Попитайте специалиста: д -р Амеш Адаля за новите лечения на хепатит С.

Интервюирахме д-р Амеш Адаля, специалист по инфекциозни болести в Медицинския център на Университета в Питсбърг, за неговия опит при лечението на хепатит С (HCV). Експерт в тази област, д -р Adalja предлага преглед на HCV, стандартни лечения и вълнуващи нови лечения, които могат да променят играта за пациенти с хепатит С навсякъде.

Какво представлява хепатит С и как се различава от другите видове хепатит?

Хепатит С е вид вирусен хепатит, който се различава от някои други форми на вирусен хепатит по това, че има тенденция да става хроничен и може да доведе до чернодробна цироза, рак на черния дроб и други системни заболявания. Инфектира приблизително 3,2 милиона души в САЩ и също е водеща причина за необходимостта от чернодробна трансплантация. Той се разпространява чрез експозиция на кръв, като кръвопреливане (преди скрининг), употреба на инжекционни наркотици и рядко чрез сексуален контакт. Хепатит А няма хронична форма, може да се предотврати с ваксина, разпространява се по фекално-орален път и не води до чернодробна цироза и/или рак. Хепатит В, който също се предава по кръвен път и също така може да причини чернодробна цироза и рак, е предотвратим с ваксина и по-лесно се разпространява чрез сексуален контакт и от майките на децата им по време на бременност и раждане. Хепатит Е е много подобен на хепатит А, но в редки случаи може да стане хроничен и също така има висок процент на смъртност при бременни жени.

Какви са стандартните курсове на лечение?

Курсът на лечение на хепатит С зависи изцяло от вида на хепатит С, който се крие. Има шест генотипа на хепатит С и някои са по -лесни за лечение от други. Като цяло, лечението на хепатит С включва комбинация от две до три лекарства, обикновено включващи интерферон, прилагани в продължение на поне 12 седмици.

Какви видове нови лечения набират популярност и колко ефективни изглеждат?

Най -вълнуващото ново лечение е антивирусното лекарство софосбувир, което е доказано не само изключително ефективно, но също така има способността драстично да съкрати курсовете на терапия от много по -дългите схеми преди въвеждането му.

Софосбувир действа чрез инхибиране на вирусен ензим РНК полимераза. Това е механизмът, чрез който вирусът може да прави свои копия. В клинични проучвания това лекарство, в комбинация, се оказа високоефективно за потискане на вируса бързо и трайно, което позволява значително съкращаване на схемата на лечение. Въпреки че други лекарства са насочени към този ензим, дизайнът на това лекарство е такъв, че той бързо и ефективно се превръща в активната си форма в тялото, което позволява мощно инхибиране на ензима. Софосбувир беше одобрен от FDA през 2013 г.

Също така, в някои случаи, могат да се използват и лекарствени комбинации, които изключват интерферон – страх от неговия непривлекателен профил на странични ефекти. [Though effective, interferon is notorious for causing depression and flu-like symptoms. Sofosbuvir was the first drug approved by the FDA for use without the co-administration of interferon in some cases.]

Как тези нови лечения се сравняват със стандартните лечения?

Предимството, както споменах по-горе, е, че новите схеми са по-кратки, по-поносими и по-ефективни. Недостатъкът е, че новите лекарства струват повече. Въпреки това, ако погледнете пълния контекст, който включва направените разходи за разработване на лекарства, поради способността да се предотвратят най-тежките — и скъпи — усложнения на инфекцията с хепатит С, тези нови лекарства са много добре дошло допълнение към арсенала.

Как пациентите трябва да вземат решения за лечение?

Бих препоръчал пациентите да вземат решения за лечение в сътрудничество със своя лекар след обсъждане на текущото състояние на тяхната инфекция, текущото състояние на черния дроб и способността им да се придържат към лекарството.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss