Признаци, че вашата инфекция на пикочните пътища (UTI) изчезва без антибиотици

Възможно е, макар и много малко вероятно, UTI да се изчисти без антибиотици или други интервенции. ИПП, които не изчезват сами, могат да станат по-тежки и да доведат до дългосрочни усложнения, ако не се лекуват.

„Изключително рядко е UTI да изчезне от само себе си“, казва Алийс Фоснайт, сертифициран асистент лекар и медицински съветник в Aeroflow Urology.

Симптомите на UTI може да изчезнат за няколко дни – създавайки илюзията, че инфекцията е изчистена – но след това се връщат с пълна сила, казва тя.

„Когато UTI се изчисти от само себе си, обикновено това се случва в рамките на една седмица“, обяснява Виктория Скот, доктор по медицина, уролог и медицински съветник във Flo Health.

Въпреки че може да е изкушаващо да изчакате и да видите, повечето здравни специалисти съветват да не го правите. Колкото по-дълго инфекцията остане нелекувана, толкова по-вероятно е тя да се придвижи нагоре по пикочните пътища.

Горните UTI обикновено са по-сложни и е по-вероятно да причинят тежки усложнения.

Проследявайте симптомите си

Повечето UTI са по-ниски UTI, които засягат уретрата и пикочния мехур. По-ниските UTI обикновено се свързват със следните симптоми:

  • по-често уриниране
  • болка, парене или друг дискомфорт по време на уриниране
  • внезапно желание за уриниране (дори ако току-що сте отишли)

  • усещане за невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур
  • урина, която е мътна или с примес на кръв
  • урина, която мирише зловонно или по-остро от обикновено
  • коремна или тазова болка

Отбелязването на всички симптоми, които изпитвате, може да бъде полезно, когато става въпрос за първоначална диагноза на UTI, казва Дейвид Шустерман, доктор по медицина, уролог и медицински директор в урологията на Ню Йорк.

Всички промени в тези симптоми могат да ви помогнат да разберете дали вашият план за лечение работи. Той казва, че намалява болката, по-рядко уриниране и връщането на обичайния цвят на урината може да е знак за подобрение.

Самостоятелният преглед на симптомите обаче не е достатъчен, за да се определи състоянието на инфекцията. Единственият начин да разберете дали имате UTI е да направите диагностичен тест като изследване на урината или култура на урина.

„Можете да бъдете оценени за инфекция на пикочните пътища в кабинета на вашия лекар или като отидете в заведение за спешна помощ или бърза помощ“, казва Сузи Липински, MD, акушер-гинеколог в Obstetrix of Colorado, част от Pediatrix Medical Group.

Ако изпитвате грипоподобни симптоми, търсенето на медицинска помощ възможно най-скоро е от съществено значение, казва Липински. Това може да е признак на горна инфекция на пикочните пътища, която може да засегне бъбреците ви, ако не се лекува.

Начини за ускоряване на процеса на възстановяване

„Водата е от съществено значение, за да ви помогне да пикаете повече, което помага за изхвърлянето на бактериите и предотвратява полепването на бактериите по стените на пикочния мехур“, казва Фоснайт.

„Консумирането на червена боровинка в концентрирана форма може да бъде полезно, тъй като е доказано, че намалява прилепването на бактериите към стената на пикочния мехур“, казва тя. D-манозата е друга добавка, която може да има същия ефект, казва тя.

Освен тези специфични за UTI лекарства, добавките с витамин С, чесън и масло от риган също могат да бъдат полезни, защото всички те са имуностимулиращи или антибактериални, казва Фоснайт.

Долния ред

Понякога инфекциите на пикочните пътища могат да изчистят собствените си. Вероятността за това обаче е ниска и рискът от усложнения от нелекувана инфекция е висок.

Най-добрият начин да ускорите възстановяването е да се консултирате със здравен специалист. „Те могат да осигурят правилна диагноза, да определят тежестта на инфекцията и да предпишат подходящо лечение, включително антибиотици, ако е необходимо“, казва Шустерман.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss