Празнична депресия

Предполага се, че празниците са време на радост и празник, но за някои хора те са всичко друго, но не.

Депресията може да възникне по всяко време на годината, но стресът и тревожността през месеците ноември и декември могат да накарат дори тези, които обикновено се задоволяват, да изпитат самота и липса на удовлетворение.

Защо депресията е толкова често срещана по време на празниците?

Има няколко причини, поради които може да развиете депресия по време на празниците:

Социална изолация

Социалната изолация е един от най -големите предсказатели на депресията, особено през празниците.

Някои хора може да имат малък социален кръг или да нямат възможности за социализация. Хората, които имат чувство на разединение, често избягват социалните взаимодействия по време на празниците. За съжаление, оттеглянето често влошава чувството за самота и симптомите на депресия.

Тези хора могат да видят други хора, които прекарват време с приятели и семейство, и да се запитат: „Защо това не мога да бъда аз?“ или „Защо всички останали са толкова по -щастливи от мен?“

Един от най -добрите начини за справяне със социалната изолация е да се свържете с приятели или семейство за подкрепа. Можете също да опитате да говорите с терапевт. Те могат да ви помогнат да разберете откъде идват чувствата ви и да разработят решения за тяхното преодоляване.

Скръб по време на празниците

Някои хора може да са наясно със загубата на любим човек по време на празничния сезон. Ето няколко начина да предотвратите празничния блус, който може да се спусне по това време:

Започнете нова традиция

Опитайте да планирате семейна екскурзия или ваканция, вместо да прекарвате празниците у дома.

Не се поддавайте на празничните напрежения

Не се колебайте да напуснете събитие, ако не ви е удобно. Бъдете готови да кажете на другите: „В момента не съм за това“.

Доброволец

Помагането на другите също може да бъде много полезно за вас. Например, можете да опитате:

  • работещ в кухня за супа
  • организиране на подарък
  • помагайки на съседа си с двор или домашна задача

Върнете се към природата

Отиването на разходка в парка или гората помага на много хора да се отпуснат и да се почувстват по -добре, когато се чувстват претоварени.

Голямо депресивно разстройство със сезонен характер

Голямо депресивно разстройство със сезонен модел е вид повтаряща се депресия, причинена от смяната на сезоните. Много хора с това разстройство развиват симптоми на депресия през есента и продължават да се чувстват тъжни през цялата зима. Повечето хора спират да проявяват симптоми през пролетта и лятото. Някои хора обаче изпитват сезонна депресия през пролетта и лятото.

Това разстройство се лекува със светлинна терапия, антидепресанти и терапия с говорене.

Справяне с празничната депресия

Говорете с Вашия лекар, ако се чувствате тъжни за дълги периоди от време. Те могат да ви насочат към специалист по психично здраве. Ако вашето чувство на тъга по време на празниците е придружено от мисли за самоубийство, направете едно от следните веднага:

  • Обадете се на 911.
  • Отидете незабавно в спешното отделение на болницата.
  • Свържете се с Националната линия за превенция на самоубийствата на 1-800-273-TALK (1-800-273-8255).

Можете да подобрите настроението си, като практикувате самообслужване по време на празниците. Хранете се здравословно и поддържайте редовен режим на сън и тренировъчна програма. Според запазения спътник за първична медицинска помощ към Journal of Clinical Psychiatry, само толкова 30 минути на сърдечно -съдовите упражнения може да осигури незабавно повишаване на настроението, подобно на ефектите на антидепресант. Присъединяването към група за поддръжка, където разговаряте с хора със сходен опит с вашия, също може да помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss