Псориазис ли е или атлетско стъпало? Съвети за идентификация

Преглед

Псориазисът и микоза са две много различни състояния.

Псориазисът е генетично автоимунно заболяване. Той причинява по-бърз от нормалното растеж на кожните клетки, което ги кара да се натрупват на повърхността на кожата ви, вместо да падат естествено.

Допълнителните кожни клетки се развиват в люспи или дебели, бяло-сребърни петна, които често са сухи, сърбящи и болезнени.

Стига на стъпалото се причинява от гъбички. Развива се, когато гъбичните клетки, които обикновено присъстват на кожата, започнат да се размножават и растат твърде бързо. Спортното стъпало обикновено се развива в области на тялото, които са предразположени към влага, като между пръстите на краката.

Симптоми на псориазис и микоза

Псориазисът и микоза имат някои общи симптоми, но имат и някои важни разлики.

Симптоми на псориазис Симптоми на микоза
червени петна по кожата, често покрити с белезникаво-сребристи люспи червен, люспест обрив с лющена кожа
сърбеж и парене сърбеж и парене върху и около обрива
болка върху или около везните малки мехури или язви
суха, напукана кожа, която може да започне да кърви хронична сухота
болезненост лющене на петата, която се простира нагоре отстрани
подути, болезнени стави
издълбани или удебелени нокти

Тъй като псориазисът е автоимунно заболяване, той не е заразен. Петната от псориазис могат да бъдат малки и да покриват само няколко точки от кожата, или могат да бъдат големи и да покриват големи части от тялото ви.

Повечето хора с псориазис изпитват пристъпи. Това означава, че болестта е активна в продължение на няколко дни или седмици и след това изчезва или става по-малко активна.

Тъй като стъпалото на микоза се причинява от гъбички, то е заразно. Можете да хванете стъпало на атлета, като влезете в контакт със заразени повърхности, като дрехи, обувки и подове на фитнес залата.

Можете също да разпространите микоза по ръцете си, като надраскате или берете инфектирани зони. Скокалото може да засегне единия крак или и двата.

Снимки

Съвети как да разберете разликата между псориазис и микоза

Тези точки могат да ви помогнат да разграничите псориазис и микоза.

Засегнати участъци от тялото

Кракът ви ли е единствената засегната част от тялото ви? Ако е така, вероятно имате микоза. Ако забележите, че петната се развиват по лакътя, коляното, гърба или други области, по-вероятно е да е псориазис.

Гъбичките, които причиняват стъпало на атлет мога се разпространява в различни части на тялото ви, така че това не е надежден метод за разпознаване на разликата между двете.

Реакция на противогъбично лечение

Можеш да купиш противогъбични кремове без рецепта]и мехлеми (Лотримин, Lamisil и други) във вашата аптека без рецепта.

Нанесете това лекарство върху засегнатите области. Ако обривите започнат да изчезват, вероятно имате гъбична инфекция или стъпало на атлет. Ако обривите не изчезнат, може да имате работа с псориазис или нещо друго.

Реакция на липса на лечение

Псориазисът преминава в цикли на активност. Може да е активен и да причинява симптоми за няколко дни или седмици, след което симптомите могат да изчезнат. Кракът на атлет рядко преминава без лечение.

Диагностика с тестване

Единственият начин да се уверите, че симптомите Ви са причинени от микоза, псориазис или нещо съвсем друго, е да си направите кожен тест. По време на този тест Вашият лекар ще изстърже или натрие заразената Ви кожа. Пробата от кожни клетки ще бъде изпратена в лабораторията за изследване.

Лечение на псориазис и микоза

Лечението на псориазис и микоза са различни.

Лечение на псориазис

Лечението на псориазис се разделя на три основни категории:

 • локални лечения
 • светлинна терапия
 • системни лекарства

Локалните лечения включват лечебни кремове и мехлеми. При леки случаи на псориазис, локалното лечение може да е в състояние да изчисти засегнатата област.

Малки количества контролирана светлина, известна като светлинна терапия, могат да забавят растежа на кожните клетки и да намалят бързото лющене и възпаление, причинени от псориазис.

Системните лекарства, които често се приемат през устата или се инжектират, действат вътре в тялото ви, за да намалят и забавят производството на кожни клетки. Системните лекарства обикновено са запазени за тежки случаи на псориазис.

Лечение на стъпало на атлет

Спортното стъпало, както повечето гъбични инфекции, може да се лекува с противогъбични кремове без рецепта или с рецепта. За съжаление, ако не се лекува правилно, може да се върне.

Можете също така да продължите да свиете стъпалото отново във всеки един момент. В най-тежките случаи може да е необходимо перорално противогъбично лекарство.

Рискови фактори за псориазис и микоза

Рисковите фактори за псориазис включват:

 • семейна история на състоянието
 • анамнеза за системни вирусни или бактериални инфекции, включително ХИВ и повтарящи се инфекции на стрептокок в гърлото
 • високи нива на стрес
 • употреба на тютюн и цигари
 • затлъстяване

Хората с по-висок риск от микоза включват тези, които:

 • са мъже
 • често носете тесни обувки с влажни чорапи
 • не мийте и подсушавайте краката си правилно
 • носете често едни и същи обувки
 • ходете боси на обществени места, като фитнес зали, душове, съблекални и сауни
 • живеете в близки помещения с човек, който има инфекция на крака на атлет
 • имат отслабена имунна система

Кога да видите Вашия лекар

Ако опитате лечения без рецепта за вашия кожен проблем и те не са ефективни, време е да се обадите на Вашия лекар. Бърза проверка на заразената област и прост лабораторен тест трябва да помогнат на Вашия лекар да Ви постави диагнозата и лечението, от което се нуждаете.

Ако вашият първичен лекар не е в състояние да диагностицира състоянието ви, той може да ви изпрати при дерматолог (лекар по кожата) или подиатър (лекар по краката).

Ако диагнозата ви се окаже микоза, лечението вероятно ще бъде бързо и лесно. Но ако имате псориазис, лечението ви ще бъде по-задълбочено.

Тъй като псориазисът няма лечение, ще трябва да имате дългосрочни грижи – но има ефективни лечения. Работете с Вашия лекар, за да създадете план за лечение, който ще управлява симптомите и ще намали пристъпите, доколкото е възможно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss