Причинява ли COVID-19 анемия?

Хората с COVID-19 могат да развият анемия поради повишени нива на възпаление в тялото. Изследванията установиха, че COVID-19 с анемия е свързан с по-тежки симптоми при хора, хоспитализирани за COVID-19.

COVID-19 може да доведе до различни проблеми, свързани с кръвта, включително кръвни съсиреци и промени в броя на белите кръвни клетки или тромбоцитите.

Анемия може да възникне и при COVID-19. Това е състояние, при което нямате достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити). Повечето случаи на COVID-19 с анемия обаче са докладвани при хора, които са били хоспитализирани поради COVID-19.

Статията разглежда връзката между анемията и COVID-19 и какво можете да направите, ако развиете анемия заедно с COVID-19.

Може ли да развиете анемия поради COVID-19?

Анемия може да възникне при хора с COVID-19. Досега обаче се съобщава главно при хора, които са били хоспитализирани с COVID-19.

А Проучване от 2021 г от хора, хоспитализирани със симптоми, подобни на COVID, установиха, че тези, които са дали положителен тест за COVID-19, са по-склонни да имат анемия, отколкото тези, които са дали отрицателен резултат. Анемията беше предимно лека и свързана с възпаление.

Този тип анемия се нарича анемия на възпалението. Анемия на възпаление може да възникне и при различни други състояния, свързани с възпаление в тялото, включително автоимунни заболявания и рак.

Възможно е също да има анемия от възпаление при COVID-19 свързани с дефицит на желязо и витамини като витамин В12 или фолат.

Други видове анемия също са докладвани при хора с COVID-19, но те са много по-рядко срещани. Два примера са хемолитична анемия и апластична анемия.

Хемолитична анемия е, когато червените кръвни клетки се разрушават по-бързо, отколкото могат да бъдат заменени. При COVID-19 се смята, че възниква поради автоимунен ефект или директно увреждане на червените кръвни клетки, според 2022 изследване.

Апластична анемия е, когато костният мозък не произвежда достатъчно кръвни клетки, включително червени кръвни клетки. В редки случаи се съобщава за нова апластична анемия при хора, които са имали COVID-19, според малък Проучване от 2022 г.

Какво представлява анемията?

Анемията е състояние, при което имате по-нисък от обичайния брой червени кръвни клетки. Тъй като функцията на червените кръвни клетки е да доставят кислород, наличието на анемия означава, че органите и тъканите на тялото ви не получават достатъчно кислород.

Някои от общите симптоми на анемия са:

 • умора
 • слабост
 • замаяност или замаяност

 • задух
 • бледа кожа
 • ускорен или неправилен сърдечен ритъм

Как ви засяга COVID-19, ако имате анемия?

Желязото е жизненоважна част от хемоглобина, който присъства в червените кръвни телца. Хемоглобинът е протеинът, който позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислород.

Когато е налице възпаление, усвояването и движението на желязото от тялото е нарушено. Това означава, че по-малко диетично желязо се абсорбира от храносмилателния ви тракт и че желязото, което вече е в тялото ви, не излиза от складовете.

В резултат на това има по-малко налично желязо за хемоглобин в новите червени кръвни клетки. Освен това възпалението в тялото може да намали производството на нови червени кръвни клетки в костния мозък.

Общият ефект е, че в кръвта ви има по-малко червени кръвни клетки, което означава, че органите и тъканите на тялото ви не получават достатъчно кислород. Ако анемията е тежка или не се лекува, тя може да доведе до сериозни или животозастрашаващи усложнения.

Как анемията влияе върху перспективите за COVID-19?

Анемията, съчетана с другите ефекти на COVID-19, може да доведе до потенциално сериозни усложнения. Поради тази причина хората с COVID-19, които имат анемия, обикновено имат по-лоши резултати.

един Проучване от 2021 г установи, че анемията е рисков фактор за тежка форма на COVID-19. Друг Проучване от 2021 г от 137 души с COVID-19 установиха, че участниците с анемия са били 8,2 пъти по-склонни от участниците без анемия да имат тежка пневмония.

Анемията с COVID-19 също може да увеличи риска от смърт. А 2021 преглед от 5 проучвания включват общо 9623 души, хоспитализирани с COVID-19. Установено е, че наличието на анемия е свързано с около 70% по-висок риск от краткосрочна смърт.

Важно е да се отбележи, че по-голямата част от изследванията на резултатите за COVID-19 и анемия са направени при хоспитализирани лица. Не е ясно дали и как анемията засяга хората с по-леки симптоми на COVID-19, които не се нуждаят от хоспитализация.

Как ще изглежда вашето възстановяване, ако имате анемия и COVID-19?

Ако имате анемия с COVID-19, това може да повлияе на възстановяването ви. Важно е обаче да запомните, че всеки човек е различен и че вашето възстановяване може да зависи от много фактори, включително възраст, цялостно здраве и ваксинационен статус.

А Проучване от 2020 г включваше хора с лек до критичен COVID-19. Установено е, че промените в динамиката на желязото могат да продължат най-малко два месеца след COVID-19 и са свързани с продължаващи белодробни проблеми и по-ниска физическа работоспособност.

Друг Проучване от 2021 г разгледа хора, които са били приети отново в болница след изчистване на COVID-19. Установено е, че хората, които са били повторно приети, е по-вероятно да имат умерена до тежка анемия, докато са имали COVID-19.

Какви са възможностите за лечение на анемия и COVID-19?

Анемията на възпалението обикновено се лекува чрез лечение на състоянието, което причинява анемията. В случай на COVID-19 това може да означава:

 • много почивка
 • пиене на много течности
 • използване на лекарства без рецепта като ибупрофен (Advil, Motrin) и ацетаминофен (Tylenol) за подпомагане на симптоми като треска, болки и болки

Ако сте изложени на по-висок риск от сериозно заболяване поради COVID-19, медицинският специалист може също да предпише антивирусно лекарство като:

 • нирматрелвир с ритонавир (Paxlovid)
 • молнупиравир (Lagevrio)
 • ремдесивир (Veklury)

Има и допълнителни лечения за анемия, в зависимост от нейната тежест. Те могат да включват:

 • добавки с желязо
 • лекарства, които стимулират производството на червени кръвни клетки
 • кръвопреливане

Анемията може да възникне при COVID-19, обикновено поради повишени нива на възпаление в тялото. Досега повечето съобщения за COVID-19 с анемия са били при хоспитализирани лица.

Изследванията установиха, че анемията е свързана с по-лоша перспектива при хора, които имат COVID-19. Това също може да доведе до проблеми по време на възстановяване.

COVID-19 с анемия обикновено се лекува чрез овладяване на COVID-19 и неговите симптоми. Понякога могат да бъдат препоръчани добавки с желязо и лекарства, които стимулират производството на червени кръвни клетки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss