Предсърдно мъждене срещу камерно мъждене

Общ преглед

Здравите сърца се свиват по синхронизиран начин. Електрическите сигнали в сърцето карат всяка негова част да работи заедно. Както при предсърдно мъждене (AFib), така и при вентрикуларно мъждене (VFib), електрическите сигнали в сърдечния мускул стават хаотични. Това води до неспособност на сърцето да се свива.

В AFib сърдечната честота и ритъмът ще станат неравномерни. Макар и сериозно, AFib обикновено не е незабавно животозастрашаващо събитие. Във VFib сърцето вече няма да изпомпва кръв. VFib е спешна медицинска помощ, която ще доведе до смърт, ако не се лекува своевременно.

Какво представляват предсърдията и вентрикулите?

Сърцето е един голям орган, състоящ се от четири камери. Частите на сърцето, където се появява фибрилацията, определят името на състоянието. Предсърдно мъждене възниква в горните две камери на сърцето, известни още като предсърдията. Вентрикуларната фибрилация се появява в долните две камери на сърцето, известни като вентрикулите.

Ако възникне неравномерен сърдечен ритъм (аритмия) в предсърдията, думата „предсърдно“ ще предхожда вида на аритмията. Ако възникне аритмия във вентрикулите, думата „вентрикуларна“ ще предхожда вида на аритмията.

Въпреки че имат сходни имена и двете се срещат в сърцето, AFib и VFib влияят на тялото по различни начини. Научете повече в следващите раздели за това как всяко състояние засяга сърцето.

Как AFib влияе на тялото?

При здраво сърце кръвта се изпомпва от горната камера в долната камера (или от предсърдията във вентрикулите) в един сърдечен ритъм. По време на същия ритъм кръвта се изпомпва от вентрикулите в тялото. Въпреки това, когато AFib засяга сърцето, горните камери вече не изпомпват кръвта в долните камери и тя трябва да тече пасивно. С AFib кръвта в предсърдията може да не се изпразни напълно.

AFib обикновено не е животозастрашаващ. Това обаче е сериозно медицинско състояние, което може да доведе до животозастрашаващи усложнения, ако не се лекува. Най -сериозните усложнения са инсулт, инфаркт и запушване на кръвоносните съдове, водещи до органи или крайници. Когато кръвта не се изпразни напълно от предсърдията, тя може да започне да се натрупва. Обединената кръв може да се съсирва и тези съсиреци причиняват удари и увреждане на крайниците или органите, когато се изхвърлят от вентрикулите в кръвообращението.

Научете повече: Симптоми на инсулт »

Как VFib влияе на тялото?

Вентрикуларната фибрилация е нарушена и нередовна електрическа активност в вентрикулите на сърцето. Вентрикулите от своя страна не се свиват и изпомпват кръвта от сърцето в тялото.

VFib е извънредна ситуация. Ако развиете VFib, тялото ви няма да получи необходимата кръв, тъй като сърцето ви вече не се изпомпва. Нелекуваният VFib води до внезапна смърт.

Единственият начин да коригирате сърце, което изпитва VFib, е да му дадете токов удар с дефибрилатор. Ако шокът се приложи навреме, дефибрилаторът може да върне сърцето обратно към нормален, здравословен ритъм.

Ако сте имали VFib повече от веднъж или ако имате сърдечно заболяване, което Ви излага на висок риск от развитие на VFib, Вашият лекар може да Ви предложи да получите имплантируем кардиовертерен дефибрилатор (ICD). ICD е имплантиран в гръдната ви стена и има електрически проводници, които са свързани със сърцето ви. Оттам той непрекъснато следи електрическите дейности на сърцето ви. Ако открие неравномерен сърдечен ритъм или ритъм, той изпраща бърз шок, за да върне сърцето към нормален модел.

Не лекуването на VFib не е опция. А Шведско изследване от 2000 г. докладва, че общата едномесечна преживяемост при пациенти с VFib, настъпила извън болница, е 9,5 %. Диапазонът на преживяемост е между 50 процента с незабавно лечение до 5 процента със закъснение от 15 минути. Ако не се лекува правилно и незабавно, хората, които преживеят VFib, могат да претърпят дългосрочни увреждания или дори да влязат в кома.

Предотвратяване на AFib и VFib

Здравословният начин на живот може да помогне за намаляване на вероятността както от AFib, така и от VFib. Редовната физическа активност и диета, богата на здравословни за сърцето мазнини и ограничена на наситени и транс-мазнини, е от ключово значение за поддържане на сърцето ви силно за цял живот.

Ако сте били диагностицирани с AFib или VFib, работете в тясно сътрудничество с Вашия лекар, за да разработите програма за лечение и начин на живот, която да се занимава с Вашите рискови фактори, история на аритмия и анамнеза за здравето. Заедно можете да лекувате и двете състояния, преди да станат смъртоносни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss