Препоръки за скрининг за рак на тестисите

Няма стандартен медицински скринингов тест за рак на тестисите. Но редовните самопрегледи могат да ви помогнат да го хванете в ранен стадий, увеличавайки вероятността от положителен резултат.

Ракът на тестисите е необичаен вид рак, който представлява малко под 10 000 нови случая в Съединените щати всяка година. За разлика от повечето видове рак, които са по-чести при по-възрастни хора, ракът на тестисите има тенденция да се развива в по-млада възраст. Най-застрашени са хората на възраст между 20 и 34 години.

Ракът на тестисите обикновено е лечим, когато бъде уловен в ранен стадий, когато все още може да бъде лекуван ефективно.

Тази статия разглежда препоръките за самостоятелен скрининг за рак на тестисите – какво можете да направите у дома, за да проверявате редовно за промени, които могат да показват рак.

Бързи факти за рака на тестисите

  • Ракът на тестисите засяга около 1 на 250 души, определени като мъже по рождение.
  • Ракът на тестисите най-често се диагностицира между възрастта 20 и 34.
  • относно 470 души в Съединените щати умират от рак на тестисите всяка година.
  • През 2019 г. имаше приблизително 283 792 души живеещи с рак на тестисите в Съединените щати
  • Два от основните рискови фактори за рак на тестисите са неспуснат тестис и фамилна анамнеза за рак на тестисите.
Беше ли Ви полезно?

Препоръки за самопроверка за рак на тестисите

Докато колоноскопията, например, е стандартният скринингов тест за колоректален рак, няма сравним рутинен скринингов тест за рак на тестисите. Ракът на тестисите обикновено се открива, след като самоизследването открие подозрителна бучка или бучка се открие като част от рутинен физически преглед.

Извършването на самоизследване на тестисите е лесно и трябва да се извършва ежемесечно, освен ако не е указано друго от Вашия лекар. За най-добри резултати извършете изпита под горещ или топъл душ, когато сте скротум е отпуснат.

Започнете, като отместите пениса си от пътя. Хванете един тестис между палеца и пръстите си и внимателно го завъртете наоколо, като напипате за бучки или възли. Направете същото и с другия тестис. Имайте предвид, че е нормално единият тестис да е малко по-голям от другия и единият да виси малко по-ниско от другия.

Ако почувствате нещо подозрително, незабавно си уговорете среща с лекар. Бучката може да е единственият симптом, който забелязвате в началото, тъй като болката и другите симптоми често не се появяват до по-късните стадии на рак на тестисите.

Ако са налице други симптоми, те могат да включват болка или тежест в скротума, долната част на корема или и двете. Ако се развие болка в долната част на гърба или силна коремна болка, това може да е знак, че ракът се е разпространил в лимфните възли.

Как се диагностицира рак на тестисите

Ако посетите лекар за подозрителна бучка или възел във вашия скротум, Вашият лекар ще извърши физически преглед на тестисите ви, като провери за бучки, подуване и чувствителност. Вашият лекар също ще провери корема, подмишниците и други части на тялото за признаци на подути лимфни възли.

Ако вашият лекар подозира, че може да имате рак на тестисите, той ще извърши допълнителни изследвания. Един от първи тестове те могат да направят е ултразвук на тестисите.

Този неинвазивен тест използва звукови вълни, за да създаде картини на вътрешността на тестисите. Ултразвукът често може да изключи доброкачествени (неракови) състояния, които може да причиняват симптоми, като варикоцеле или хидроцеле.

Ако ултразвукът открие твърда бучка, Вашият лекар може да назначи допълнителни тестове за потвърждаване на диагнозата или може да препоръча операция за отстраняване на бучката, тъй като има вероятност това да е раков тумор.

Вашият лекар може също да назначи кръвни изследвания, за да провери за маркери на рак на тестисите, включително алфа-фетопротеин и човешки хорионгонадотропин. Високите нива на тези маркери в кръвта често показват рак на тестисите.

Значението на ранната диагностика

Ранното откриване на рак на тестисите дава на вас и вашия лекар повече възможности за лечение и по-голяма вероятност за здравословен, положителен резултат.

Въпреки че не са провеждани задълбочени проучвания, които да показват, че редовните самопрегледи спасяват животи, много здравни експерти все още са съгласни, че месечният самопреглед е лесен начин да се грижите за собственото си здраве.

Ако имате рискови фактори за рак на тестисите, като фамилна анамнеза, особено важно е да говорите с лекар колко често трябва да извършвате самоизследвания или да получавате медицински прегледи.

Беше ли Ви полезно?

Докато Американско общество за борба с рака и други здравни организации нямат определени насоки за скрининг на рак на тестисите, винаги можете да започнете процеса със самоизследване у дома.

Ако забележите бучка, подуване или друг подозрителен признак, скоро посетете лекар за по-подробна медицинска оценка. Тестовете за диагностициране на рак на тестисите са надеждни и обикновено могат да доведат до ранно и ефективно лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss