Попитайте експерта: Локални лечения за псориазис

Как действат локалните лечения за псориазис?

Локално лечение е медицински мехлем, крем, лосион или друг продукт, който можете да нанесете директно върху кожата си. Много случаи на лек до умерен псориазис могат да бъдат лечими с локални лекарства.

Локалните лечения за псориазис обикновено действат, като намаляват възпалението, забавят производството на кожни клетки и подобряват външния вид и комфорта на кожата. Ефективността на тези лечения варира от човек на човек, в зависимост от тежестта на техния псориазис и други фактори.

Какви възможности за локално лечение са налични за псориазис?

Има много възможности за локално лечение на псориазис, които понастоящем се предлагат като продукти с рецепта или без рецепта. Някои от най-често използваните локални лечения за псориазис включват:

 • локални кортикостероиди
 • инхибитори на калциневрин
 • аналози на витамин D
 • каменовъглен катран
 • салицилова киселина
 • антралин
 • тазаротен (Tazorac)
 • тапинароф (Vtama)
 • рофлумиласт (Zoryve)

Салициловата киселина и въглищният катран се предлагат без рецепта, но за другите се изисква рецепта. Попитайте вашия първичен лекар или дерматолог дали имате нужда от рецепта за лечение на вашия псориазис.

Локалните лечения по-ефективни ли са от другите лечения на псориазис?

Локалните лечения могат да бъдат ефективни при управлението на симптомите на псориазис за много хора. Обикновено хората използват локални лечения за лечение на лек до умерен псориазис, докато по-тежките случаи може да изискват комбинация от лечения, включително:

 • перорални лекарства
 • биологични
 • светлинна терапия

Някои хора обикновено понасят локалните лечения по-добре от другите лечения, тъй като имат относително малко странични ефекти, лесни са за употреба и хората могат да ги прилагат директно върху засегнатата от псориазис област.

Но ако имате голяма област на засягане от псориазис, прилагането на локално лекарство може да бъде твърде трудно, тъй като много лечения изискват приложение два пъти дневно в продължение на няколко седмици.

Трудно е да се сравни ефективността на локалните лечения с други видове лечения, тъй като опитът на всеки човек с псориазис може да бъде уникален. За някои хора локалното лечение може да осигури значително облекчение, докато за други друг вид лечение може да бъде по-ефективен.

Мога ли да използвам различни видове лечение едновременно?

да Много дерматолози започват с локално лечение, защото имат по-малко странични ефекти от лекарствата, прилагани през устата или като инжекция. Последните са системни лекарства, тъй като доставката на тези лекарства се извършва в цялото тяло.

Локалните лечения обикновено не пречат на системното или леко лечение и обикновено подобряват резултатите от лечението, когато се използват заедно.

Често хората с тежък псориазис използват локални, системни и леки лечения за по-бързо лечение на симптомите. По този начин хората могат да се почувстват по-уверени в кожата си за най-кратко време!

Има ли хора с псориазис, които трябва да избягват локално лечение?

Много хора могат да се възползват от локално лечение, но има няколко изключения.

Бременни или кърмещи хора не трябва да използват определени лекарства, като локален тазаротен (Tazorac), тъй като лекарите го категоризират като „категория на бременността X“, което означава, че не е безопасно да се използва по време на бременност или кърмене.

Пустулозният псориазис или еритродермичният псориазис е тежък и се управлява със системни лекарства. Тези състояния обикновено засягат голяма част от тялото, което прави локалното лечение трудно приложимо.

Някои хора са алергични към определени съставки в локалните лечения на псориазис. Аромати, кокамидопропил бетаин и пропилей гликол могат да причинят алергична кожна реакция.

Други често срещани кожни дразнители включват:

 • алкохол
 • ментол
 • перилни препарати
 • антисептици
 • евкалиптово масло

Ако развиете обрив от локално лечение на псориазис и видите тези съставки на етикета на продукта, спрете да го използвате и говорете с Вашия лекар.

Как мога да разбера дали лечението е ефективно? Кога трябва да се свържа с лекар за смяна на лечението?

Лечението на псориазис може да бъде разочароващо, защото отнема време, за да се видят пълните ефекти от лечението. Продължителността на времето може да варира в зависимост от лицето и тежестта на неговия псориазис. Също така някои части на тялото като ръцете и краката, които имат по-дебела кожа, отнемат повече време, за да се подобрят от скалпа или лицето.

Като цяло е важно да се даде локално лечение поне 4-6 седмици, за да подейства, преди да се определи ефективността. Ако няма подобрение на вашия псориазис след това време или ако симптомите на вашия псориазис се влошат, говорете с вашия лекар за преминаване към друго лечение.

Признаците, че локалното лечение може да работи, включват:

 • подобряване на външния вид на псориазисните плаки, като по-малко обезцветяване, лющене или дебелина
 • намаляване на сърбежа или дискомфорта
 • подобряване на общото настроение и качеството на живот

Трябва ли да нанасям овлажнител или слънцезащитен крем върху плаките си от псориазис?

да Използването на овлажнител и слънцезащитен крем може да бъде чудесно за почти всеки, но особено важно за хората с псориазис.

Овлажняването на кожата ви може да помогне за намаляване на сухотата и лющенето, което може да бъде особено полезно за хора с псориазис. Добра идея е хората да нанасят обилно и често овлажнители, особено след душ или къпане, за да помогнат за задържане на влагата.

Слънцезащитният крем също е важен за хората с псориазис, тъй като слънчевото изгаряне и други форми на увреждане на кожата могат да предизвикат или влошат обострянията на псориазис. Важно е да използвате широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF най-малко 30 и да го нанасяте отново редовно, особено ако прекарвате време на открито или плувате.

Не забравяйте винаги да бъдете нежни, докато нанасяте овлажнител и слънцезащитен крем. Опитайте се да избягвате триенето или търкането на кожата си, което може да причини дразнене и възпаление и да влоши псориазиса ви. Вместо това използвайте нежни, кръгови движения, за да нанесете продукта и избягвайте участъци с наранена кожа или отворени рани.

Можете да прилагате локални лечения директно върху кожата си за лечение на псориазис. Има много налични възможности за локално лечение и продължават изследванията за повече иновации в лечението на псориазис в бъдеще.

Можете да използвате локални лечения и други лекарства и терапии за лечение на псориазис. Всеки случай на псориазис е различен, така че е добра идея да обсъдите вашите възможности за лечение с сертифициран дерматолог, за да получите оптималния план за лечение за вас.


Д-р Джоан Пол е сертифициран дерматолог от ABMS, който специализира в псориазис, рак на кожата, цветна кожа и глобално здраве. Освен това е изпълнила седем медицински мисии в страните от Хаити, Тринидад и Тобаго, Мексико, Малави, Уганда, Индия и Ботсвана.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss