Пушенето увеличава ли риска от неходжкинов лимфом?

Тютюневият дим съдържа поне 70 химикала за които е известно, че причиняват рак, като формалдехид, никотин и олово.

Пушенето увеличава шансовете ви за рак на белия дроб с 15 до 30 пъти. Също така е свързано с повишен риск от развитие на много други видове рак, включително лимфом.

Лимфомът е рак, който се развива в категория бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Той е разделен на две основни категории: лимфом на Ходжкин (HL) и неходжкинов лимфом (NHL).

Изследователите също са открили някои доказателства, че тютюнопушенето може да бъде свързано с подкатегория на НХЛ, наречена фоликуларен лимфом, но проучванията са открили смесени резултати.

В тази статия правим преглед на това, което в момента се знае за тютюнопушенето и риска от неходжкинов лимфом.

Пушенето увеличава ли риска от неходжкинов лимфом?

относно 80 470 души в Съединените щати се предвижда да бъдат диагностицирани с НХЛ през 2022 г. Изследователите продължават да изследват потенциалната връзка между тютюнопушенето и НХЛ. Някои проучвания предполагат възможна връзка, но настоящите доказателства са смесени.

Теоретично, химикалите в тютюневия дим могат да доведат до генетични мутации, които карат лимфоцитите да се репликират неконтролируемо. Въпреки това, точният механизъм за това как тютюнопушенето може да причини лимфом остава до голяма степен необяснен.

Предполага се, че пушенето на цигари може да промени имунния отговор чрез производство на молекули, наречени Th2 цитокини. Тези молекули могат да инхибират разрушаването на раковите лимфоцити.

Една група от причиняващи рак химикали в тютюневия дим, наречени ароматни въглеводороди, могат да причинят мутации в TP53 ген.

Мутации в този ген се наблюдават при 5% до 6% на хора с фоликуларен лимфом. Тези мутации са свързани с по-лоша преживяемост. Фоликуларният лимфом е вторият най-често срещан тип НХЛ.

Какви са 95% доверителни интервали?

Изследователите използват 95% доверителни интервали (CI), за да изразят диапазон от стойности, за които могат да кажат, че с 95% сигурност съдържат истинската средна стойност.

Например, ако установят, че хората, които пушат, имат 2,0 пъти по-висок шанс (95% CI: 1,9 до 2,1) да развият вид рак, те могат да кажат с 95% сигурност, че хората, които пушат, имат между 1,9 и 2,1 по-висок шанс шанс за развитие на този рак.

Тютюнопушене и фоликуларен лимфом (подгрупа на неходжкинов лимфом)

Някои групи изследователи са открили умерена връзка между тютюнопушенето и фоликуларния лимфом, въпреки че резултатите от проучването са противоречиви. Фоликуларният лимфом е подгрупа на неходжкиновия лимфом.

В Преглед на проучванията за 2020 гизследователите установиха, че повечето проучвания не подкрепят връзката между тютюнопушенето и фоликуларния лимфом.

Въпреки това, а Преглед на проучванията за 2022 г от същия водещ автор откри последователни доказателства между тютюнопушенето и повишения риск от фоликуларен лимфом. Изследователите също установиха:

 • доказателства за по-висок риск при увеличено количество пушене
 • връзка между тютюнопушенето и по-лошата преживяемост след поставяне на диагнозата
 • че пушенето вероятно е свързано с по-лоша преживяемост, специфична за фоликуларен лимфом
 • повишен риск от фоликуларен лимфом сред непушачи, които са били изложени на закрито на повече от двама пушачи през детството

Колко тютюнопушенето увеличава риска от лимфом?

В 2018 проучване, изследователите са изследвали нивата на рак сред 211 005 пушачи и 211 005 непушачи за период от 30 години. Те откриха:

 • Мъжете пушачи са имали 7% по-висок (95% CI: 4% до 7%), а жените пушачи са имали 3% (95% CI: 0% до 6%) по-висок шанс за развитие на рак в сравнение с непушачите.
 • Мъжете, които пушат, имат 24% (95% CI: 13% до 36%) по-висок шанс от непушачите да развият лимфом.
 • Пушачките са имали 2% (95% CI: -7% до 11%) повишен шанс за развитие на лимфом. Тези CI означават, че не е ясно дали те са с по-висок или по-малък шанс за развитие на лимфом.

Тютюнопушене и лимфом на Ходжкин

Текущите изследвания показват, че тютюнопушенето е най-свързано с развитието на HL и подкатегория на NHL, наречена фоликуларен лимфом.

Проучванията показват, че пушенето на цигари е свързано с умерено повишен риск от HL, но с 60% до 80% повишен риск от някои подтипове.

В Проучване от 2005 гизследователите установиха, че тютюнопушенето може да увеличи риска от фоликуларен лимфом, но не и други подтипове на НХЛ.

По-скорошен 2017 проучване установяват, че хората, които пушат повече от 15 цигари на ден, имат 42% (95% CI: 2% до 97%) повишен риск от развитие на NHL и 147% (95% CI: 25% до 387%) повишен риск от HL.

Не е открит повишен риск за хора, които пушат по-малко от 15 цигари на ден или бивши пушачи. Продължителността на тютюнопушенето е свързана с повишен риск от HL, но не и с риск от NHL.

Какви са другите рискови фактори за неходжкинов лимфом?

Потискането на имунната система и вирусните инфекции са най-важните рискови фактори на НХЛ. други рискови фактори включват:

 • напреднала възраст
 • мъжки пол, с изключение на някои подвидове рак, като фоликуларен лимфом, които са по-чести при жените
 • като бели, в сравнение с афро-американците и азиатските американци
 • семейна история
 • излагане на някои лекарства, като бензол и някои хербициди
 • излагане на радиация
 • автоимунно заболяване
 • наднормено тегло или затлъстяване, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди това

Може ли тютюнопушенето да повлияе на лечението на неходжкинов лимфом?

Пушенето се счита за най-силният негативен предиктор за оцеляване при хора с рак. Пушенето след диагностициране на рак е свързано с:

 • повишена токсичност на лечението
 • по-висок риск от неуспех на лечението
 • по-висок риск от втори рак
 • по-лошо качество на живот

Химикалите в дима могат да нарушат способността на черния ви дроб да метаболизира химикалите в лекарствата за химиотерапия и да увеличат риска от усложнения.

Рано проучвания предполагат, че никотинът може да наруши ефективността на химиотерапията чрез активиране на пътища, които стимулират клетъчния растеж и инхибират програмираната клетъчна смърт.

Никотинът се съдържа и в продуктите за електронни цигари. Едно проучване от 2022 г. установи, че потребителите на електронни цигари са имали 2,2 пъти рискът от рак в сравнение с непушачите.

някои малки изследвания са открили, че пушеният канабис може да помогне за лечение на гадене и повръщане, причинени от химиотерапия на рак.

Може ли пушенето да повлияе на перспективите на хората с неходжкинов лимфом?

В Проучване от 2020 гизследователите установиха, че пушенето в момента е свързано с по-ниско качество на живот при поставяне на диагнозата и при 3-годишно проследяване при 2805 оцелели от лимфом.

Проучване от 2012 г. открива доказателства, че пушенето на цигари преди диагностицирането на NHL е свързано с по-лоша преживяемост при хора с NHL. Асоциацията е най-силна за хора, диагностицирани на възраст под 60 години и с фоликуларен лимфом.

Те също така установиха, че по-дълго време след отказване от тютюнопушенето може да бъде свързано с подобрена преживяемост при бивши пушачи.

Продължаването на пушенето също може нараства риска от развитие на вторичен рак.

Често задавани въпроси относно тютюнопушенето и неходжкиновия лимфом

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно пушенето и НХЛ.

Може ли излагането на вторичен дим да увеличи риска от неходжкинов лимфом?

В Преглед на проучванията за 2022 гизследователите установиха, че рискът от фоликуларен лимфом се увеличава при излагане на закрито на повече от двама пушачи в детството, но не и в зряла възраст.

Тези резултати са в съответствие с предишни проучвания, които установяват, че рискът има тенденция да се увеличава с общите години и интензивността на експозиция.

Може ли пушенето да повлияе на имунната ви система?

Значителни изследвания показват, че пушенето вреди на имунната ви система и прави тялото ви по-малко способно да се бори с болести. Пушенето също се увеличава риска от някои автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит.

Ако съм пушил, преди да бъда диагностициран с NHL, но съм спрял след диагностицирането, това ще повлияе ли на моята перспектива?

Хората, които се откажат от пушенето след диагноза рак, са склонни да живеят по-дълго и имат по-голям шанс за успешно лечение. Те също имат по-малко странични ефекти от лечението, отколкото хората, които продължават да пушат.

Може ли консумацията на алкохол да увеличи риска от неходжкинов лимфом?

А Преглед на проучванията за 2020 г откриха последователни доказателства, че повишеният прием на алкохол е свързан с повишен риск от фоликуларен лимфом.

Пушенето увеличава риска от развитие на много видове рак.

Изследователите са открили повече доказателства в подкрепа на връзката между тютюнопушенето и HL, отколкото NHL. Въпреки това, някои проучвания предполагат връзка между тютюнопушенето и определен тип НХЛ, наречен фоликуларен лимфом. Не е ясно колко силна е тази връзка.

Отказът от тютюнопушенето след диагностициране на рак може да помогне за подобряване на ефективността на вашето лечение и да подобри перспективите ви.

Спирането на цигарите може да бъде трудно, но има много налични ресурси, които да ви помогнат да го направите по-лесно. Научете повече за отказването от тютюнопушенето тук.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss