Попитайте адвоката: Повишаване на самочувствието ви с псориазис

 • Управлението и тревогите за псориазис могат да поемат живота ви.
 • Прекъсването на негативния разговор със себе си и ангажирането с внимание може да повиши самочувствието.
 • Някои механизми за справяне също могат да имат благоприятен ефект върху вашите симптоми.

Да, определено е възможно да повишите самочувствието си с псориазис. Когато за първи път бях диагностициран със заболяването преди повече от 25 години, никога не бих си представил, че ще пиша за съвети за повишаване на самочувствието, но ето ме!

След много самообучение, ровене в моите тригери и известна (четете: много) борба с увереното заявяване на нуждите ми, се чувствам добре в кожата, в която се намирам, пламъци и всичко останало.

Ето моите шест най-добри съвета за повишаване на самочувствието ви при псориазис.

Грижа за себе си

Когато живеете с хронично заболяване, лекарствата и прегледите при лекар винаги са на първо място, измествайки моментите на наслада с тялото ви. Бях уморен да чувствам, че тялото ми е само нещо, което трябва да бъде лекувано и управлявано. Актовете на самообслужване ми позволяват да подхранвам тялото си по други начини.

За мен грижата за себе си включва:

 • ограничаване на времето за накисване във вана с английска сол поне веднъж седмично (докато е изследването смесен относно ефектите, мога да потвърдя, че се чувства прекрасно)
 • четене на добри книги, които ме изкарват от главата (без разсейване от социалните медии)
 • наслаждавайки се на неоспоримо сутрешно „време за мен“

Изграждането на грижа за себе си в рутината ви може да означава да се събудите 15–30 минути преди децата ви да се събудят, за да водят дневник, да медитират или просто да се насладят на любимата си чаша кафе или чай. Не забравяйте, че отделянето на време за приоритизиране на грижата за себе си не е егоистично.

Себеприемане

Бях уморен постоянно да гледам пристъпите си и да мисля аз съм грозен. Отрицателната представа за себе си често идва заедно с псориазиса отчасти поради стигмата около заболяването и отчасти поради ефектите от състоянието не само върху личния външен вид, но и върху психология на хората с псориазис. Жените с псориазис са по-уязвими към отрицателно самочувствие, отколкото мъжете.

Трябваше да променя разказа. Позволяването на негативни разговори със себе си за бърборене е едно от най-лошите неща за самочувствието.

Можете да нарушите негативния саморазговор с думи на приемане към себе си като:

 • “Аз не съм моят псориазис.”
 • “Моят псориазис не ме определя.”
 • „Днес съм красива.“

В началото ми се стори глупаво да си казвам тези неща. Но колкото повече себеприемане можете да съберете, толкова повече увереност ще блести. Самочувствие: 1, псориазис: 0.

Внимателност

Когато живеете с хронично заболяване, е трудно да продължите деня си, когато почти всяко решение, което вземете, води обратно към вашето заболяване. Тази чаша кафе (или вино) ще предизвика ли пристъпите ми? Ще мога ли да се кача на пода днес, за да играя с децата си с моите възпаления ужилва ме? Мога ли да отида на това събитие тази вечер или ще се взират в моя псориазис? Ще мога ли да работя на компютъра си днес, без да има люспи навсякъде?

Вероятно познавате тази спирала.

Проучванията показват, че медитацията и други техники за внимание могат да прекъснат този цикъл на стрес. Това от своя страна може да помогне за успокояване на пламъците.

Внимателността може да изглежда така:

 • слушане на касети за медитация
 • използване на YouTube или приложение за практикуване на дишане
 • приемане на a разходка
 • правя лека йога
 • потупване (EFT)
 • рецитиране на мантра

Честност

Резултатът от вашия план за лечение зависи отчасти от нивото на комуникация между вас и вашия лекар (вижте това Проучване от 2021 г в псориатичен артрит). Това означава, че трябва да сте честни с Вашия лекар. Но, разбира се, това изисква ниво на увереност.

Когато започнах да казвам на лекаря си как точно се чувствам при определено лечение или лекарство (неудовлетворен!), беше невероятно колко по-добре се чувствах, влизайки в тези срещи. И колко повече ме слушаше моят лекар.

Ако смятате, че не можете да проведете открит разговор с вашия лекар, тогава е време да намерите нов. Ако нещо не работи, сменете го. Вашият лекар е там, за да ви помогне с това и да намери лечение, което работи за вас.

Да бъдете честни със себе си (и вашия лекар) ще ви даде увереността, от която се нуждаете, за да преоцените това, от което наистина се нуждаете – и не се нуждаете – в живота си. Когато се почувствате овластени, вероятно ще се почувствате по-добре за себе си като цяло.

Доверени ресурси

Ръка за ръка със силна връзка с вашия медицински специалист е магазин от доверени ресурси.

Има много застъпничество около псориазиса в социалните медии – много повече, отколкото има информация от дерматолози – така че намирането на хора и източници, на които можете да се доверите, ще помогне за облекчаване на тревожността около псориазиса.

Претоварването от лоша информация може да наруши чувството ви за сигурност. Бъдете придирчиви към онези, от които приемате съвети.

Подкрепа от общността

Когато започнете да се свързвате с други, които живеят с хронично заболяване като псориазис, вие сте свързани с други, които Вземи го.

Не е нужно да обяснявате какво е обостряне. Не е нужно да обяснявате защо дните на лечение са трудни. Не е нужно да обяснявате защо опитвате нов диетичен начин на живот (без глутен? без млечни продукти? без червено месо?). Те просто го разбират.

Проучване от 2021 г. на над 100 души с кожни заболявания, включително псориазис, установи, че социалната подкрепа може да повлияе на начина, по който преживяват състоянието на кожата си.

И знаейки, че имате тази поддръжка в задния си джоб – благодарение на социалните медии – означава, че можете да грабнете телефона си и да протегнете ръка, когато имате нужда от него.

Почивка

Кога за последен път просто изключихте компютъра или телефона си и подремнахте? Знам, може да звучи глупаво. Но понякога почивката е всичко, от което тялото ви се нуждае, за да навакса, да се възстанови и да се излекува.

Когато седите и си почивате, можете да вземете под внимание от какво се нуждае тялото ви и да се запитате кога за последен път сте пили вода? Хидратирали ли сте пристъпите на псориазис с любимия си лосион? Свързахте ли се с вашата общност, за да се регистрирате? Или просто трябва да гледате епизод или два от любимото си шоу? („Ted Lasso“ е моето сладко).

Почивайте, лекувайте, възстановявайте, повторете.

Повишаването на самочувствието при псориазис е кумулативно усилие. Започва с ангажиране да се грижите за себе си, да приемете себе си и да бъдете честни със себе си относно това, от което се нуждаете, за да живеете щастливо живота си докато управление на вашия псориазис. Не обратното.

Сабрина Скайлс е блогър и защитник на здравни организации като Националната фондация за псориазис.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss