Пулсова оксиметрия: цел, употреби и как да се прочете

Пулсовата оксиметрия е неинвазивен тест, който измерва нивото на насищане с кислород в кръвта ви.

Той може бързо да открие дори малки промени в нивата на кислород. Тези нива показват колко ефективно кръвта пренася кислород до крайниците, най-отдалечени от сърцето ви, включително ръцете и краката.

Пулсовият оксиметър е малко устройство, подобно на клипс. Прикрепя се към част от тялото, най-често към пръст.

Медицинските специалисти често ги използват в условия за критични грижи като спешни отделения или болници. Някои лекари, като пулмолози, могат да ги използват в офис условия. Можете дори да използвате такъв у дома.

Предназначение и употреби

Целта на пулсовата оксиметрия е да се види дали кръвта ви е добре наситена с кислород.

Медицинските специалисти могат да използват пулсови оксиметри, за да наблюдават здравето на хора със състояния, които влияят на нивата на кислород в кръвта, особено докато са в болницата.

Те могат да включват:

 • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • астма
 • пневмония
 • рак на белия дроб
 • анемия
 • сърдечен удар или сърдечна недостатъчност
 • вродено сърдечно заболяване

Лекарите използват пулсова оксиметрия по редица различни причини, включително:

 • за да се оцени колко добре действа ново лекарство за белите дробове
 • да прецени дали някой има нужда от помощ при дишането
 • за да се оцени колко полезен е един вентилатор
 • за наблюдение на нивата на кислород по време на или след хирургични процедури, които изискват седация
 • за да се определи дали някой има нужда от допълнителна кислородна терапия
 • за да се определи колко ефективна е допълнителната кислородна терапия, особено когато лечението е ново
 • за оценка на способността на някого да понася повишена физическа активност
 • за да се оцени дали някой моментално спира да диша по време на сън – като в случаи на сънна апнея – по време на изследване на съня

Как да четем

Пулсовата оксиметрия може да бъде полезна както в болнични, така и в амбулаторни условия. В някои случаи Вашият лекар може да Ви препоръча да имате пулсов оксиметър за домашна употреба.

За да вземете показания с пулсов оксиметър, вие ще:

 1. Отстранете всякакви бижута или лак за нокти на пръста си, ако измервате от това място.
 2. Уверете се, че ръката ви е топла, спокойна и под нивото на сърцето, ако прикрепяте устройството тук.
 3. Поставете устройството на пръста, ушната мида или пръста на крака.
 4. Дръжте устройството включено толкова дълго, колкото е необходимо, за да наблюдавате пулса и насищането с кислород.
 5. Извадете устройството, след като тестът приключи.

При пулсова оксиметрия малки лъчи светлина преминават през кръвта в пръста ви, измервайки количеството кислород. Според Британската белодробна фондация пулсовите оксиметри правят това чрез измерване на промените в абсорбцията на светлина в оксигенирана или деоксигенирана кръв. Това е безболезнен процес.

Пулсовият оксиметър ще може да ви каже нивата на насищане с кислород заедно със сърдечната честота.

Показания на пулсова оксиметрия

Тестовете с пулсова оксиметрия са оценка на нивата на кислород в кръвта, но обикновено са точни. Това е особено вярно, когато се използва висококачествено оборудване, което се намира в повечето медицински кабинети или болнични условия. С това оборудване медицинските специалисти могат да извършват точно тестовете.

В Администрация по храните и лекарствата (FDA) изисква предписаните оксиметри да предоставят резултати в диапазона на точност от 4 до 6 процента.

В Американско торакално общество казва, че обикновено повече от 89 процента от кръвта ви трябва да носи кислород. Това е нивото на насищане с кислород, необходимо, за да поддържате клетките си здрави.

Наличието на кислородно насищане временно под това ниво може да не причини щети. Но повтарящите се или последователни случаи на понижени нива на насищане с кислород могат да бъдат вредни.

Нивото на насищане с кислород от 95 процента се счита за типично за повечето здрави хора. Ниво от 92 процента или по-ниско може да показва потенциална хипоксемия, което е сериозно ниско ниво на кислород в кръвта.

Различни фактори могат да повлияят на показанията, включително тена на кожата на човек.

Доклад от 2020 г. сравнява точността на тестовете за пулсова оксиметрия и измерванията на кръвни газове при откриване на хипоксемия при черно-бели пациенти.

Изследователите установиха, че сред чернокожите пациенти има три пъти повече случаи на тестове с пулсова оксиметрия, които не успяват да открият окултна хипоксемия, когато измерванията на кръвния газ го правят.

Тестове като тези са разработени без да се вземат предвид разнообразието от тонове на кожата. Авторите стигнаха до заключението, че са необходими повече изследвания, за да се разбере и коригира това расово пристрастие.

Какво следва?

След като тестът приключи, Вашият лекар ще разполага с показанията незабавно. Това ще им помогне да определят дали са необходими други изследвания или лечение.

Ако оценявате колко успешна е вашата терапия с добавки с кислород, например, показанието, което все още е на ниска страна, може да показва нуждата от повече кислород.

Вашият лекар ще може да Ви каже какви са следващите стъпки. Ако използвате пулсова оксиметрия у дома, те ще ви уведомят колко често да правите показанията си и какво да правите, ако те надвишават или подминават определени нива.

Пулсовата оксиметрия е бърз, неинвазивен и напълно безболезнен тест. Той идва без рискове, освен потенциално кожно дразнене от лепилото, използвано в някои видове сонди.

Това обаче не е толкова точно, колкото клиничните измервания на кръвни газове, особено за хора с по-тъмен тон на кожата.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss