Попитайте експерта: Можете ли да забавите или да обърнете прогресията на мокро AMD?

Патрик Чу/Гети изображения

Какви са етапите на AMD?

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е заболяване на ретината, задния слой на окото, който изпраща изображения към мозъка. Има два вида AMD: сух AMD и мокър AMD.

Сухият AMD възниква поради отлагания, които се образуват под ретината, наречени друзи. Прогресивното натрупване на друзи води до изкривяване или бавно влошаване на централното зрение. Влажен AMD възниква, когато необичайни кръвоносни съдове растат под ретината и изтичат или кървят, причинявайки бързо намаляване на централното зрение.

Има три етапа на AMD:

  • Ранен AMD: Този стадий има малки или няколко друзи със среден размер и обикновено няма свързана загуба на зрението.
  • Междинен AMD: Хората с междинна AMD имат множество друзи със среден размер или няколко големи друзи.
  • Разширено AMD: Това се отнася или за най-тежката форма на суха AMD, наречена географска атрофия (области на ретината са достатъчно увредени, че вече не работят), или мокра AMD.

Колко бързо прогресира мократа AMD?

За разлика от сухата AMD, мократа AMD може да прогресира бързо, ако не се лекува. Сухата AMD обикновено прогресира бавно за период от много години и всяка свързана загуба на зрение е постепенна.

Когато се превърне във влажна AMD, загубата на зрението може да настъпи бързо, в рамките на дни до седмици. Ако влажната AMD не се лекува, централното зрение ще продължи да се влошава бързо в повечето случаи.

Прогресивен ли е мокрият AMD?

AMD е прогресивно състояние. В някои случаи лечението може да забави или да обърне загубата на зрение, свързана с влажна AMD. Но без лечение състоянието ще прогресира до значителна загуба на централно зрение.

Всички хора с влажна AMD ослепяват ли?

Не всички хора с влажна AMD ще загубят достатъчно зрение, за да се считат за юридически слепи. Въпреки това, слепотата е много по-често срещана при влажна AMD, отколкото при суха AMD.

Само 15% до 20% от хората с AMD имат мокър тип, но те представляват 80% от хората, които са слепи от AMD.

Важно е да се отбележи, че AMD не засяга периферното зрение. Така че хората, живеещи със заболяването, могат да ослепеят поради загуба на централно зрение, но ще ослепеят не губят цялото си зрение.

Може ли прогресията на макулната дегенерация да бъде забавена или обърната?

В момента няма лек за AMD. Но специфична комбинация от витамини, известна като AREDS или AREDS2 е доказано, че забавя прогресията на AMD.

Какви лечения могат да помогнат при влажна AMD?

След като се развие влажна AMD, най-често срещаното лечение включва инжектиране на лекарство, наречено анти-VEGF, в окото. Анти-VEGF инжекциите елиминират анормалните кръвоносни съдове, които причиняват мократа форма на макулна дегенерация.

Инжекциите могат да намалят подуването на ретината и да обърнат известна загуба на зрение. По-често инжекциите се използват за предотвратяване на по-нататъшна загуба на зрението. Повечето хора ще трябва да повтарят тези инжекции редовно, за да поддържат влажната си AMD под контрол.

Има ли промени в начина на живот, които могат да помогнат?

Има няколко рискови фактора за AMD. Те включват:

  • пушене
  • сърдечно заболяване
  • високо кръвно налягане
  • висок холестерол
  • наднормено тегло или затлъстяване

Отказването на пушенето може значително да намали шансовете ви да получите AMD. Яденето на питателна диета, включително тъмнолистни зелени зеленчуци, може да забави прогресията на AMD.

Здравословната диета и упражненията също могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, висок холестерол и затлъстяване – всички те могат да увеличат шансовете за развитие на AMD.

Редовните посещения при вашия първичен лекар и специалист по ретината (офталмолог) ще гарантират, че AMD и всички модифицируеми рискови фактори се лекуват или контролират, когато е възможно.


Д-р Катрин Дънкан е сертифициран офталмолог от борда на ABMS, специализиран в цялостна офталмология, хирургия на катаракта и окулопластична хирургия. Д-р Дънкан завърши стипендия по орбитална, окулопластична и естетична хирургия в Медицинския център на Университета в Питсбърг.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss