Пълно ръководство за инфузии за остеопороза

Ако ежедневните или седмичните хапчета за лечение на остеопороза не са подходящи за вас, може да сте в състояние да получавате тримесечни или годишни инфузии. Страничните ефекти обикновено са леки и обикновено се появяват само след първата инфузия.

Вашето тяло непрекъснато разгражда и изгражда костна тъкан. Остеопорозата е медицинският термин за ниска костна плътност. Развива се, когато тялото ви разгражда костта по-бързо, отколкото може да изгради нова тъкан.

Експертите смятат, че остеопорозата засяга повече от 10 милиона хора в Съединените щати на възраст над 50 години. Ако вашият лекар смята, че сте изложени на висок риск от фрактури, той може да препоръча лекарства за забавяне на разграждането на вашите кости или за ускоряване на скоростта, с която изграждате нова кост.

Лечението от първа линия за остеопороза са бифосфонатите. Тази група лекарства предотвратява загубата на костна маса чрез инхибиране на резорбцията на костната тъкан в тялото ви. Лекарите ги използват за лечение на остеопороза от 1990 г.

Можете да приемате лекарства за остеопороза чрез:

 • перорални таблетки
 • инжекции
 • спрейове за нос
 • инфузии

Инфузията е, когато медицински специалист прилага лекарствата бавно чрез игла или IV. Вашият лекар може да Ви препоръча инфузии, ако не мога да понасям перорални бифосфонати или ако имате здравословно състояние, като стриктура на хранопровода, което ви прави недопустими за тях.

Прочетете, за да научите всичко, което трябва да знаете за инфузиите за лечение и предотвратяване на остеопороза.

Езикът има значение

Ние използваме „жени“ и „мъже“ в тази статия, за да отразим термините, които исторически са били използвани за определяне на пола на хората. Но вашата полова идентичност може да не съответства на начина, по който тялото ви реагира на това заболяване. Вашият лекар може по-добре да ви помогне да разберете как специфичните ви обстоятелства са свързани с тези лечения.

Золедронова киселина (Reclast)

Золедроновата киселина, известна още като золедронат, също се предлага под марката Reclast. Той е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за:

 • лечение на остеопороза при мъжете
 • лечение и профилактика на остеопороза при жени след менопауза
 • лечение и предотвратяване на остеопороза при хора, приемащи глюкокортикоиди

Медицински специалист Ви прилага золедронова киселина чрез инфузия веднъж годишно за лечение на остеопороза. Инфузията съдържа 5 милиграма (mg) от лекарството и продължава най-малко 15 минути.

Можете също така да получавате инфузии на золедронова киселина веднъж на всеки 2 години за предотвратяване на остеопороза.

Ибандронат (Boniva)

Ибандронат натрий е одобрен от FDA за лечение на остеопороза при жени след менопауза. Може да го видите и под марката Boniva.

Медицински специалист обикновено ще прилага доза от 3 mg ибандронат на всеки 3 месеца. Всяка инфузия отнема около 15 до 30 секунди.

А Проучване от 2021 г установяват, че ибандронатът и золедроновата киселина са еднакво ефективни при лечение на възрастни хора с остеопороза. Но ибандронатът обикновено беше по-достъпен.

Ibandronate се предлага и като хапче, което приемате веднъж месечно.

Памидронат (Aredia)

Проучване също така показва, че инфузията на памидронат може да помогне за лечение на остеопороза. Но това лечение не е одобрено от FDA.

Но лекарите го предписват за лечение на хиперкалцемия от рак, болестта на Paget или рак, който се е разпространил в костите ви. Медицински специалист обикновено ще приложи памидронат в доза от 30 до 60 мг чрез бавна интравенозна инфузия на всеки 3 до 4 седмици, месечно или на всеки 3 месеца.

Лекарите преди това са използвали инфузии на памидронат за лечение на детска остеопороза. Необходими са повече изследвания, за да се разбере неговата дългосрочна ефективност и безопасност.

Инфузия срещу инжекция

Инжекцията използва игла за доставяне на лекарство под кожата, в мускул или във вена. Обикновено това е един кратък „изстрел“. Има няколко налични инжекции за лечение на остеопороза.

Инфузията е по-продължително, непрекъснато приложение на лекарство във вената. В зависимост от лекарството, което приемате, инфузията за остеопороза може да отнеме от 15 секунди до няколко часа.

Странични ефекти от инфузии за остеопороза

относно 30% от хората изпитват грипоподобни симптоми след първата им инфузия. Но тези симптоми се появяват при по-малко от 7% от хората след допълнителни дози.

Може също да изпитате:

 • болка в мускулите
 • болка в ставите
 • главоболие 1 до 3 дни след инфузията

Те обикновено продължават само няколко дни и отзвучават от само себе си. Но можете да приемате ацетаминофен (тиленол) или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), за да помогнете с тези странични ефекти.

Усложнения

Въпреки че всички бифосфонати носят малък риск от увреждане на бъбреците, рискът изглежда е такъв по-висок с настойки.

Други редки усложнения могат да включват:

 • остеонекроза на челюстта
 • болка в очите или зачервяване
 • хипокалцемия
 • предсърдно мъждене

Ползи от инфузиите за остеопороза

Странични ефекти

Оралните бифосфонати могат да причинят стомашно-чревни нежелани реакции, като киселини и разстроен стомах. А 2016 проучване установиха, че тези странични ефекти са най-честите причини участниците да спрат да приемат лекарствата си. Тези нежелани реакции не се появяват при инфузии.

Придържане

Според а 2019 преглед, хората с остеопороза предпочитат по-рядко лечение. Те са по-склонни да се придържат към план за лечение, който включва една или няколко инфузии годишно, отколкото такъв, който включва приемане на хапче ежедневно или седмично. Инфузиите могат да помогнат на хората да избегнат пропускането на дози и да продължат с плана си за лечение.

Инфузиите толкова ефективни ли са, колкото други лечения за остеопороза?

А Преглед на проучванията за 2017 г установяват, че золедроновата киселина е по-малко ефективна за намаляване на риска от фрактури, отколкото пероралните бифосфонати. Но проучването също така отбелязва, че хората са склонни да имат по-добри резултати с инфузии като золедронова киселина, защото могат по-лесно да се придържат към своя план за лечение.

Други лечения за остеопороза

Перорални лекарства

Някои от най-често срещаните лекарства за остеопороза са хапчета, които приемате през устата. Те включват:

 • алендронат (Fosamax), дневно или седмично хапче

 • ризедронат (Actonel), предлаган като дневно, седмично или месечно хапче

 • ибандронат (Boniva), който също се предлага като месечно хапче

инжекции

Инжекционните опции включват моноклонални антитела и хормонални терапии. Те включват:

 • денозумаб (Prolia), инжекция с моноклонално антитяло, която приемате веднъж на всеки 6 месеца
 • ромозозумаб (Evenity), месечна инжекция с моноклонални антитела за жени в постменопауза с висок риск от фрактури
 • калцитонин (Fortical, Miacalcin), ако не можете да приемате други лекарства или ако те не действат
 • терипаратид (Forteo), ежедневна инжекция, която си поставяте сами
 • абалопаратид (Tymlos), ежедневна инжекция, която сами си поставяте

Често се прилагат хормонални лечения като Forteo и Tymlos много скъп. Лекарите ги запазват за хора с тежка остеопороза.

Калцитонинът се предлага и като спрей за нос.

Немедицински лечения

Вашият лекар може да препоръча лечение на остеопорозата без лекарства, ако е лека и не смята, че сте изложени на повишен риск от счупване на кост в близко бъдеще.

Те могат да препоръчат комбинация от:

 • упражнения за носене на тежести
 • правилно хранене с достатъчно витамин D и калций
 • предприемане на стъпки за предотвратяване на падания
 • ограничаване на консумацията на алкохол и кофеин
 • избягване или отказване от тютюнопушене

Резюме

Вашият лекар може да препоръча лекарства за забавяне на разграждането на костите или за увеличаване на скоростта на растеж на нова кост, ако смята, че сте изложени на бъдещ риск от счупване на кост. Лекарствата могат да се приемат през устата, чрез инжекции или като инфузии.

Инфузиите могат да ви помогнат да се придържате по-добре към плана си за лечение. Те също могат да ви помогнат да избегнете стомашно-чревни странични ефекти.

Золедроновата киселина и ибандронатът са единствените две инфузии, одобрени от FDA за лечение на остеопороза.

золедронова киселина Ибандронат
Дозировка • 5 mg веднъж годишно за лечение
• 5 mg веднъж на 2 години за профилактика
• 3 mg на всеки 3 месеца
Одобрение от FDA • мъже
• жени след менопауза
• хора, приемащи глюкокортикоиди
• жени след менопауза

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss