Първичен хипотиреоидизъм

Какво е първичен хипотиреоидизъм?

Вашата щитовидна жлеза контролира метаболизма на тялото ви. За да стимулира щитовидната жлеза, вашата хипофизна жлеза освобождава хормон, известен като тироид-стимулиращ хормон (TSH). Тогава щитовидната жлеза освобождава два хормона, Т3 и Т4. Тези хормони контролират метаболизма ви.

При хипотиреоидизъм щитовидната жлеза не произвежда достатъчно от тези хормони. Това е известно още като недостатъчно активна щитовидна жлеза.

Има три вида хипотиреоидизъм: първичен, вторичен и третичен.

При първичен хипотиреоидизъм щитовидната жлеза се стимулира правилно. Въпреки това, той не е в състояние да произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, за да може тялото ви да функционира правилно. Това означава, че самата щитовидна жлеза е източник на проблема.

При вторичен хипотиреоидизъм хипофизната жлеза не стимулира щитовидната жлеза да произвежда достатъчно хормони. С други думи, проблемът не е в щитовидната жлеза. Същото важи и за третичния хипотиреоидизъм.

Какво причинява първичен хипотиреоидизъм?

Най-честата причина за първичен хипотиреоидизъм е тиреоидитът на Хашимото. Това е автоимунно заболяване, което кара имунната ви система да атакува погрешно щитовидната жлеза.

Може също да развиете първичен хипотиреоидизъм по редица други причини.

Ако сте имали хипертиреоидизъм (или свръхактивна щитовидна жлеза), лечението може да ви е оставило хипотиреоидизъм. Често срещано лечение на хипертиреоидизъм е радиоактивният йод. Това лечение унищожава щитовидната жлеза. По-рядко срещано лечение на хипертиреоидизъм включва хирургично отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза. И двете могат да доведат до хипотиреоидизъм.

Ако сте имали рак на щитовидната жлеза, Вашият лекар би отстранил хирургично щитовидната жлеза или част от нея, за да лекува рака.

Други възможни причини за хипотиреоидизъм включват:

 • недостатъчен диетичен йод
 • вродено заболяване
 • определени лекарства
 • вирусен тиреоидит

В някои случаи жената може да развие хипотиреоидизъм след раждане. Според Националния институт по здравеопазване заболяването се среща най-често при жени и хора над 60 години.

Какви са симптомите на първичен хипотиреоидизъм?

Симптомите на хипотиреоидизъм варират значително от човек на човек. Симптомите обикновено се развиват бавно и зависят от тежестта на заболяването.

В началото може да забележите общи симптоми, включително:

 • умора
 • летаргия
 • чувствителност към студ
 • депресия
 • мускулна слабост

Тъй като хормоните на щитовидната жлеза контролират метаболизма на всичките ви клетки, вие също може да наддадете на тегло.

Други възможни симптоми включват:

 • болка в ставите или мускулите
 • запек
 • чуплива коса или нокти
 • дрезгав глас
 • подпухналостта на лицето ви

С напредването на заболяването тези симптоми постепенно стават по-тежки.

Ако вашият хипотиреоидизъм е изключително тежък, може да изпаднете в кома, известна като микседемна кома. Това е животозастрашаващо състояние.

Как се диагностицира първичният хипотиреоидизъм?

Ако покажете физически симптоми на хипотиреоидизъм, Вашият лекар може да реши да направи тестове, за да провери дали имате това състояние.

Обикновено Вашият лекар ще използва кръвен тест, за да провери нивата на Т4 и TSH. Ако щитовидната ви жлеза работи неправилно, хипофизната ви жлеза ще произвежда повече TSH в опит да накара щитовидната жлеза да произвежда повече T3 и T4. Повишено ниво на TSH може да покаже на Вашия лекар, че имате проблем с щитовидната жлеза.

Как се лекува първичният хипотиреоидизъм?

Лечението на хипотиреоидизъм включва приемане на лекарства за заместване на липсващите хормони на щитовидната жлеза. Вашият лекар обикновено ще Ви започне с ниска доза и ще я увеличава постепенно. Целта е нивата на хормоните на щитовидната жлеза да се върнат в нормалните граници.

Ще продължите да приемате лекарствата си за щитовидната жлеза през целия си живот. Вашето лекарство замества хормоните на щитовидната жлеза, които щитовидната жлеза не може да произвежда. Той не коригира заболяването на щитовидната жлеза. Това означава, че ако спрете да го приемате, симптомите ви ще се върнат.

Някои лекарства и храни могат да попречат на вашите лекарства. Не забравяйте да кажете на Вашия лекар за всички лекарства, които приемате, включително лекарства без рецепта. Някои витамини и добавки, особено тези за желязо и калций, също могат да попречат на лечението. Трябва да говорите с Вашия лекар за всички добавки, които приемате. Може също да се наложи да намалите консумацията на всичко, приготвено от соя и някои храни с високо съдържание на фибри.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss