Причинява ли семаглутид запек?

Лекарството за диабет семаглутид понякога се използва за сърдечни заболявания и загуба на тегло. Но има редица странични ефекти, които могат да го направят рисковано да се използва само за отслабване, включително запек.

Semaglutide – продаван под марките Ozempic, Wegovy и Rybelsus – е инжекционно лекарство за диабет тип 2, което може да помогне на тялото ви да произвежда повече инсулин, когато ядете.

Въпреки че запекът, причинен от семаглутид, може да бъде лек и временен, рисковете от дългосрочна употреба или употреба извън етикета на това лекарство може да надвишат ползите.

Прочетете, за да научите повече за това защо семаглутид може да ви причини запек, как да лекувате запек, докато приемате семаглутид и кога да се свържете с лекар.

Защо семаглутид причинява запек?

Семаглутидът е глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) рецепторен агонист.

Това означава, че ви помага да активирате GLP-1 рецептор и изпълнява някои от действията на GLP-1, хормон, участващ в редица храносмилателни процеси, които се случват след хранене.

Това включва колко инсулин произвежда тялото ви, което помага да поддържате кръвната си захар ниска и спира хипергликемията при хора с диабет тип 2.

Част от този процес включва също забавяне на скоростта на движение на храната през храносмилателния тракт, което води до по-бавно изпразване на стомаха (гастропареза) и по-бавни мускулни контракции в червата, което може да доведе до натрупване на изпражнения в дебелото черво.

Тъй като изпражненията се натрупват в дебелото черво, те могат да изсъхнат и да създадат запушвания, които водят до запек.

Колко дълго продължава запекът при семаглутид?

Колко дълго продължава запекът, докато приемате семаглутид, може да зависи от цялостната ви диета и начин на живот. Ако пиете много вода и ядете фибри, може да имате запек само за няколко дни.

Но средно запекът може да продължи няколко седмици на семаглутид.

А 2022 изпитание изследва храносмилателните странични ефекти на 2117 души на семаглутид и 1262 души на плацебо – всички от които са имали затлъстяване.

Изследователите установяват, че хората на семаглутид са имали запек за средно 47 дни, докато хората на плацебо са имали запек средно за 35 дни.

Как да се отървете от запек със семаглутид?

Ето няколко начина, по които можете да се отървете от запека, който се случва, когато приемате семаглутид.

Не бързай

Лекарят може да ви препоръча да започнете с прием на семаглутид в ниска доза, за да разберете дали ще имате някакви сериозни нежелани реакции.

Ако нямате запек, докато приемате ниска доза, Вашият лекар ще започне постепенно да увеличава дозата Ви в продължение на няколко седмици. Ако започнете да имате запек при по-високи дози, намалете отново дозата.

Пия вода

Пиенето на много вода може да помогне за намаляване на вероятността от запек по каквато и да е причина. Наличието на много вода в тялото ви може да ви помогне да поддържате движенията на червата влажни и по-лесно да преминават през дебелото черво.

Опитайте се да пиете около 11,5–15,5 чаши вода на ден, в зависимост от нивото на вашата активност.

Яжте фибри

Фибрите помагат за по-лесното преминаване на храната през храносмилателния тракт и могат да помогнат за намаляване на запека, причинен от семаглутид.

Яжте поне 25-34 грама фибри на ден в зависимост от вашата възраст и ниво на активност. Ако вече ядете много фибри, помислете дали да не увеличите дневното си количество, докато приемате семаглутид.

Упражнявай се редовно

Опитайте се да отделите поне 150 минути умерено аеробни упражнения всяка седмица, около 30 минути всеки ден.

Упражнението може да ви помогне да поддържате гладкото движение на храносмилателния си тракт, като подобрявате притока на кръв и стимулирате мускулните контракции в червата.

Други нежелани реакции на семаглутид

Други чести нежелани реакции на семаглутид включват:

  • диария
  • гадене
  • болка в корема
  • повръщане

Кога да се свържете с лекар

Свържете се с лекар, ако получите някоя от тези възможни тежки нежелани реакции на семаглутид:

  • силна коремна болка, която може да е признак на панкреатит, заболяване на жлъчния мехур, камъни в жлъчката или възпаление на жлъчния мехур
  • промени във вашето зрение, които може да се дължат на диабетна ретинопатия
  • изключително ниска кръвна захар (хипогликемия)
  • тежки алергични реакции, като подуване на гърлото (анафилаксия)
  • буца в гърлото или затруднено преглъщане, което може да е признак на рак на щитовидната жлеза

Често задавани въпроси относно семаглутид и запек

Ето някои от най-често задаваните въпроси относно семаглутид и запек.

Ozempic и Wegovy причиняват ли запек?

Да, Ozempic и Wegovy (две марки за едно и също лекарство) могат да причинят запек. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) съобщава, че около 5% от хората, които приемат семаглутид, ще получат запек или някакъв друг често срещан страничен ефект.

Могат ли Ozempic или Wegovy да причинят запушване на червата?

Дългосрочният запек, причинен от Ozemic или Wegovy, може да доведе до запушване на червата. През 2023 г. FDA актуализира своя етикет за семаглутид, за да спомене блокираните черва като възможно усложнение.

За вкъщи

Запекът е възможен страничен ефект на семаглутид.

И докато семаглутидът е обичайно лечение за диабет тип 2, той може да бъде рискован, когато се използва за загуба на тегло поради усложненията от дългосрочен запек или други странични ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss