Преглед на синдрома на счупване на Nijmegen

Синдромът на Nijmegen breakage (произнася се NY-may-gen) е рядко генетично заболяване. Синдромът се причинява от генетична мутация, която засяга способността на тялото ви да възстановява счупена или увредена ДНК във вашите клетки.

Какво представлява синдромът на счупване на Nijmegen?

Изчислено е, че по-малко от 5000 души в Съединените щати имат синдром на счупване на Nijmegen (NBS).

Хората с NBS често изпитват недостатъци в растежа като новородени или в ранна детска възраст. Други усложнения включват имунна недостатъчност, чувствителност към радиация и повишен риск от рак.

Нека да разгледаме как NBS се диагностицира, управлява и дали може да се направи нещо, за да се предотврати това.

Симптоми на синдрома на счупване на Nijmegen

Един от първите симптоми на NBS е микроцефалия или по-малка обиколка на главата в сравнение с други бебета на същата възраст. Някой с NBS може да изостане по етапите на височината по време на първия 2 години живот с нормален темп на растеж след това. Забавянето на растежа често води до по-нисък ръст в зряла възраст.

Някои отличителни черти на лицето също могат да накарат лекарите да подозират, че някой може да има NBS. Някои хора с NBS може да имат:

 • относително по-голям нос или уши
 • наклонено чело
 • по-малка челюст

Повтарящите се инфекции са чести за хората с NBS, особено респираторни инфекции. Повтарящите се инфекции могат да включват:

 • пневмония
 • бронхит
 • възпаление на лигавицата на околносните кухини
 • възпаление на средното ухо
 • инфекция на вътрешното ухо

Снимки на синдрома на счупване в Ниймеген

Тъй като NBS може да бъде идентифициран за първи път при раждането или по време на ранно детство въз основа на физическо развитие и външен вид, може да е полезно да видите снимки на хора, живеещи с NBS, за да разберете по-добре чертите на лицето, които лекарите може да търсят.

Какви са причините за синдрома на счупване на Nijmegen?

NBS е наследствено заболяване, което означава, че преминава от рождените родители на децата чрез гени.

Това е автозомно рецесивно генетично заболяване, което означава, че трябва да имате две копия на мутиралия ген, за да развиете NBS. Единственият начин да имате две копия е да наследите по един ген от всеки биологичен родител.

Ако имате само едно копие на мутиралия ген, вашите гени се наричат ​​„хетерозиготни“ и вие сте носител на мутацията, но нямате NBS. Възможно е да сте носител на NBS, без да го знаете.

Всеки от децата на двама носители на NBS мутацията има a 25% шанс за развитие на NBS, a 50% шанс да бъдете носител и a 25% шанс изобщо да не наследите мутиралия ген.

Рискови фактори за синдром на счупване на Nijmegen

Тъй като NBS е рецесивен, генетичната мутация може да присъства в семейството в продължение на няколко поколения, без никой да знае за това. Ако роднина, като брат или сестра или братовчед, има NBS, а вие нямате, има шанс да сте носител. Като носител не сте изложени на риск от развитие на NBS, но има възможност да имате деца с NBS.

Според настоящите изследвания NBS причинява безплодие при жените, което прави малко вероятно те да предадат своите гени. това е не се знае дали NBS причинява безплодие при мъжете. Ако някой с NBS има деца, те ще наследят поне едно копие на мутиралия ген.

Хората с източноевропейски или славянски произход са по-склонни да носят генетична мутация, която води до NBS, отколкото други групи.

Какви са потенциалните усложнения от синдрома на счупване на Nijmegen?

Повече от 99% от хората с NBS имат имунен дефицит. „Имунодефицит“ означава, че имунната ви система не функционира правилно, което ви излага на по-голям риск от инфекции. Респираторните инфекции са чести, както и диарията и инфекциите на пикочните пътища.

Радиочувствителността е друго потенциално усложнение на NBS, така че хората с NBS трябва да избягват процедури като рентгенови лъчи и компютърна томография, когато е възможно, и вместо това да използват MRI сканиране и ултразвук.

Когнитивното развитие на хората, живеещи с NBS, може да бъде засегнато и интелектуалните способности може да намалеят след ранна детска възраст.

Ракът също е често срещано усложнение на NBS, особено лимфомът.

Хората, които са носители на мутацията на NBS, може да са при по-голям риск за някои видове рак, включително рак на гърдата и рак на простатата. Допълнителни прегледи могат да бъдат препоръчани от лекар.

Лечение на синдрома на счупване на Nijmegen

Няма лек за NBS. Леченията често са ограничени до справяне с усложнения, като инфекции или рак, когато се появят.

Антибиотици или други имунотерапии могат да се използват за компенсиране на усложненията на имунодефицита. Живите ваксини трябва да се избягватвключително:

 • туберкулоза
 • дребна шарка
 • заушка
 • рубеола
 • варицела

Лечението на рак също може да се наложи да се промени за хора с NBS. Може да се наложи лъчетерапията да се избягва, а химиотерапията да се наблюдава по-внимателно.

Кога да потърсите медицинска помощ

Ако вашето дете, брат или сестра или друг близък роднина живее с NBS, може да искате да се консултирате с лекар относно генетично изследване, за да определите дали сте носител. Носителите имат повишен риск от някои видове рак и могат да се възползват от допълнителни прегледи.

Ако имате NBS, лекарят може да препоръча редовни самоизследвания за определени видове рак. Ако откриете нещо необичайно, потърсете медицинска помощ.

Спешна медицинска помощ

Повтарящите се респираторни инфекции са чести за хората с NBS. Ако имате затруднено дишане, третирайте го като спешна медицинска помощ и се обадете на 911 или на местните служби за спешна помощ.

Как лекарите диагностицират състоянието?

Лекарят може да подозира, че някой има NBS при раждането или в ранна детска възраст, след като вземе предвид микроенцефалия, черти на лицето, етапи на растеж и имунодефицит.

Ако се подозира NBS, най-разпространеният начин за потвърждаване на диагнозата е молекулярно-генетично изследване. Мутацията, която причинява NBS, се намира на NBN ген.

Можете ли да предотвратите синдрома на счупване на Nijmegen?

След раждането на бебето не може да се направи нищо за предотвратяване на NBS. За този тип генетично разстройство или го имате по време на раждането си, или го нямате.

Въпреки това, ако имате NBS или подозирате, че вие ​​или вашият партньор може да сте носител, генетичното консултиране може да ви помогне да определите шанса да предадете един или двама мутирали NBN гени върху вашите бъдещи деца.

Продължителност на живота при синдрома на счупване на Nijmegen

Перспективите за хората с NBS обикновено са лоши поради високия риск от тежка инфекция и злокачествен рак. Според преглед на проучвания от 2012 г. повече от 40% от хората с NBS развиват рак до 20-годишна възраст. Ранното улавяне на рака е от решаващо значение за лечението.

В един преглед от 2015 г. на 149 души, живеещи с NBS, вероятностите за оцеляване на различни възрасти са:

 • 95% на 5 години
 • 85% на 10 години
 • 50% на 20 години
 • 35% на 30 години

За вкъщи

NBS е рецесивно генетично заболяване, което трябва да бъде наследено и от двамата биологични родители. Носителите на генетичната мутация може да не знаят, че я имат. NBS е най-често срещан в източноевропейските и славянските популации.

Няма лечение за NBS, но неговите симптоми и усложнения могат да бъдат лекувани. Често това води до респираторни инфекции и злокачествени ракови заболявания и експертите препоръчват редовни прегледи за някои хора с NBS.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss