Попитайте адвоката: Застъпничество за грижа за хепатит С като латиноамериканец или латиноамериканец

Хепатит С е вирусна инфекция, предавана по кръвен път, която може да причини животозастрашаващо увреждане на черния дроб. Острият хепатит С понякога се подобрява от само себе си, но повечето хората с тази инфекция развиват хроничен хепатит С. Ранната диагностика и лечение са от съществено значение за намаляване на риска от усложнения от хроничен хепатит С.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) е имало 107 300 нови случая на хроничен хепатит С, докладвани в Съединените щати през 2020 г. Много случаи са свързани с инжектиране на наркотици.

Службата за здравеопазване на малцинствата на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ съобщава, че испанците имат по-ниски нива на хепатит С, отколкото белите хора, които не са испанци. Въпреки това през 2018 г. испанците са имали 40% по-голяма вероятност да умрат от болестта.

Езиковите и културните бариери, стигмата, свързана със здравето, и расизмът в системата на здравеопазването могат да направят предизвикателство за членовете на латиноамериканската и латиноамериканската общност да получат достъп до висококачествени здравни услуги.

Системният расизъм и структурните неравенства също допринасят за високата безработица, бедността, жилищната несигурност и ниските нива на здравно осигуряване сред тази група. Тези бариери добавят към предизвикателствата при управлението на хронични здравословни състояния, като разстройство при употреба на вещества и хепатит С.

За да научите повече за бариерите, пред които са изправени членовете на испаноговорящите и латиноамериканските общности, и ролята, която адвокатите на пациентите играят в стимулирането на промяната, Healthline разговаря с Ивет Чавес Гонзалес, аутрич работник в Бъфало, Ню Йорк. Ивет беше диагностицирана с хепатит С през 2015 г. и получи лечение за излекуване на инфекцията.

Това интервю е редактирано за краткост, дължина и яснота.

Какви бариери срещат испанците и латиноамериканците при достъпа до услуги за хепатит С?

Много здравни агенции нямат испански, за да обяснят на хората какво се случва с тяхното здраве. Какъв е вирусният им товар? Какво е лечението?

Английският ми е вторият език. За щастие най-вече го разбирам, но понякога не разбирам думите, които лекарите ми хвърлят. “Чакай, чакай, какво означава това?” Трябва да ги спра, защото искам да знам какво ми казват или какво лечение ще ми предложат.

Друга бариера, която виждам, е, че медицинските сестри или лекарите не винаги обясняват целия процес на някого. Те казват: „Добре, получихте час за хепатит С. Добре си.”

Не не не. Лекарите трябва да превеждат пациентите си през процеса стъпка по стъпка. Пациентите трябва да знаят, че могат да разчитат на своя лекар и да се обадят за помощ. И те трябва да разберат какво вземат. В противен случай това ще създаде още една бариера, ако лекарят не обясни как и кога да приемате лекарството.

В много щати също трябва да получите предварително разрешение за лечение от Medicaid или вашата застраховка. Това спира човека да получи лекарство веднага. Понякога застрахователната компания няма да одобри лекарството поради проблеми с информацията, която получават.

Как ще излекуваме някого, ако застраховката не одобри лекарствата му?

Има също много стигма и расизъм в областта на здравеопазването.

Много хора с хепатит С се справят и с други предизвикателства, като употреба на вещества или жилищна несигурност. Как това се отразява на грижата за тях?

Това са популациите, с които работя – много хора, които употребяват вещества, хора в криза на психичното здраве, хора, които са без дом. Кризите с психичното здраве и бездомността са много присъстващи в Бъфало.

Когато някой спи в приют или под мост, как ще си вземе лекарствата? На земята съм с хора, които в момента живеят на палатки. Има хора, които все още са положителни за хепатит С, които няма къде да отидат да си вземат лекарствата.

И това е като: „Защо да се грижа за здравето си, когато никой не го е грижа достатъчно, за да ми помогне?“

Ако все още употребяват вещества, те също могат да се заразят повторно след лечение.

Това е толкова травмиращо, когато си постъпил правилно за себе си и си получил лечение, но сега си повторно заразен и се връщаш в началото. В много щати Medicaid не иска да плаща за повторно лечение или доставчиците на застраховки затрудняват получаването на лечение, ако някой употребява вещества.

Трябва да разгледаме цялата система, защото всичко е свързано.

Като аутрич работник, как подкрепяте хората с хепатит С?

Излизам в общността и работя с местна агенция за намаляване на вредите. Помагам с грижата за рани и раздавам стерилизирани спринцовки и Narcan на хора, които употребяват вещества. Уверявам се, че се свързват с лекар за лекарства за хепатит С и ХИВ, но не става дума само за уговаряне на срещи за хората. Също така поддържам връзка с тях и ги водя през процеса.

Имам жив опит и разбирам, че понякога хората може да се страхуват от лечението или страничните ефекти от лекарствата. Тогава влизам и казвам: „Знаеш ли, взех това лекарство и имам само главоболие или каквото и да било. Това е само едно хапче на ден и страничните ефекти не са толкова лоши, колкото бяха с лекарствата за хепатит С в миналото.

Или ако някой има проблем може да ми се обади. Имам служебен мобилен телефон. Питам ги къде са и им казвам, че ще ги посрещна.

Понякога те имат много въпроси и аз отговарям на каквото мога и ги превеждам през процеса с техния лекар. Опитвам се да бъда прост и правя много информация на испански.

Опитвам се просто да съм там и да ги утешавам. Мисля, че ми вярват и могат да се идентифицират с моята история. Помага им да знаят, че съм бил на тяхно място.

Какво трябва да се промени, за да се подобри достъпът до грижи за хепатит С?

Езиковите бариери трябва да преминат. Застрахователните бариери трябва да отпаднат. Стигмата определено трябва да изчезне.

Трябва да се отнасяме правилно с хората и да не ги съдим. Разберете какво изпитва човек в момента. Нито утре, нито вчера. Точно сега.

„Употребявате вещества? Добре, как ще те свържем с лечението?“

Трябва да бъдем любящи, грижовни и състрадателни към хората. Ако няма любов и грижа в работата, която вършите, може и да напуснете, защото няма да работи.

Защитници като мен се борят за по-добри закони, по-добри системи, по-добри лекарства, по-добри всичко за хора с хепатит С.


Ивет Чавес Гонзалес е член на мрежата за застъпничество #Voices4Hep на Националната кръгла маса за вирусен хепатит. Тя е аутрич работник, който помага за свързването на хора с хепатит С с услуги за намаляване на вредите и лечение в Бъфало, Ню Йорк. Тя също е основател на организацията за взаимопомощ с нестопанска цел в района на Бъфало, The Giving Back Foundation, Inc. Тя беше диагностицирана с хепатит С през 2015 г. и оттогава се подложи на лечение за излекуване на инфекцията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss