Разбиране кои видове аритмии са тахиаритмии с тесен комплекс

Тахиаритмиите са необичайно бърз сърдечен ритъм, който може да доведе до потенциално сериозни здравословни усложнения, като сърдечна недостатъчност.

Тахиаритмията с тесен комплекс се отнася до определен тип ритъм, при който вентрикулите се активират по-бързо от нормалното. Източникът на ритъмните нарушения може да е във всяка от няколко точки в горната част на сърцето ви.

Терминът „тесен комплекс“ се отнася до това как тази аритмия се отразява на електрокардиограма (ЕКГ). Един пълен сърдечен ритъм, включително свиването на сърдечния мускул (систола) и неговото отпускане (диастола), се показва на ЕКГ като има пет различни вълни: P, Q, R, S и T.

Тахиаритмията с тесен комплекс се илюстрира на ЕКГ чрез групиране на комплексите Q, R и S, което предполага, че сърцето ви бие по-бързо от нормалното.

Обратно, ако вълните Q, R и S са раздалечени твърде много, това означава, че има забавяне някъде в електрическата мрежа, което кара сърцето ви да бие, което обикновено води до необичайно бавен сърдечен ритъм (брадикардия).

Какво представляват тахиаритмиите с тесен комплекс?

Тахиаритмията с тесен комплекс е широк термин, обхващащ всеки от няколко вида аритмии, при които сърцето бие по-бързо от 100 удара в минута и продължителността на QRS е по-малка от 120 милисекунди.

Повечето тахиаритмии с тесен комплекс са симптоматични, което означава, че вероятно можете да почувствате сърцебиене. Статия от 2020 г. предполага, че около един на всеки пет души със заболяването изпитва синкоп – припадък, причинен от внезапно спадане на кръвното налягане.

Какви са видовете тахиаритмии с тесен комплекс?

Тахиаритмиите с тесен комплекс включват състояния, които възникват и си отиват (пароксизмални) и състояния, които продължават, докато не бъдат лекувани ефективно. Някои може да са леки и да нямат очевидни симптоми, докато други може да са толкова интензивни, че да пречат на способността ви да изпълнявате нормални ежедневни функции.

Медицински специалист може да диагностицира вашето състояние и да разработи план за лечение, който може да включва комбинация от лекарства, имплантирани устройства и промени в начина на живот.

Тахиаритмиите с тесен комплекс обикновено се разделят на две категории: тези, които произхождат от тъканта, разположена в предсърдията (горните камери на сърцето) и тези, които произхождат от атриовентрикуларното съединение – тъканта, разделяща предсърдията от вентрикулите (долните камери на сърцето). По-долу са дадени примери, които произхождат от предсърдна тъкан:

 • Предсърдно мъждене (AFib): AFib е бързото, но непредсказуемо биене на вашите предсърдия и най-често вид аритмия.
 • Предсърдно трептене: Подобно на AFib, предсърдното трептене включва необичайно биене на вашите предсърдия, но по по-предвидим модел.
 • Неподходяща синусова тахикардия: Този тип тахикардия е слабо разбрана и рядка аритмия. Влияе на приблизителна 1% на общото население.
 • Интраартериална повторна тахикардия: Това е състояние, което често е резултат от a вроден порок на сърцето.
 • Мултифокална предсърдна тахикардия: Този тип тахикардия се отключва от ектопични огнища, които са необичайни места на „пейсмейкър“ в сърцето ви, които пречат на нормалната електрическа активност, която ускорява сърдечния ритъм.
 • Синоатриална възлова повторна тахикардия: Това е редки тип тахиаритмия с тесен комплекс, причинена от вериги, излизащи от синусовия възел – частта от сърцето ви, която предизвиква електрическата активност, контролираща сърдечния ви ритъм.
 • Синусова тахикардия: Синусовата тахикардия е проблем, който възниква, когато синусовият възел изпраща електрически импулси по-бързо от нормалното.

Примери за тахиаритмии с тесен комплекс, произхождащи от атриовентрикуларното съединение, включват:

 • Атриовентрикуларна възлова повторна тахикардия (AVNRT): Това е тахиаритмия, която произхожда от атриовентрикуларния възел, частта от сърцето ви, която предава електрически сигнали от предсърдията надолу към вентрикулите.
 • Атриовентрикуларна повторна тахикардия (AVNT): Това е пароксизмално състояние и едно от повече често срещани суправентрикуларни (над вентрикулите) аритмии.
 • Съединителна тахикардия: Този тип тахикардия започва в атриовентрикуларния възел, тъй като синусовият възел е наранен или по друг начин не може да стартира електрическата активност, необходима на сърцето да се свие и да си почине.

Какво причинява тахиаритмии с тесен комплекс?

Тахиаритмията с тесен комплекс може да има няколко възможни произхода. Сред тях са:

 • сърдечно-съдови заболявания
 • вродени сърдечни дефекти
 • диабет
 • злоупотреба с наркотици или алкохол
 • сърдечен удар
 • високо кръвно налягане
 • сънна апнея
 • заболяване на щитовидната жлеза

Как се диагностицират тахиаритмиите с тесен комплекс?

Основното средство за диагностициране на тахиаритмия с тесен комплекс е ЕКГ. Докато аритмията продължава, ЕКГ ще може да я идентифицира и да покаже тесния QRS комплекс.

Някои хора с тахиаритмия с тесен комплекс или друг вид аритмия може да получат периоди, когато сърцето им бие нормално. В тези случаи лекарят може да препоръча носенето на преносим ЕКГ, като Холтер монитор, за записване на всякакви анормални сърдечни ритми далеч от болница или лекарски кабинет.

Какво е лечението на тахиаритмията с тесен комплекс?

Правилното лечение на тахиаритмия с тесен комплекс зависи от конкретната аритмия и нейната тежест и честота.

Типичните лечения могат да включват:

 • Антиаритмични лекарства: Тези лекарства са предназначени да помогнат за поддържане на здравословен сърдечен ритъм.
 • Кардиоверсионна терапия: Тази терапия използва електрически сигнал, доставен извън гръдния ви кош, за да възстанови здравия, нормален сърдечен ритъм.
 • Катетърна аблация: Катетърната аблация е процедура, при която специален катетър се насочва през кръвоносен съд към частта от сърцето, причиняваща ритъмните нарушения, за да достави малък електрически импулс, унищожавайки подозрителната сърдечна тъкан.
 • Имплантируеми устройства: Устройства като пейсмейкъри или имплантируеми кардиовертер дефибрилатори използват леки електрически импулси за възстановяване или поддържане на здравословен ритъм.
 • Антихипертензивни лекарства: Тези лекарства помагат за понижаване на кръвното налягане и могат да се използват за контролиране на сърдечната честота (примерите включват бета-блокери и блокери на калциевите канали).

Какви са перспективите за хората, които имат тахиаритмии с тесен комплекс?

Прогнозата за някой, диагностициран с тахиаритмия с тесен комплекс, зависи от няколко фактора, включително възрастта и цялостното здраве на индивида, както и тежестта на аритмията и дали съществуват други сърдечни проблеми.

Независимо какъв тип аритмия имате, изключително важно е да работите в тясно сътрудничество с кардиолог. Трябва да сте в крак с назначенията и прожекциите, както и да се придържате към вашия режим на лечение и да следвате другите компоненти на вашия план за лечение.

Често задавани въпроси

Вродени сърдечни заболявания ли са тахиаритмиите с тесен комплекс?

В някои случаи тези нарушения на сърдечния ритъм могат да присъстват при раждането. Но често те се развиват в резултат на инфаркт или просто поради напредването на възрастта.

Следването на здравословен за сърцето начин на живот с балансирана диета, редовни упражнения, отказ от пушене и контрол на кръвното налягане, холестерола и нивата на кръвната захар може да намали риска от развитие на аритмия.

Срещат ли се тахиаритмиите с тесен комплекс в семейства?

Аритмиите обикновено са наследствени състояния, въпреки че вашата лична медицинска история може да доведе до аритмия, която не е част от медицинската история на вашето семейство. Ако имате тахиаритмия с тесен комплекс или друго сърдечно заболяване във вашето семейство, особено важно е да вземете допълнителни предпазни мерки, за да защитите сърцето си.

Застрашаващи ли са живота тахиаритмиите с тесен комплекс?

Необичайно ускореният сърдечен ритъм сам по себе си не е животозастрашаващ. Въпреки това, когато сърцето ви спре да бие по нормален и ефективен начин, кръвта може да се събере в сърцето ви и да образува кръвен съсирек, който може да стигне до мозъка ви и да причини инсулт.

По същия начин, ако аритмията принуждава сърцето ви да работи по-усилено от нормалното, с течение на времето това бреме може да отслаби сърцето и да доведе до сърдечна недостатъчност – потенциално животозастрашаващо състояние.

Може да забележите, че имате препускащо сърце, но докато не получите ЕКГ, което да потвърди естеството на вашата аритмия, няма да знаете какво точно заболяване имате или как трябва да се лекува.

Важно е да докладвате на лекар всяка промяна, която забележите в сърдечната си честота, и да разглеждате значителните промени като сериозни здравословни проблеми, които изискват подходяща медицинска оценка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss