Работи ли вендузната терапия при болки в кръста?

Терапията с вендузи облекчава болките в кръста чрез подобряване на кръвообращението, намаляване на възпалението и освобождаване на мускулното напрежение.

В традиционната китайска медицина Чи е енергията на жизнената сила, която протича през тялото и е отговорна за цялостното здраве и благополучие. Когато Чи е блокирана или в застой, това може да доведе до болка, възпаление и други симптоми.

Смята се, че терапията с вендузи помага за възстановяване на баланса на Чи в тялото, което може да помогне за облекчаване на симптоми като болка в долната част на гърба.

Какво представлява вендузната терапия?

Терапията с вендузи е техника на традиционната китайска медицина, която включва поставяне на чаши, обикновено направени от стъкло, бамбук или силикон, върху кожата, за да се създаде засмукване.

Изсмукването издърпва кожата и подлежащите тъкани нагоре в чашата, което може да помогне за насърчаване на циркулацията, намаляване на болката и възпалението и подобряване на цялостното здраве и благополучие.

Има различни видове вендузи, включително мокра, суха, огнена и масажна терапия.

 • Мокрото поставяне на вендузи включва създаване на малки разрези или пробиви в кожата за освобождаване на застояла кръв и токсини и след това използване на вендузи за изтегляне на кръвта и токсините от тялото.
 • Сухото вендузи включва поставяне на вендузи върху кожата, за да се създаде вакуумен ефект без никакви разрези или пробиви. Това може да помогне за насърчаване на циркулацията, намаляване на мускулното напрежение и подобряване на обхвата на движение.
 • Огненото купиране включва кратко запалване на пламък в стъклена чаша, преди да се постави върху кожата, което създава вакуум, когато пламъкът изгасне. Огнената вендуза е форма на суха вендуза и се смята, че помага при болка, възпаление и респираторни проблеми.
 • Масажът с вендузи включва използване на вендузи за извършване на подобни на масаж движения върху кожата. Това може да помогне за намаляване на мускулното напрежение, подобряване на кръвообращението и насърчаване на релаксацията.

Как действа вендузата?

По време на терапията с вендузи, засмукването, създадено от вендузите, привлича кожата и подлежащата мускулна тъкан в вендузата, насърчавайки увеличен приток на кръв към зоната и намалявайки възпалението.

Смята се също, че терапията с вендузи помага за освобождаване на напрежението в мускулите и фасцията (съединителната тъкан под кожата), позволявайки подобрен обхват на движение и намалена болка.

Купирането може също да помогне за активиране на парасимпатиковата нервна система, което може да насърчи релаксация и чувство за благополучие.

Може ли вендузите да помогнат при болки в долната част на гърба?

Изследванията върху вендузите за болки в долната част на гърба показват положителни резултати.

Преглед на изследване от 2017 г. установи, че след вендузи участниците съобщават за значително по-ниски нива на болка и увреждане по отношение на болката в долната част на гърба.

А 2018 проучване сравняват употребата на лекарства с форма на сухо вендузи при 110 души с хронична болка в кръста.

Като цяло, резултатите показват, че сухите вендузи са толкова ефективни при болки в долната част на гърба, колкото и лекарствата. Cupping дори превъзхожда контрола (само медикаменти) по скалата на физическите компоненти SF-36 (инструмент, използван за измерване на физическото здраве и функциониране) след 4 и 12 седмици.

Къде поставяте вендузи за болки в долната част на гърба?

Поставянето на вендузи за болки в долната част на гърба може да варира в зависимост от вашето конкретно състояние.

Въпреки това, някои често срещани зони, където могат да се поставят чаши за болки в долната част на гърба, включват:

 • Над сакроилиачната става: Това е ставата, където сакрумът (триъгълната кост в основата на гръбначния стълб) среща илиума (голямата кост на таза). Тази област често е източник на болка за хора с болки в долната част на гърба.
 • На мускулите еректори на гръбначния стълб: Тези мускули на долната част на гърба са успоредни на гръбначния стълб.
 • На бедрените и глутеалните мускули: Тези мускули могат да се стегнат и да допринесат за болки в долната част на гърба.
 • По протежение на quadratus lumborum: Тези мускули се простират от долните ребра до горната част на таза.

Важно е да се отбележи, че терапията с вендузи трябва да се извършва само от обучен практикуващ, който е запознат с правилното поставяне и техника на вендузи. Ако сте бременна, говорете с лицензиран медицински специалист, преди да опитате терапия с вендузи.

Какво да очаквате след вендуза

След терапия с вендузи на долната част на гърба може да очаквате следното:

 • Релаксация: Много хора може да почувстват чувство на спокойствие или релаксация след сесията.
 • Подобрен обхват на движение: Терапията с вендузи може да помогне за освобождаване на напрежението в мускулите и да подобри кръвообращението в областта, което може да доведе до подобрен обхват на движение и гъвкавост.
 • Зачервяване: Всмукването на чашките може да увеличи притока на кръв към зоната, което може да доведе до временно зачервяване или обезцветяване на кожата. Това е нормално и трябва да избледнее в рамките на няколко дни.
 • Болезненост: Полагането с вендузи може да бъде форма на дълбок масаж на тъканите и е обичайно след сесията да изпитате известна болезненост или чувствителност в третираната област. Тази болезненост трябва да е лека и да изчезне в рамките на няколко дни.

Крие ли рискове терапията с вендузи?

Като всяка форма на терапия или лечение, вендузната терапия има потенциални рискове и странични ефекти. Въпреки това, когато се извършва от обучен и лицензиран практикуващ, вендузната терапия обикновено се счита за безопасна.

Докато вендузите обикновено водят до временно зачервяване, подуване или синини, понякога има по-сериозни странични ефекти.

 • Кожно дразнене или изгаряне: Терапията с вендузи може да причини дразнене на кожата или изгаряния, ако вендузите се оставят на едно място твърде дълго, ако засмукването е твърде силно или ако вендузите се поставят върху участъци с наранена или чувствителна кожа.
 • Инфекция: Терапията с вендузи понякога включва създаване на малки пробиви в кожата, което може да увеличи риска от инфекция, ако не се спазват правилните практики за стерилизация.
 • Нежелана реакция: Някои хора може да имат нежелана реакция към вендузната терапия, която може да включва замаяност, гадене или припадък. Това е рядко, но може да се случи, особено при хора с анамнеза за ниско кръвно налягане.

Колко струва купирането?

Цената на вендузната терапия може да варира в зависимост от няколко фактора, включително опита и експертизата на практикуващия и продължителността на лечебната сесия.

Средно 45- до 60-минутна сесия за вендузи може да струва от $30 до малко над $100, в зависимост от това къде живеете и вашия практикуващ. Обикновено се препоръчва повече от една сесия, особено ако имате хронично заболяване.

Долен ред

Терапията с вендузи е техника на традиционната китайска медицина, която се използва от хиляди години за облекчаване на болка и други симптоми. Обикновено се счита за безопасно и може да се използва с други лечения за болки в долната част на гърба, като физическа терапия или лекарства.

Ако решите да опитате терапия с вендузи за болки в долната част на гърба, не забравяйте да намерите квалифициран лекар, който има опит с тази техника.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss