Работят ли GLP-1 агонистите за загуба на тегло? Преглед, основан на доказателства

Загубата на тегло може да бъде предизвикателство за много хора, дори когато следват здравословна диета и режим на упражнения. Поради това някои хора може да търсят други методи за подпомагане на загубата на тегло, като лекарства.

Едно популярно лекарство, което Администрацията по храните и лекарствата (FDA) наскоро одобри, е семаглутид, който е по-известен с марката Wegovy.

Това лекарство е агонист на GLP-1, който е предназначен да помогне за намаляване на глада и приема на храна, като по този начин потенциално подпомага загубата на тегло.

Въпреки че е одобрен от FDA, може да се чудите дали е подходящ за вас и дали има някакви странични ефекти, за които трябва да знаете.

Тази статия ви казва всичко, което трябва да знаете за агонистите на GLP-1 като Wegovy и дали те могат да помогнат при загуба на тегло.

Какво представлява Wegovy (семаглутид)?

Wegovy (семаглутид) е лекарство, което Одобрено от FDA за употреба като лекарство за отслабване през 2021 г.

Това е агонист на GLP-1, което означава, че имитира естествено произведен хормон, наречен глюкагоноподобен пептид 1 (GLP-1). Този хормон е отчасти отговорен за регулирането на глада.

Wegovy е инжекция, която получавате веднъж седмично. През първите 16 седмици получавате по-малки дози, започвайки от 0,25 милиграма (mg) и достигайки до 1,7 mg. След това продължавате със седмична поддържаща доза от 2,5 mg, докато поддържа загуба на тегло.

Здравните специалисти могат да го предписват на хора, които имат първоначален индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 или по-висок или тези, които имат ИТМ от 27 или по-висок и поне едно здравословно състояние, свързано с теглото, като диабет тип 2, високо кръвно налягане или дислипидемия.

Лекарите обикновено предписват това лекарство заедно с други интервенции за отслабване, като нискокалорична диета и режим на упражнения.

Плюсове и минуси с един поглед

Плюсове на GLP-1 агонистите за отслабване

 • доказано е ефективен за поддържане на загуба на тегло, когато се комбинира с диета и упражнения
 • може да помогне за потискане на глада
 • изисква само една доза на седмица

Недостатъци на GLP-1 агонисти за загуба на тегло

 • много скъпо без застраховка или покритие с рецепта
 • прилагани чрез инжекция, което може да не е подходящо за всеки
 • може да причини сериозни нежелани реакции
 • не е сигурен начин за отслабване, тъй като приемът на храна не е единственият фактор, който влияе върху теглото

Как работи Wegovy и как го използвате?

Wegovy (семаглутид) действа, като действа като GLP-1 агонист.

GLP-1 е a хормон които тялото ви естествено произвежда. Той има много роли, но е най-известен с ролята си в регулирането на глада и приема на храна.

Освобождаването на този хормон може да помогне за забавяне на изпразването на стомаха, така че храната остава в стомаха ви по-дълго и вие се чувствате сити по-дълго. Той също така помага за потискането на друг хормон, наречен глюкагон. Това може да ви попречи да се чувствате гладни.

GLP-1 агонистите действат чрез свързване с GLP-1 рецептори, което води до същите ефекти.

Първоначално лекарствата агонисти на GLP-1 са били използвани за лечение на диабет тип 2. Тези лекарства увеличават освобождаването на инсулин, хормон, който панкреасът ви произвежда. Това помага за премахване на излишната захар от кръвта и по този начин намалява нивата на кръвната Ви захар.

С течение на времето изследователите забелязаха, че GLP-1 агонистите изглежда намаляват апетита и насърчават загубата на тегло. По този начин те започнаха да изучават употребата на GLP-1 агонисти като лекарства за отслабване.

Важно е да имате предвид, че Wegovy е специално произведен и одобрен като лекарство за отслабване. Ozempic, друг GLP-1 агонист, е предназначен за лечение на диабет тип 2.

Какво друго влияе на теглото ви?

Лекарствата за отслабване обикновено се фокусират върху намаляване на апетита.

Често срещано погрешно схващане е, че преяждането е единствената причина за по-високото телесно тегло – и следователно, че простото ядене на по-малко ще доведе до загуба на тегло. Приемът на храна обаче не е единственият фактор, който влияе върху теглото.

Вашето тегло – и способността на тялото ви да променя теглото си – може също да бъде повлияно от генетика, пол, хормони, лекарства, здравословни състояния, нива на стрес, качество на съня, физическа активност, възраст, история на диета или колоездене на тежестии други фактори.

Не забравяйте, че не всички тези фактори са във ваш контрол.

Wegovy помага ли при отслабване?

Доказано е, че Wegovy поддържа значителна загуба на тегло в много проучвания, но е важно да се има предвид, че повечето от тях са финансирани от производителя на Wegovy. Това означава, че има потенциал за пристрастие и конфликт на интереси, които да повлияят на резултатите от проучването.

един скорошен преглед установи, че приемането на 2,4 mg Wegovy веднъж седмично води до намаляване на теглото в множество проучвания и е по-ефективно от плацебо.

За 68-седмично рандомизирано, двойно-сляпо клинично изпитване (известно като СТЪПКА 4), изследователите набират 902 участници да приемат Wegovy (2,4 mg седмично) или плацебо. И двете групи получиха една и съща диета и упражнения.

През първите 20 седмици всички участници получаваха седмични инжекции Wegovy. На 20 седмици участниците бяха разделени на група за лечение (Wegovy) и група с плацебо.

До края на проучването групата на лечение отбеляза 7,9% намаление на телесното тегло, докато плацебо групата отбеляза 6,9% увеличение на телесното тегло.

Групата на лечение също има значително намаление на обиколката на талията, нивата на хемоглобин A1C (HbA1c), систолното кръвно налягане, общия холестерол и триглицеридите.

Въпреки това, изследователите, които са провели STEP 4, са получили финансиране от Novo Nordisk – производителят на Wegovy – и други фармацевтични компании.

Друго двойно-сляпо проучване от 2021 г. — също финансирано от Novo Nordisk — включващо 1961 участници със затлъстяване, установи средна загуба на тегло от 14,9% в групата на Wegovy (2,4 mg седмично) в сравнение със само 2,4% в плацебо групата. И двете групи следват една и съща диета и препоръки за упражнения.

А Проучване от 2022 г сравнява Wegovy (семаглутид) с лираглутид (Saxenda), друг GLP-1 агонист.

338 участници в проучването са разделени на 4 групи: Wegovy (2,4 mg седмично), лираглутид (3 mg дневно) и 2 плацебо групи. Всички групи също направиха промени в диетата и навиците си за упражнения.

След 68 седмици групата на Wegovy има средна загуба на тегло от 15,8%, докато групата с лираглутид има средна загуба на тегло от 6,4%. Авторите подозираха, че Wegovy може по-добре да намали апетита и глада, което води до по-малък прием на храна.

Имайте предвид обаче, че изследователите, провеждащи това проучване, също са получили финансиране от Novo Nordisk.

В крайна сметка ефективността на Wegovy (семаглутид), когато се комбинира с диета и упражнения, накара FDA да одобри лекарството през 2021 г.

Wegovy обаче може да не е достъпен за всички поради високата си цена. Без застраховка може да струва повече от $1500 на месец.

Горе главата

Лекарствата за отслабване може да не бъде препоръчан за хора с хранителни разстройства (ЕД), дори ако те са с по-високо телесно тегло. Много хора с ЕД злоупотребяват с диетични лекарства, отпускани с рецепта или без рецепта.

Проучвания също предполагам че хората с по-високо телесно тегло са непропорционално по-склонни да изпитват нередовно хранене и симптоми на хранително разстройство.

Ако сте заети с храната или теглото си, чувствате вина за избора си на храна или редовно се занимавате с ограничителни диети, помислете дали да не потърсите помощ. Тези поведения могат да показват нарушена връзка с храната или ЕД.

Нарушеното хранене и ЕД могат да засегнат всеки, независимо от полова идентичност, раса, възраст, размер на тялото, социално-икономически статус или други идентичности.

Те могат да бъдат причинени от всяка комбинация от биологични, социални, културни и екологични фактори – не само от излагане на култура на хранене.

Чувствайте се упълномощени да говорите с квалифициран здравен специалист, като регистриран диетолог, ако изпитвате затруднения.

Можете също така да чатите, да се обаждате или да изпращате текстови съобщения анонимно с обучени доброволци на линията за помощ на Националната асоциация за хранителни разстройства безплатно или да разгледате безплатните и евтини ресурси на организацията.

Странични ефекти на GLP-1 агонисти

Въпреки че агонистите на GLP-1 като Wegovy могат да поддържат загуба на тегло, важно е да сте наясно с възможните странични ефекти:

 • гадене
 • повръщане
 • стомашни болки
 • главоболие
 • умора
 • световъртеж
 • запек или диария
 • киселини, лошо храносмилане или ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест)
 • ниска кръвна захар при хора с диабет тип 2
 • подуване на корема, оригване и метеоризъм

 • промени в настроението
 • лекарствени взаимодействия

По-рядко срещаните, но по-тежки нежелани реакции включват:

 • алергична реакция (анафилаксия)
 • остър панкреатит
 • остра холелиаза (камъни в жлъчката)
 • остра бъбречна травма
 • диабетна ретинопатия при хора с диабет тип 2
 • промени в сърдечната честота
 • суицидно поведение или идеи
 • риск от С-клетъчни тумори на щитовидната жлеза

в едно проучванепочти половината от хората, приемащи семаглутид, съобщават за стомашно-чревни странични ефекти.

В крайна сметка е важно да обсъдите всички притеснения, които имате, със здравен специалист, за да сте сигурни, че продуктът е подходящ за вас.

Алтернативи на агонистите на GLP-1 за отслабване

Ако искате да отслабнете без да използвате лекарства, има много стратегии, които можете да опитате, като например:

 • Приготвяне на повече домашно приготвени ястия: Намаляването на свръхпреработените храни и храната за вкъщи може да намали консумацията на калории.
 • Яжте повече фибри и протеини: Фибрите и протеините могат да помогнат за увеличаване на пълнотата, тъй като храните с високо съдържание на тези вещества се усвояват по-дълго.
 • Ограничаване на добавените захари: Калориите от добавени захари – особено от сладки напитки – могат да се натрупат бързо. Може да искате да изберете вода или нискокалорични напитки по-често.
 • Увеличете физическата си активност: Движението на тялото ви помага да изгаряте повече калории и може да подобри други аспекти на вашето физическо и психическо благополучие.
 • Получаване на достатъчно сън: Липсата на сън може да допринесе за избор на по-малко питателна храна и намаляване на физическата активност. Освен това сънят ви помага да се възстановите и да се чувствате по най-добрия начин, както физически, така и емоционално.
 • Работа с регистриран диетолог: Регистрираните диетолози са специалисти по хранене и могат да работят с вас, за да идентифицират положителни, насърчаващи здравето храни за подпомагане на загубата на тегло.
 • Работа с други здравни специалисти: Теглото може да е само едно парче от пъзела на вашето здраве. Работата в тясно сътрудничество с обучен специалист (като физиотерапевт, социален работник, психолог или ендокринолог, в зависимост от вашите нужди) може да ви помогне да сте сигурни, че получавате добре закръглени грижи.

Често задавани въпроси

Ето някои въпроси, които хората често задават относно приема на GLP-1 агонисти за отслабване.

Кой GLP-1 агонист е за отслабване?

Wegovy и Saxenda са единствените GLP-1 агонисти, които са одобрени като лекарства за отслабване.

GLP-1 агонистите потискат ли апетита?

Доказано е, че GLP-1 агонистите като Wegovy потискат апетита, което може да доведе до намален прием на храна.

Кой не трябва да приема GLP-1 агонисти?

Тези, които не трябва да приемат агонисти на GLP-1, включват хора, които са бременни, кърмят или планират да забременеят; имате анамнеза за рак на щитовидната жлеза или панкреатит; сте алергични или чувствителни към семаглутид; или имате синдром на множествена ендокринна неоплазия (MEN) тип 2.

Лекарствата за отслабване обикновено не се препоръчват на хора с минали или активни хранителни разстройства.

Освен това хората, които приемат други GLP-1 агонисти, не трябва да приемат Wegovy. Това лекарство може да има други потенциални лекарствени взаимодействия, които не са добре известни. Важно е да обсъдите подробно всички възможни взаимодействия с предписващия медицински специалист.

Долния ред

Wegovy (семаглутид) е лекарство за отслабване, което FDA одобри през 2021 г. Той действа като агонист на GLP-1, който помага за насърчаване на чувството за ситост, като забавя изпразването на стомаха и намалява нивата на хормоните на глада.

Многобройни проучвания са установили, че Wegovy е ефективно лекарство за отслабване, особено когато се комбинира с диета с намалено съдържание на калории и режим на упражнения.

Въпреки това, повечето проучвания, които съобщават за положителни резултати, са финансирани от Novo Nordisk, производителят на Wegovy. Това означава, че има място за потенциални пристрастия и конфликт на интереси в изследването.

Освен това Wegovy не е за всеки и може да доведе до нежелани странични ефекти. Ето защо е важно да претеглите плюсовете и минусите със здравен специалист.

Ако се интересувате повече от стратегии за отслабване, които не включват лекарства, може да помислите да опитате различни здравословни навици, които могат да помогнат за поддържане на значима загуба на тегло.

Може да искате да опитате да ядете повече фибри и протеини, да ядете по-малко ултрапреработени храни, да увеличите физическата си активност, да търсите здравословни начини за управление на нивата на стрес или да полагате усилия да спите достатъчно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss