Птоза: увиснали клепачи причини и лечение

Какво е птоза?

Патологично увиснал клепач, наричан още птоза, може да възникне поради травма, възраст или различни медицински заболявания.

Това състояние се нарича едностранна птоза, когато засяга едното око и двустранна птоза, когато засяга и двете очи.

Може да идва и да си отива или може да е постоянно. Тя може да присъства при раждането, където е известна като вродена птоза, или можете да я развиете по-късно в живота, което е известно като придобита птоза.

В зависимост от тежестта на състоянието, увисналите горни клепачи могат да блокират или значително да намалят зрението в зависимост от това колко пречи на зеницата.

В повечето случаи състоянието ще се разреши, или естествено, или чрез медицинска намеса.

Кой получава увиснал клепач?

Има много различни възможни причини за увиснали клепачи, вариращи от естествени причини до по-сериозни състояния. Вашият лекар ще може да ви помогне да разберете какво причинява проблема.

Всеки може да получи увиснали клепачи и няма съществени разлики в разпространението между мъже и жени или между етноси.

Въпреки това, най-често се среща при възрастни хора поради естествения процес на стареене. Повдигащият мускул е отговорен за повдигането на клепача. С напредване на възрастта този мускул може да се разтегне и в резултат на това да доведе до падане на клепача.

Имайте предвид обаче, че хората от всички възрасти могат да бъдат засегнати от това състояние. Всъщност бебетата понякога се раждат с него, макар че това е рядко.

Понякога точната причина е неизвестна, но друг път може да се дължи на травма. Може да бъде и неврологично.

деца

Най-честата причина за вродена птоза е повдигащият мускул, който не се развива правилно. Децата, които имат птоза, могат също да развият амблиопия, известна като мързеливо око. Това разстройство може също да забави или ограничи зрението им.

Какви са рисковите фактори за увиснал клепач?

Някои медицински състояния също могат да ви изложат на риск от развитие на увиснал клепач.

Медицинско състояние

Ако клепачите ви са увиснали, това може да е признак на основно медицинско състояние, особено ако проблемът засяга и двата клепача.

Ако само един от клепачите ви увисне, това може да е резултат от нараняване на нерв или временна язва. Рутинната LASIK или операцията на катаракта понякога е виновна за развитието на птоза, в резултат на разтягането на мускула или сухожилията.

Сериозни условия

В някои случаи увисналият клепач се причинява от по-сериозни състояния, като инсулт, мозъчен тумор или рак на нервите или мускулите.

Неврологични заболявания, които засягат нервите или мускулите на очите – като миастения гравис – също могат да доведат до птоза.

Какви са симптомите на увиснал клепач?

Основният симптом на увиснал клепач е, че единият или двата горни клепача увисват. В някои случаи това може да повлияе на зрението ви. Въпреки това, много хора откриват, че увисването на клепачите е едва забележимо или не се случва постоянно.

Може също да имате изключително сухи или сълзени очи и може да забележите, че лицето ви изглежда уморено или уморено.

Основните зони, които ще бъдат засегнати, ще бъдат около очите и може да изпитате болка, която също може да ви накара да изглеждате уморени.

Някои хора с тежка птоза може да се наложи да накланят главите си назад, за да виждат по всяко време, когато говорят, дори когато водят нормален разговор.

Лекарят трябва да изследва постоянно увиснал клепач, за да се увери, че няма основни състояния. Това е особено важно, ако забележите, че мигренозното главоболие или други проблеми са се появили откакто за първи път сте забелязали увисването.

Как се диагностицира увиснал клепач?

Вашият лекар вероятно ще извърши физически преглед и ще ви попита за вашата медицинска история. След като обясните колко често клепачите ви се спускат и колко време се случва това, Вашият лекар ще проведе някои тестове, за да открие причината.

Те могат да извършат преглед с процепна лампа, така че Вашият лекар да може да погледне внимателно окото Ви с помощта на светлина с висок интензитет. Очите ви може да са разширени за този преглед, така че може да изпитате лек дискомфорт в очите.

Друг изпит, който може да се използва за диагностициране на проблеми като увиснал клепач, е тестът Tensilon.

Вашият лекар може да инжектира лекарство, наречено Tensilon, известно като едрофониум, в една от вените Ви. Може да бъдете помолени да кръстосате и разкръстите краката си или да се изправите и седнете няколко пъти.

Вашият лекар ще ви наблюдава, за да види дали Tensilon подобрява мускулната ви сила. Това ще им помогне да определят дали състояние, наречено миастения гравис, причинява увисналия клепач.

Как се лекува увисналият клепач?

Лечението на увиснал клепач зависи от конкретната причина и тежестта на птозата.

Ако състоянието е резултат от възраст или нещо, с което сте родени, Вашият лекар може да обясни, че нищо не трябва да се прави, защото състоянието обикновено не е вредно за вашето здраве. Въпреки това, можете да изберете пластична хирургия, ако искате да намалите увисването.

Ако Вашият лекар установи, че увисналият ви клепач е причинен от основно заболяване, вероятно ще бъдете лекувани за това. Това обикновено трябва да спре увисването на клепачите.

Ако клепачът ви блокира зрението, ще се нуждаете от медицинско лечение. Вашият лекар може да препоръча операция.

Друг вариант са очила, които могат да държат клепача нагоре, наречени патерица за птоза. Това лечение често е най-ефективно, когато увисналият клепач е само временно. Може да се препоръча и очила, ако не сте добър кандидат за операция.

Хирургия

Вашият лекар може да препоръча операция на птоза. По време на тази процедура повдигащият мускул се стяга. Това ще повдигне клепача нагоре в желаната позиция. За деца, които имат птоза, лекарите понякога препоръчват операция, за да се предотврати появата на мързеливо око (амблиопия).

Въпреки това, има рискове, свързани с операцията, включително сухо око, надраскана роговица и хематом. Хематомът е събиране на кръв. Освен това не е необичайно хирурзите да поставят клепача твърде високо или твърде ниско.

Друга алтернатива е операция “слинг”, при която мускулите на челото се използват за повдигане на клепачите.

Патерица при птоза

Патерицата за птоза е нехирургична опция, която включва добавяне на приставка към рамките на вашите очила. Тази приставка или патерица предотвратява увисването, като държи клепача на място.

Има два вида патерици за птоза: регулируеми и подсилени. Регулируеми патерици са закрепени от едната страна на рамките, докато подсилени патерици са прикрепени от двете страни на рамките.

Патерици могат да се монтират на почти всички видове очила, но те работят най-добре върху метални рамки. Ако се интересувате от патерица, консултирайте се с офталмолог или пластичен хирург, който работи с хора, които имат птоза.

Възможно ли е да се предотврати птоза?

Няма начин да предотвратите увисналия клепач. Само познаването на симптомите и редовното провеждане на очен преглед може да ви помогне да се борите с разстройството.

Ако забележите, че детето ви изглежда има увиснал клепач, незабавно го заведете на лекар, за да бъде лекуван и наблюдаван.

Тъй като птозата може да повлияе на зрението ви, трябва да го вземете сериозно. Може да успеете да спрете влошаването му, като посетите лекар веднага.

Каква е дългосрочната перспектива за хората с птоза?

Увисването на клепачите обикновено не е вредно за вашето здраве. Въпреки това, ако клепачите ви блокират зрението ви, трябва да избягвате да шофирате, докато състоянието не бъде лекувано.

Вашата дългосрочна перспектива ще зависи от причината за увисналия клепач. През повечето време състоянието е само козметичен проблем.

Въпреки това, тъй като увисналите клепачи понякога могат да бъдат признак на по-опасно състояние, винаги първо се консултирайте с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss