Продължителност на живота на ХОББ и перспективи

Общ преглед

Милиони възрастни в САЩ имат хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и също толкова много я развиват. Но много от тях не знаят, според Национален институт за сърдечни бели дробове и кръв.

Един въпрос, който много хора с ХОББ имат, е „Колко мога да живея с ХОББ?“ Няма начин да се предвиди точната продължителност на живота, но това прогресиращо белодробно заболяване може да съкрати продължителността на живота.

Колко зависи от цялостното ви здравословно състояние и дали имате други заболявания като сърдечни заболявания или диабет.

ЗЛАТНА система

Изследователите през годините са измислили начин да оценят здравето на човек с ХОББ. Един от най -актуалните методи комбинира резултатите от спирометричния тест на белодробната функция със симптомите на човек. Това води до етикети, които могат да помогнат за прогнозиране на продължителността на живота и да насочат избора на лечение при тези с ХОББ.

Глобалната инициатива за хронична обструктивна белодробна болест (GOLD) е една от най -използваните системи за класифициране на ХОББ. GOLD е международна група експерти по белодробно здраве, които периодично изготвят и актуализират насоки, които лекарите да използват в грижите за хора с ХОББ.

Лекарите използват системата GOLD, за да оценят хората с ХОББ в „степени“ на заболяването. Класирането е начин за измерване на тежестта на състоянието. Той използва принудителния обем на издишване (FEV1), тест, който определя количеството въздух, което човек може да издиша насила от белите дробове за една секунда, за да категоризира тежестта на ХОББ.

Най -новите насоки правят FEV1 част от оценката. Въз основа на вашия FEV1 резултат получавате ЗЛАТНА оценка или етап, както следва:

 • ЗЛАТО 1: FEV1 от 80 процента предвидени или повече
 • ЗЛАТО 2: FEV1 от 50 до 79 процента се предвижда
 • ЗЛАТО 3: FEV1 от 30 до 49 процента се предвижда
 • ЗЛАТО 4: FEV1 от по -малко от 30 процента се предвижда

Втората част от оценката се основава на симптоми като задух или затруднено дишане, както и степен и количество на остри екзацербации, които са обостряния, които може да изискват хоспитализация.

Въз основа на тези критерии хората с ХОББ ще бъдат в една от четирите групи: A, B, C или D.

Някой без обостряния или такъв, който не е изисквал прием в болница през последната година, ще бъде в група А или В. Това също ще зависи от оценката на дихателните симптоми. Тези с повече симптоми биха били в група В, а тези с по -малко симптоми биха били в група А.

Хората с най -малко едно обостряне, което изисква хоспитализация, или поне две обостряния, които са направили или не са изисквали прием в болница през последната година, биха били в група C или D. Тогава тези с повече дихателни симптоми ще бъдат в група D, а тези с по -малко симптоми биха били в група В.

Съгласно новите насоки, някой с етикет GOLD степен 4, група D, би имал най -сериозната класификация на ХОББ. И технически те ще имат по -кратка продължителност на живота от някой с етикет от ЗЛАТНА степен 1, група А.

BODE индекс

Друга мярка, която използва не само FEV1 за измерване на състоянието и перспективите на ХОББ на човек, е индексът BODE. BODE означава:

 • телесна маса
 • запушване на въздушния поток
 • диспнея
 • капацитет за упражнения

BODE прави цялостна картина за това как ХОББ влияе на живота ви. Въпреки че индексът BODE се използва от някои лекари, стойността му може да намалее, тъй като изследователите научават повече за болестта.

Телесна маса

Индексът на телесна маса (ИТМ), който разглежда телесната маса въз основа на параметрите на ръста и теглото, може да определи дали човек е с наднормено тегло или със затлъстяване. ИТМ също може да определи дали някой е твърде слаб. Хората, които имат ХОББ и са твърде слаби, може да имат лоша перспектива.

Запушване на въздушния поток

Това се отнася за FEV1, както в системата GOLD.

Диспнея

Някои предишни проучвания показват, че затрудненото дишане може да повлияе на перспективите за ХОББ.

Капацитет на упражненията

Това означава колко добре можете да понасяте упражнения. Често се измерва чрез тест, наречен „6-минутен тест за ходене“.

Рутинен кръвен тест

Една от ключовите характеристики на ХОББ е системното възпаление. Кръвен тест, който проверява за определени маркери на възпаление, може да бъде полезен.

Изследвания, публикувани в International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease, показват, че съотношението неутрофили / лимфоцити (NLR) и съотношението еозинофили / базофили значително корелират с тежестта на ХОББ.

Горната статия предполага, че рутинен кръвен тест може да измери тези маркери при тези с ХОББ. Той също така отбелязва, че NLR може да бъде особено полезен като предиктор за продължителността на живота.

Процент на смъртност

Както при всяко сериозно заболяване, като ХОББ или рак, вероятната продължителност на живота се основава до голяма степен на тежестта или стадия на заболяването.

Например в проучване от 2009 г., публикувано в International Journal of Chronic Opstructive Pulmonary Disease, 65-годишен мъж с ХОББ, който в момента пуши тютюн, има следните намаления на продължителността на живота, в зависимост от стадия на ХОББ:

 • етап 1: 0,3 години
 • етап 2: 2,2 години
 • етап 3 или 4: 5,8 години

В статията се отбелязва също, че за тази група, допълнителни 3,5 години също са загубени от пушенето в сравнение с тези, които никога не са пушили и не са имали белодробни заболявания.

За бившите пушачи намаляването на продължителността на живота от ХОББ е:

 • етап 2: 1,4 години
 • етап 3 или 4: 5,6 години

В статията се отбелязва също, че за тази група, допълнително 0,5 години са загубени от пушенето в сравнение с тези, които никога не са пушили и не са имали белодробни заболявания.

За тези, които никога не са пушили, намаляването на продължителността на живота е:

 • етап 2: 0,7 години
 • етап 3 или 4: 1,3 години

За бившите пушачи и тези, които никога не са пушили, разликата в продължителността на живота за хората на етап 0 и хората на етап 1 не е толкова значителна, за разлика от тези, които са били настоящи пушачи.

Заключение

Какъв е резултатът от тези методи за прогнозиране на продължителността на живота? Колкото повече можете да направите, за да не преминете към по -висок стадий на ХОББ, толкова по -добре.

Най -добрият начин да забавите прогресията на заболяването е да спрете да пушите, ако пушите. Също така избягвайте пасивното пушене или други дразнители като замърсяване на въздуха, прах или химикали.

Ако сте с поднормено тегло, е полезно да поддържате здравословно тегло с добро хранене и техники за увеличаване на приема на храна, като например ядене на малки, чести хранения. Да се ​​научите как да подобрите дишането с упражнения като дишане със стиснати устни също ще помогне.

Може също да искате да участвате в белодробна рехабилитационна програма. Ще научите за упражнения, дихателни техники и други стратегии за максимално здраве.

И докато упражненията и физическата активност може да са предизвикателство с дихателно разстройство, това е едно от най -добрите неща, които можете да направите за здравето на белите дробове и останалата част от тялото.

Говорете с Вашия лекар за безопасен начин да започнете да спортувате. Научете предупредителните признаци за проблеми с дишането и какво трябва да направите, ако забележите леко зачервяване. Вие ще искате да следвате всяка терапия с ХОББ, предписана Ви от Вашия лекар.

Колкото повече можете да направите, за да подобрите цялостното си здраве, толкова по -дълъг и пълноценен може да бъде животът ви.

Знаеше ли?

ХОББ е третата водеща причина за смърт в САЩ, според Американската белодробна асоциация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss