Радиационно лечение на мултиплен миелом

Лъчевата терапия е възможност за лечение, използвана за облекчаване на симптомите на костно заболяване, свързано с миелома, и за лечение на единични плазмоцитоми (тумори, образувани от анормални плазмени клетки).

Лъчевата терапия (RT) е често срещан вид лечение на рак, което работи чрез използване на високоенергийни вълни или частици за увреждане на ДНК в раковите клетки. Лечението предотвратява растежа и деленето на тези клетки, което води до тяхната смърт.

Изчислено е, че до 50% от хората с рак получават RT като част от своя план за лечение. В някои ситуации RT се използва при лечението на мултиплен миелом.

Как множественият миелом засяга вашите кости

Множественият миелом се случва, когато плазмените клетки в костния мозък станат анормални, растат и се делят неконтролируемо.

Ефектите от множествения миелом могат да увредят костите ви, което води до болка и повишен риск от счупване. Когато костите в гръбначния ви стълб са засегнати, миеломът може да доведе до компресия на гръбначния ви мозък и околните нерви, което може да причини:

 • изтръпване и изтръпване
 • мускулна слабост или парализа
 • проблеми с контрола на пикочния мехур и червата

Открийте повече за множествения миелом.

Беше ли Ви полезно?

Как се използва радиацията за лечение на мултиплен миелом?

Лекарите използват RT за облекчаване на симптомите на мултиплен миелом и предотвратяване на усложненията, които могат да възникнат от заболяване на костите.

Леченията, които се фокусират върху облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот, се наричат ​​„палиативни грижи“.

Солитарен плазмоцитом

RT също така често се използва за лечение на единични плазмоцитоми. Самотни плазмоцитоми възникват, когато анормалните плазмени клетки образуват тумор, често в кост.

За разлика от мултипления миелом, при който има много тумори, хората с единични плазмоцитоми имат само един тумор. Изчислено е, че 65% до 84% от единичните плазмоцитоми в костите прогресират до мултиплен миелом за 10 години.

Може ли радиацията да причини мултиплен миелом?

Предишно излагане на радиация е a рисков фактор за мултиплен миелом, тъй като радиацията може да увреди ДНК в клетките, което води до промени, които насърчават рака.

Някои медицински процедури, като рентгенови лъчи, компютърна томография и PET сканиране, използват радиация. Рискът от рак от тези тестове е много малък. Освен това ползите от тях надвишават рисковете.

Провеждането на RT може да увеличи риска от развитие на втори рак по-късно. Въпреки това преглед от 2021 г. отбелязва, че по-стари изследвания показват, че само малко количество втори рак, около 8%, са свързани с RT.

Беше ли Ви полезно?

Какво е усещането да получиш лъчева терапия за мултиплен миелом?

RT, използван за мултиплен миелом, се нарича „външна лъчева терапия (RT)”, която използва машина за насочване на радиацията към мястото, което ще се третира. Това е локално лечение, което означава, че е насочено само към определена област от тялото ви.

Къде мога да получа лъчева терапия?

RT с външен лъч се прилага в болница или център за лечение на рак. Терапията обикновено е амбулаторна процедура, което означава, че се връщате у дома между леченията.

Колко често получавам лъчева терапия?

RT се дава в серия от фракции, за разлика от една доза, което помага да се ограничи увреждането на здрави клетки, които са близо до мястото на лечение.

Много хора получават външен лъч RT веднъж на ден пет дни в седмицата, обикновено от понеделник до петък. Почивката за уикенда дава време за възстановяване на здравите клетки.

Колко време продължава лъчетерапията?

Общото време на лечение може да бъде между 5 и 8 седмицив зависимост от вашата индивидуална ситуация.

Какво се случва по време на лечебна сесия?

В зависимост от областта, която се третира, може да бъдете помолени да се съблечете или да облечете болнична рокля. Областите на тялото ви, които не получават лечение, ще бъдат екранирани, за да бъдат предпазени от радиация.

Процесът на получаване на външен лъч RT е безболезнен. Ще бъдете помолени да легнете на масата за лечение или да седнете на специален стол и да останете много неподвижни.

Лекарят ще отиде в съседна стая, за да работи с машината, която доставя радиацията, но все още можете да комуникирате с тях през интеркома.

Въпреки че самото облъчване отнема само няколко минути, вашият час може да продължи до 30 минути или час. Това е така, защото може да отнеме известно време, за да се уверите, че сте в правилната позиция.

Какви са плюсовете и минусите на лъчевата терапия за мултиплен миелом?

Основните ползи от RT за мултиплен миелом включват:

 • облекчаване на симптомите, свързани с костно заболяване
 • предотвратяване на сериозни усложнения, които могат да възникнат поради спинална компресия
 • лечение на единични плазмоцитоми

RT идва с някои потенциални странични ефекти, като например:

 • умора
 • кожни промени в третираната област, като зачервяване, лющене или образуване на мехури

 • загуба на коса в зоната, която се третира
 • гадене
 • диария
 • ниски кръвни показатели, което може да доведе до:
  • анемия
  • повишен риск от инфекция
  • получавате синини или лесно кървите

Често тези нежелани реакции изчезват, след като приключите с RT. Лекарят може да ви даде по-добра представа какво да очаквате с вашия специфичен режим на RT.

Колко успешна е лъчетерапията при мултиплен миелом?

RT води до положителни резултати като вид палиативна грижа за мултиплен миелом. Например, малко проучване от 2020 г. установи, че в сравнение с тези, които не са получавали RT, наличието на RT е свързано с пет пъти по-ниска оценки на симптомите.

Проучване от 2016 г. на 238 души с мултиплен миелом, засягащ гръбначния им стълб, установи, че 97% от хора отговориха на RT. От 69 индивида, които преди това не са можели да ходят, 64% са възвърнали способността си да ходят. Степента на локален контрол на мултиплен миелом на гръбначния стълб е 82% след 3 години.

Проучване от 2019 г. на 88 души с мултиплен миелом, засягащ гръбначния им стълб, установи, че хората съобщават за известно облекчаване на болката след ЛТ 83% на времето. Значително облекчаване на болката след RT се съобщава в 34% от случаите.

От 35-те души, които са имали това, което проучването от 2019 г. нарича „неврологични увреждания“, RT е подобрило тези симптоми в 83% от случаите. Тези неврологични увреждания включват слабост, изтръпване и изтръпване и проблеми при ходене.

Солитарен плазмоцитом

Преглед от 2018 г. отбелязва, че RT може да осигури локален контрол на единични плазмоцитоми в 85% до 90% от случаите, но все още е възможно единичните плазмоцитоми да се повторят или да се развие мултиплен миелом в бъдеще.

Повтарянето се повтаря от резултатите от проучване от 2020 г. на RT за единични плазмоцитоми при 42 души. The 10-годишен локален контрол след RT е 88%но много участници са развили мултиплен миелом в рамките на 10 години.

Какви са другите лечения за мултиплен миелом?

В допълнение към RT, други потенциални лечения за мултиплен миелом включват:

 • химиотерапия, която използва лекарства за прекъсване на растежа и деленето на раковите клетки

 • трансплантация на стволови клетки, при която клетките в костния мозък се унищожават и след това се заменят със здрави стволови клетки

 • таргетна терапия, която използва лекарства, насочени към специфични маркери в или върху раковите клетки

 • имунотерапия, която помага на имунната ви система да реагира на миелома и може да включва:

  • моноклонални антитела
  • имуномодулиращи лекарства (IMiDs)
  • CAR Т-клетъчна терапия
 • кортикостероиди, които имат антитуморен ефект при мултиплен миелом

 • бифосфонати, които помагат за забавяне на увреждането на костите, свързано с миелома

 • операция за отстраняване на единични плазмоцитоми или за поддържане на отслабени кости

RT е едно от няколкото лечения, използвани за мултиплен миелом. Обикновено се използва като палиативна грижа за костно заболяване, свързано с миелома, с цел облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения. RT може да се използва и за лечение на единични плазмоцитоми.

Ако RT се препоръчва като част от вашия план за лечение на мултиплен миелом, ще го получите чрез външен лъч RT. Спецификите на вашата RT терапия, като дозата на облъчване и броя на сесиите, ще зависят от вашата конкретна ситуация.

RT може да има няколко предимства при мултиплен миелом, но също така е свързана с различни странични ефекти. Ако RT се препоръчва като част от вашия план за лечение на мултиплен миелом, може да искате да проведете открит разговор с лекар относно ползите и недостатъците му.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss