Псориазис срещу рак на кожата: Как да разберем разликата

Какво причинява кожните ви петна?

Гледате кожата си и виждате някои петна, които не изглеждат съвсем правилно. Червени и повдигнати ли са или кафяви и плоски? Научете симптомите на псориазис и рак на кожата, за да можете да различите тези състояния.

Псориазис

Псориазисът е хронично кожно заболяване, което ускорява производството на кожни клетки. Свръхактивното производство на клетки кара кожата ви да развие червени петна и образувания, наречени плаки, често със сребристо бели люспи. Тези петна и люспи могат да бъдат възпалени, сърбящи и дори болезнени.

Рак на кожата

Ракът на кожата е заболяване, при което раковите клетки се развиват в тъканите на кожата ви. Ракът на кожата е най-често срещаният вид рак в Съединените щати днес.

Има три основни типа рак на кожата:

 • базално-клетъчен рак (BCC)
 • плоскоклетъчен рак (SCC)
 • меланома

BCC и SCC са двата най-често срещани вида рак на кожата. Меланомът е по-рядък, но е и много по-опасен.

Как изглеждат псориазисът и ракът на кожата?

Какви са симптомите на псориазис?

Симптомите на псориазис включват:

 • червени петна, покрити със сребристо бели люспи или плаки
 • суха, напукана кожа, която понякога може да кърви

 • усещания за сърбеж, парене и болезненост
 • дебели, изрязани нокти

Какви са симптомите на рак на кожата?

Ракът на кожата може да бъде труден за откриване и диагностициране. Това е така, защото често се развива като проста промяна на кожата ви.

Може да забележите рана, която не заздравява. Може също да забележите симптоми като необичайни петна или подутини, които могат да се появят:

 • надигнат, перлен, восъчен или лъскав

 • твърда и опъната
 • странно оцветени, като виолетово, жълто или синьо
 • образуване на корички, люспести или кървене

Как можете да разпознаете псориазис?

Огнища на псориазис могат да бъдат широко разпространени и да обхващат голяма част от тялото ви. Те също могат да бъдат малки и да покриват само няколко области. Частите на тялото, най-често засегнати от псориазис, включват:

 • лакти
 • колене
 • скалп
 • долната част на гърба

Всеки тип псориазис се идентифицира по различен начин, но повечето преминават през цикли на активност и бездействие. Състоянието на кожата може да се влоши за няколко седмици или месеци и след това симптомите могат да избледнеят или да изчезнат напълно.

Цикълът на дейност на всеки индивид също е различен и често непредвидим.

Как можете да идентифицирате рак на кожата?

Ракът на кожата обикновено се развива в области, които са най-изложени на пряка слънчева светлина, включително:

 • глава
 • лице
 • врата
 • гръден кош
 • обятия
 • ръце

Може да е трудно да се идентифицира, защото често изглежда като бенка или лунички. Ключът към идентифицирането на рак на кожата е в познаването на вашите ABCDE:

Асиметрия

Някои видове рак на кожата не растат равномерно. С други думи, едната страна на петното няма да съвпада с другата.

Граница

Ако ръбовете на подозрително място са накъсани, замъглени или неправилни, то може да е раково.

Цвят

Раковите петна могат да бъдат кафяви, но могат да бъдат и черни, червени, жълти, бели или тъмносини. Често цветът ще бъде неравномерен в рамките на едно място.

Диаметър

Бенките и луничките рядко растат. Когато го направят, те растат толкова бавно, че промяната е почти невъзможно да се открие. Ракът на кожата обаче може да расте бързо.

Развиващ

Може да успеете да откриете промени в раково място в продължение на няколко седмици или месеци.

За разлика от петната, причинени от псориазис, петната от рак на кожата няма да изчезнат и да се върнат по-късно. Те ще останат и най-вероятно ще растат и се променят, докато не бъдат отстранени и лекувани.

Как се лекува псориазисът?

Псориазисът е автоимунно заболяване. Това означава, че не може да се излекува. Въпреки това може да се лекува за намаляване на симптомите.

Лечението на псориазис попада в три основни категории. Вашият лекар може да препоръча само един от тези видове лечения или може да предложи комбинация. Видът на лечението, който използвате до голяма степен зависи от тежестта на псориазиса.

Локални лечения

Локалните лечения са кремове, лосиони и разтвори, които се прилагат директно върху кожата ви. Те могат да помогнат за облекчаване на симптомите на псориазис.

Светлинна терапия

Светлинната терапия е вид терапия, при която кожата ви е изложена на контролирани дози естествена слънчева светлина или специална ултравиолетова (UV) светлина в опит да намали симптомите.

Никога не трябва да опитвате самостоятелно светлинна терапия или да използвате солариуми. Може да получите прекалено много или грешен вид светлина, което може да влоши състоянието ви.

Системни лекарства

Системните лекарства са перорални или инжектирани лекарства, като ретиноиди, биологични средства и метотрексат (Trexall).

Те често са запазени за хора с тежки случаи на псориазис. Много от тези лечения могат да се използват само за кратки периоди от време.

Как се лекува рак на кожата?

Лечението на рак на кожата зависи от размера и тежестта на рака на кожата. Типичните лечения включват следното:

 • Хирургия. Най-добрият начин да предотвратите разпространението или растежа на рака на кожата е хирургичното му отстраняване.
 • Лъчетерапия. Радиацията включва лъчи от мощна енергия, която може да унищожи раковите клетки. Често се използва, ако Вашият лекар не може да премахне целия рак на кожата по време на операцията.
 • Химиотерапия. Това интравенозно (IV) лекарствено лечение убива раковите клетки. Някои лосиони и кремове с лекарства за убиване на рак могат да се използват, ако имате рак на кожата, който е ограничен до горните слоеве на кожата ви.
 • Фотодинамична терапия (PDT). PDT е комбинация от лекарства и лазерна светлина, която се използва за унищожаване на раковите клетки.
 • Биологична терапия. Биологичната терапия включва лекарства, които повишават естествената способност на тялото ви да се бори с рака.

Лечението на рак на кожата е най-успешно, когато ракът е открит рано, особено преди да се разпространи в други органи в процес, известен като метастази.

Ракът е по-вероятно да расте и да се разпространи в близките тъкани и органи, ако не бъде открит и лекуван рано.

Какви са рисковите фактори за псориазис?

Всеки може да развие псориазис. Някои рискови фактори увеличават шансовете ви да развиете състоянието на кожата.

Семейна история

Псориазисът има силна генетична връзка. Ако някой от родителите ви има псориазис, шансовете да го развиете са много по-големи. Ако и двамата ви родители го имат, рискът ви е още по-висок.

Хронични инфекции

Дългосрочните инфекции, като ХИВ или персистиращо възпаление на гърлото, могат да отслабят имунната ви система. Отслабената имунна система повишава риска от развитие на псориазис.

затлъстяване

Хората с наднормено тегло или затлъстяване имат повишен риск от псориазис. Псориазисните плаки могат да се развият в гънките и гънките на кожата.

Стрес

Стресът може да повлияе на имунната ви система. Стресираната имунна система може да увеличи шансовете ви за псориазис.

Пушенето

Имате повишен риск от развитие на псориазис, ако пушите. Хората, които пушат, също са по-склонни да развият тежка форма на заболяването.

Какви са рисковите фактори за рак на кожата?

Всеки може да развие рак на кожата. Някои рискови фактори увеличават вашите шансове.

Дългосрочно излагане на слънце

Историята на излагане на слънце увеличава риска. Вашите шансове за рак на кожата са дори по-високи, ако имате анамнеза за слънчеви изгаряния.

Тен, цвят на косата и цвят на очите

Хората със светла кожа, червена или руса коса или сини или зелени очи имат по-висок риск от рак на кожата.

Семейна история

Някои гени са свързани с рак на кожата. Може да имате наследени гени, които увеличават риска от рак на кожата, ако имате родител или баба и дядо, които са имали рак на кожата.

бенки

Наличието на повече бенки от средния човек ви излага на повишен риск от рак на кожата.

Възраст

Хората на възраст над 50 години са по-склонни да получат диагноза рак на кожата, но ракът на кожата може да се развие на всяка възраст.

Отслабена имунна система

Ако имунната ви система е засегната от хронични инфекции или стрес, шансовете ви за развитие на рак на кожата може да са по-високи.

Кога трябва да видите Вашия лекар?

Посетете Вашия лекар, ако забележите подозрителна област на кожата си и искате той да я прегледа. Първата стъпка на Вашия лекар при поставяне на диагнозата е да проведе физически преглед. Те изучават областта на кожата, за която сте загрижени, и ви задават въпроси относно вашата здравна история.

След това Вашият лекар може да поиска да направи кожна биопсия. По време на кожна биопсия Вашият лекар премахва част от кожата, която изпраща в лаборатория. След това специалист от лаборатория изследва клетките на тази част от кожата и уведомява Вашия лекар за резултатите.

В повечето случаи диагнозата може да бъде поставена от кожна биопсия. С тези резултати вие и вашият лекар можете да обсъдите диагнозата и възможностите за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss