Причини и лечение на пукнатини на зърната

Фисурите на зърната са болезнени пукнатини по кожата на зърното и ареолата. Пукнатините на зърната са често срещани по време на бременност и кърмене, но могат да бъдат причинени от триене при някои спортисти.

Хората, които изпитват пукнатини на зърната, трябва да се отнасят внимателно с тях, тъй като е възможно тази област да се зарази.

Домашното лечение може да осигури облекчение в много случаи, въпреки че има моменти, когато е важно да посетите лекар. Предотвратяването на пукнатини на зърната преди да се случат е най-добрият начин да се избегнат симптоми и усложнения.

Причини за пукнатина на зърната

Има различни причини, поради които се появяват пукнатини в зърната:

Бременност и кърмене

Причини и лечение на пукнатини на зърната
Може да се появят пукнатини на зърната, ако жената има проблеми с кърменето.

Хормоналните промени по време на бременност могат да доведат до по-пълни гърди. Допълнителната пълнота може да разтегне кожата и да раздразни ареолата и зърното, което може да доведе до пукнатини.

Жените, които имат проблеми с кърменето, също могат да получат пукнатини на зърната. Ако бебето не се закопчава правилно, бебето може да приложи твърде много сила върху чувствителната кожа на зърното и ареолата. Това действие може да предизвика дразнене.

Фисурите на зърната също могат да бъдат симптом на млечница, която е гъбична инфекция.

Докато пукнатините на зърната често са сухи пукнатини, твърде много влага също може да е отговорна за тези симптоми. Причината е кърменето прекалено дълго или зърната са влажни за продължителен период от изтичане, мокри кърпички или твърде много мехлем.

Докато пукнатините на зърната са преобладаващи при бременни и кърмещи жени, пукнатините могат да възникнат при всеки.

Триене

Твърде голямото триене може също да раздразни зоната на зърната. Например, бегачите на дълги разстояния могат да развият това, което е известно като зърното на джогъра или зърното на бегача.

Триенето от кърпата на свободна риза или лошо прилепнал сутиен може да се втрие в чувствителната кожа на зърната, причинявайки изтриване, пукнатини и дори кървене. Пукнатини на зърната, причинени от триене, могат да се появят и при сърфистите и бордърите, поради борда и морската вода, които се трият в зърната по време на гребане.

Някои тъкани може да са по-дразнещи от други, като синтетичните влакна, като найлон, често причиняват повече щети.

Алергична реакция

Фисурите на зърната могат да се дължат и на алергична реакция към нещо, докосващо кожата. Тези алергени могат да бъдат химикали или аромати в продукти като:

 • прах за пране
 • омекотител
 • шампоан или балсам за коса
 • сапун или душ гел
 • лосион или овлажнител
 • парфюм

Ако след нанасяне на продукт се появят дразнене и пукнатини в зърната, възможно е кожата на човека да е чувствителна към химикалите или ароматите в този продукт. Дерматолозите може да са в състояние да препоръчат заместители, за да се предотврати връщането на симптомите.

Симптоми

В зависимост от причината, пукнатините на зърната могат да се развият на едното или и двете зърна. Симптомите могат да варират от човек на човек, но основният симптом е напукана, болезнена кожа на зърното или ареолата. Други симптоми могат да бъдат:

 • напукана, суха кожа
 • отворени пукнатини, които могат да изтекат или да кървят
 • зачервяване на кожата
 • болезненост
 • кора или люспеста кожа
 • в тази област се образуват струпеи

Лечение у дома

Проучванията показват, че ментовото масло може да помогне за лечение на пукнатини на зърната.
Проучванията показват, че ментовото масло може да помогне за лечение на пукнатини на зърната.

Много хора намират, че поддържането на засегнатото зърно и околната кожа леко влажни с естествено масло или овлажнител е съществена първа стъпка от лечението.

Проучване, публикувано в Вестник за грижовни науки установи, че кремовете с ланолин, мента и декспантенол имат подобен ефект върху травмите на зърната при кърмещи жени. Някои хора обаче са загрижени, че употребата на какъвто и да е крем за зърна може да повлияе на естествената среда, в която новородените установяват кърмене.

Важно е да запомните, че твърде много влага може да влоши симптомите. Жените, които кърмят, трябва да избягват недишащи подложки за сутиени, тъй като могат да задържат твърде много влага върху зърното.

По време на бременността жлезите, обграждащи зърната, отделят естествено масло, което смазва и обезсърчава бактериите. Когато мият тази зона, жените трябва да използват само чиста вода, която не премахва тази естествена защита.

Кърмещите жени могат да намерят облекчение от къпането на зърната в топла вода и прилагането на топли компреси, за да успокоят всяко дразнене след хранене на бебето. Изцеждането на малко мляко и втриването му в зърната преди всяко хранене или изцеждане също може да успокои раздразнението.

Някои хора могат да намерят подобно облекчение, като прилагат разредено ментово масло или ментова вода върху засегнатите зърна между храненето.

Кърмещите жени с пукнатини на зърната също могат да избегнат допълнителни усложнения, като насърчават бебето да се прихваща към гърдите с пълна уста, редувайки гърдите при всяко хранене или използвайки черупка на зърното между храненията, за да позволи на въздуха да циркулира към зърното .

Използването на щитка за зърната по време на кърмене може да поддържа зърното твърде влажно, което може да влоши симптомите.

Спортистите често могат да помогнат на заздравяването на пукнатините на зърната, като избягват хлабави, груби или надраскани ризи и покриват зърната с мека марля или водоустойчиви превръзки, докато са активни.

Усложнения от пукнатини на зърната

Ако симптомите не се лекуват, пукнатините на зърната могат да доведат до по-сериозни усложнения, като възпаление или инфекции. Инфекциите на гърдата могат да причинят образуването на абсцеси, което може да изисква антибиотици, разкъсване и дренаж.

Млечницата на зърната е възможно усложнение при кърмещи жени. Бебетата с млечница могат да предадат микроби от устата си в кърмата. Дрождите Candida, които причиняват млечница, могат да процъфтяват в топлата и тъмна среда в млечните канали, което може да доведе до инфекция. Много жени откриват, че почистването на зърното в топла вода след хранене може да помогне за премахването на излишното мляко, което може да бъде дом на микроби.

Кога трябва да отидете на лекар?

Докато повечето хора могат да лекуват успешно пукнатини на зърната у дома, има случаи, когато е по-добре да посетите лекар. Лекарят трябва да диагностицира симптомите, които се влошават или не изчезват при лечение.

Лекарят също така трябва да провери много болезнени или раздразнени зърна, които затрудняват ежедневието на човек. Всеки, който има признаци на инфекция, трябва да посети лекар за правилно лечение. Признаците на инфекция включват зачервяване на кожата, подуване, топлина и болка в зърното и околната кожа.

Жените, които са развили фисури на зърната по време на кърмене, може да искат да говорят с лекар или педиатър за подкрепа. Специалистът може да предложи съвети за кърмене или да насочи жената към треньор по кърмене.

Предотвратяване на пукнатини на зърната

Има няколко начина, по които човек може да намали шансовете за развитие на пукнатина на зърната:

Спортувам

Препоръчва се носенето на предпазители от обриви при сърфиране и бодиборд, за да се избегне ожулването на кожата.
Препоръчва се носенето на предпазители от обриви при сърфиране и бодиборд, за да се избегне ожулването на кожата.
Ако цепнатината на зърната е причинена от триене по време на спорт, човек може да опита да промени вида плат, който носи или да постави водоустойчиви превръзки върху зърната, за да помогне за намаляване на триенето и да се избегнат пукнатини.

Някои бегачи, сърфисти и други спортисти може да открият, че прилагането на балсам против триене върху зърната им, преди да тренират, може да помогне за намаляване на триенето.

Много сърфисти и бодибордъри просто носят предпазители от обриви или хидрокостюми, за да избегнат дразнене.

Плътно прилепнало облекло, което помага на фитилната пот далеч от тялото, може да помогне на някои хора. Спортистките трябва да носят добре прилепнал спортен сутиен, за да поддържат гърдите и да избягват излишно триене.

Кърмене

За да предотврати или намали шансовете за развитие на пукнатини на зърната, кърмещата жена трябва да гарантира, че прави определени неща всеки път, когато бебето се закопчава.

Докато кърменето може да причини дискомфорт в началото, важно е както за майката, така и за бебето да се чувстват комфортно по време на кърменето. Ако бебето не се е закопчало правилно или ако храненето причинява болка, най-добре е да смените позицията. И майката, и детето трябва да са отпуснати и бебето не трябва да обръща глава или тяло, докато се храни, защото това действие може да дръпне зърното и да го раздразни допълнително.

Помагането на бебето да се закопчава точно върху гърдата по време на хранене също може да помогне за предотвратяване на дразнене. Бебето трябва да вземе цялото зърно и част от ареолата в устата си по време на хранене. Наличието на пълна уста помага на бебето да не захапе твърде силно едната част на зърното, което може да раздразни кожата.

Алергична реакция

Ако цепнатината на зърната е причинена от алергична реакция към нещо, тогава идентифицирането на дразнителя и избягването му може да предотврати развитието на симптомите. Този човек може да избере да посети дерматолог, който може да извърши някои тестове за идентифициране на потенциални алергени.

Обобщение

Фисурите на зърната могат да причинят болка и дискомфорт, но лечението обикновено е просто. Кърмещите жени, които имат пукнатини по зърната, може да се наложи да променят хранителните си навици, за да продължат да хранят бебе. В някои ситуации превенцията може да бъде най-добрият вариант.

Всеки със симптоми, които се влошават или не се подобряват, трябва да отиде на лекар, за да избегне усложнения.

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss