Псориазис и чернодробни заболявания

Някои данни сочат по-висок риск от чернодробно заболяване с псориазис. Някои лечения на псориазис могат да причинят чернодробна токсичност, но двете състояния също споделят общи рискови фактори, което може да обясни връзката.

Изследователите не знаят точната причина, поради която псориазисът изглежда засяга чернодробната функция при някои хора.

По-високите чернодробни ензими може да са страничен ефект от лекарствата, използвани за лечение на псориазис. Някои чернодробни заболявания също могат да имат същите възпалителни пътища в тялото като псориазис.

Докато псориазисът често има видими симптоми, чернодробното заболяване може да бъде по-трудно за откриване без кръвни изследвания и изображения. Ако имате диагноза псориазис, Вашият лекар може да пожелае да следи внимателно чернодробната Ви функция, след като Ви предпише определени лекарства.

Каква е връзката между псориазис и чернодробно заболяване?

Хората с псориазис може да са по-склонни да изпитат много чернодробни заболявания, включително:

 • неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD)
 • цироза
 • автоимунен хепатит
 • холангит (възпаление на жлъчните пътища)

В едно голямо проучване от 2017 г. изследователите установиха, че рискът от каквото и да е чернодробно заболяване е с 37% по-висок за някой с псориазис в сравнение с някой, който не е имал това състояние. Този риск се увеличава до 97% по-висок при хора, използващи системно лечение.

Цирозата и NAFLD имат най-силна връзка с псориазиса.

Тези констатации са в съответствие с тези от a Проучване от 2022 гпо време на който изследователите съобщават, че почти 33% от участниците, живеещи с псориазис, също са имали NAFLD в сравнение с около 27% за тези без псориазис.

Защо са свързани?

Причините за връзката не са напълно разбрани, но има няколко възможности:

 • Псориазисът може да освободи възпалителни протеини в тялото ви, което причинява инсулинова резистентност в черния дроб. Това също води до възпаление на черния дроб, което от своя страна причинява възпаление на кожата.
 • Някои лекарства, използвани за лечение на псориазис, могат да причинят чернодробни проблеми, тъй като повишават нивата на чернодробните ензими. Те включват метотрексат, циклоспорин и ацитретин.
 • Човек с псориазис може да има рискови фактори, които също повишават риска от чернодробно заболяване, като генетични рискове, по-висок прием на алкохол, затлъстяване и метаболитен синдром.

Как се диагностицират и двете?

Въпреки че може първо да обсъдите симптомите със семеен лекар, той вероятно ще ви насочи към един или повече специалисти за диагностика и лечение на псориазис и чернодробно заболяване.

Чернодробно заболяване

Хепатолозите или гастроентеролозите са видовете специалисти, които могат да диагностицират чернодробно заболяване. При много видове чернодробни заболявания, като NAFLD, може да не почувствате никакви симптоми. Ако го направите, те може да включват:

 • умора
 • дискомфорт или болка в корема, особено в горната дясна част

За да диагностицира чернодробно заболяване, Вашият лекар ще извърши физически преглед и ще проведе няколко теста. Според Американската чернодробна фондация те могат да включват:

 • Чернодробни ензимни тестове: Тези кръвни тестове измерват различни ензимни нива, които могат да кажат на лекарите дали имате чернодробно увреждане. Някои често срещани чернодробни ензими включват аланин трансаминаза (ALT), аспартат трансаминаза (AST) и гама-глутамил транспептидаза (GGT).
 • Чернодробни протеинови тестове: Тези кръвни тестове измерват определени протеини, произведени в черния дроб, включително албумин и глобулин. Тестовете могат да покажат колко добре функционира черният дроб.
 • Тестове за билирубин: Тези кръвни тестове измерват билирубина, ензим, който се обработва в черния дроб. Високите му нива в кръвта могат да означават, че черният дроб е увреден.
 • Преходна еластография: Това е специален ултразвуков тест, който измерва сковаността на черния дроб, което показва белези (фиброза).
 • Магнитно-резонансна еластография (MRE): Този образен тест комбинира ултразвук или ядрено-магнитен резонанс с устройство, което изпраща импулси от вълни през черния дроб за измерване на сковаността.

Вашият лекар може също да изреже малка проба от черния ви дроб за по-нататъшно изследване. Това се нарича биопсия. Обикновено биопсия се препоръчва само ако други тестове показват напреднало чернодробно заболяване или ако е необходимо да се изключи рак или други състояния.

Псориазис

Ако не сте получили официална диагноза за състоянието на кожата си, дерматологът обикновено е типът лекар, който ще диагностицира псориазис. Те ще прегледат кожата ви за симптоми, включително:

 • петна от плътна, сърбяща кожа
 • кожа със сребристи, сиво-бели люспи
 • кожа, която е сърбяща, суха, напукана или кървяща
 • удебеляване, вдлъбнатини или ръбове в ноктите

Вашият лекар също ще попита за вашата медицинска история и други симптоми, като например:

 • болка, подуване или скованост в ставите
 • близки роднини с псориазис
 • скорошни заболявания или стресови събития в живота

В някои случаи те могат да направят биопсия на кожата. Това може да потвърди дали имате псориазис, а не друго кожно заболяване.

Как можете да лекувате и двете?

Лечението зависи от вида на чернодробното заболяване, което имате, и от тежестта на симптомите на псориазис.

За NAFLD основното лечение е контрол на теглото. Ако имате цироза, Вашият лекар може да препоръча лекарства или операция за лечение на усложнения. В случай на чернодробна недостатъчност може да се възползвате от чернодробна трансплантация.

Псориазисът често се лекува с локални и системни лекарства, както и със светлинна терапия.

Медицинските указания за лечение на псориазис препоръчват внимателно наблюдение, ако приемате системни лекарства, като метотрексат, тъй като това може да означава, че сте изложени на по-висок риск от чернодробна токсичност.

Ако Вашето лечение на псориазис засяга чернодробната функция, Вашият лекар може да препоръча различна терапия.

Известно е, че и двете условия се възползват от следното:

 • поддържане на тегло, което е здравословно за вас
 • избягване на тютюнопушенето
 • избягване на консумация на алкохол
 • с питателна диета с ниско съдържание на наситени мазнини и добавени захари
 • поддържане на физическа активност

Хората с псориазис може да са изложени на по-висок риск от развитие на чернодробно заболяване. Двете състояния могат да имат подобни причини, като например системно възпаление.

Чернодробното заболяване също е потенциален страничен ефект на някои лекарства за псориазис.

Вашият здравен екип може да ви наблюдава за промени в чернодробната функция след предписване на определени лечения за псориазис, ако те ви излагат на по-висок риск от чернодробна токсичност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss