние да произведе достатъчно инсулин.

Инсулином

Инсулиномът е тумор в панкреаса, обикновено произлизащ от бета клетки. Повечето инсулиноми са доброкачествени (неракови).

Бета клетките откриват кога нивата на кръвната ви захар са ниски. В отговор те спират да произвеждат инсулин. Това поддържа нивата на кръвната ви захар стабилни.

Инсулиномите произвеждат излишък от инсулин, дори когато нивата на кръвната ви захар са ниски и клетките ви са абсорбирали захар.

Когато тялото ви произвежда твърде много инсулин, можете да развиете опасно ниски нива на кръвната захар (хипогликемия).

Обикновено е необходима операция за отстраняване на инсулиноми.

Какви лекарства включват бета клетки?

Секретагозите са лекарства, които стимулират бета клетките да произвеждат и освобождават инсулин, като по този начин понижават концентрациите на кръвната захар. Те могат да се използват за лечение на диабет тип 2.

Секретогонните средства включват сулфонилуреи и меглитиниди.

Ако функцията на бета клетките ви е била компрометирана или ако имате заболявания, засягащи черния дроб или бъбреците, секретагозите може да не са подходящи за вас.

Други лекарства могат да се използват за лечение на диабет тип 2 при хора, които са загубили функцията на бета клетките.

Какво причинява недостатъчност на бета клетките?

Бета-клетките не са в състояние да функционират правилно (отказват), когато са претоварени или когато не могат да усетят нивата на кръвната захар. Обикновено бета клетките откриват високи нива на кръвната захар и работят бързо, за да произведат и освободят инсулин, за да намалят тези нива.

Ако нивата на кръвната захар са постоянно (хронично) високи, бета клетките може да се претоварят. Те може също да не реагират, когато нивата на кръвната захар са повишени, което означава, че няма да отделят достатъчно инсулин.

Възможно ли е да се регенерират бета клетки?

Да, бета клетките могат да се регенерират. Но това не означава, че тялото ви може автоматично да попълни (замени) изгубени или слабо функциониращи бета клетки.

Изследователите изследват методи за попълване на бета клетки като трансплантация или лекарства за стимулиране на регенерацията.

Тези методи са все още в начален етап на развитие. Не е ясно дали и кога ще има безопасен и ефективен начин за предизвикване на регенерация на бета клетки.

Каква е разликата между бета клетки и алфа клетки?

В панкреаса алфа клетките съхраняват и освобождават глюкагон, докато бета клетките произвеждат и освобождават инсулин. Както алфа клетките, така и бета клетките играят съществена роля за поддържане на нивата на кръвната Ви глюкоза стабилни и помагат на тялото Ви да използва глюкозата ефективно.

Глюкагонът не трябва да се бърка с гликогена, който е складирана форма на захар.

Около 4 до 6 часа след хранене нивата на кръвната Ви захар намаляват. Това задейства алфа клетките да произвеждат глюкагон.

Глюкагонът стимулира чернодробните и мускулните клетки да превръщат гликогена обратно в глюкоза. Тази глюкоза навлиза в кръвния поток, за да може тялото ви да я използва за енергия.

Заедно инсулинът и глюкагонът поддържат стабилни нива на кръвната захар.

Къде можете да научите повече?

За да научите повече за бета клетките на панкреаса, диабета и инсулина, посетете Американската диабетна асоциация, Световната диабетна фондация и Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss