Помага ли сладоледът при възпалено гърло?

Сладоледът може да предложи успокояващо облекчение при болки в гърлото, но яденето на твърде много захар може да влоши симптомите.

Ако имате болки в гърлото, може да се изкушите да посегнете към сладоледа, за да получите малко прохладно облекчение. Но дали е напълно безвреден? Може ли да влоши състоянието ви?

Ето лъжичката за ядене на сладолед при възпалено гърло.

Може ли яденето на сладолед да помогне с възпаленото гърло?

Яденето на сладолед може да осигури известно облекчение за възпалено гърло благодарение на студеното и успокояващо усещане. Това облекчение обаче често е краткотрайно и високото съдържание на захар в повечето сладоледи може да увеличи възпалението и да понижи имунитета ви, като потенциално влоши състоянието ви.

Добрата новина е, че сега има повече опции за сладолед от всякога, така че може да успеете да получите хладно облекчение без негативи.

Може ли захарта да влоши болното гърло?

Проучване предполага, че захарта не е идеална за имунната система, защото може да причини възпаление и да отслаби способността на тялото ви да се бори с инфекциите.

Високият прием на захар може да намали ефективността на белите кръвни клетки, които играят решаваща роля в защитата срещу болести. Това е особено вярно, ако вирус или бактерия са причината за вашето възпалено гърло.

По-добри варианти за сладолед за възпалено гърло

Ако сте решили да ядете сладолед за възпалено гърло, изборът на определени видове сладолед може да е по-добър избор. Ето някои съображения:

  • Сортове с ниско съдържание на захар: Високото съдържание на захар може потенциално да влоши възпалението и да раздразни възпаленото гърло. Избирането на сладолед с по-ниско съдържание на захар или дори алтернативи без захар може да бъде по-нежно за гърлото ви.
  • Опции без млечни продукти: Хората с алергии към млечни продукти могат да изпитат допълнителен стрес върху имунната си система. В такива случаи немлечни алтернативи, като сладоледи, направени с кокосово или бадемово мляко, могат да послужат като подходящи варианти. Тези алтернативи осигуряват кремообразно и успокояващо лакомство без потенциал за проблеми, свързани с млечните продукти.
  • Плодови сорбета: Сорбетата на основата на плодове обикновено са с по-малко мазнини и без млечни продукти, което ги прави по-лек вариант за възпалено гърло. Те често се правят с истински плодове, които могат да осигурят някои основни витамини и антиоксиданти, които могат да помогнат за успокояване на гърлото ви. Имайте предвид обаче, че плодовите сорбета все още могат да бъдат с високо съдържание на захар, така че изборът на марка, която не включва добавена захар, може да е най-добрият вариант.
  • Гладки текстури: Изберете сладолед с гладка и кремообразна текстура. Избягвайте сладоледи с хрупкави или твърди смеси, тъй като те могат да раздразнят възпалените зони.

Полезен ли е сладоледът при тонзилит?

Сладоледът може да предложи успокояващо облекчение на някои хора с тонзилит поради своята студена и кремообразна текстура. Студенината може временно да изтръпне възпаленото ви гърло, докато кремообразността осигурява успокояващ и лесно преглъщащ се източник на храна.

Сладоледът може да бъде особено успокояващ след отстраняване на сливиците.

един проучване изследва ефекта от яденето на сладолед след тонзилектомия при деца върху непосредствената следоперативна болка и го сравнява с диета при стайна температура.

Констатациите показват значителна връзка между приема на сладолед и липсата на болка. Освен това изглежда, че децата в училищна възраст са се възползвали повече от следоперативната консумация на сладолед в сравнение с децата в предучилищна възраст.

Студените или горещите храни са по-добри при възпалено гърло?

Когато става въпрос за успокояване на възпалено гърло, както студените, така и горещите (не прекалено горещи) храни могат да предложат облекчение, но предпочитанията могат да варират от човек на човек. Някои хора може да предпочетат попсикул, докато други искат чаша топъл костен бульон. И двете могат да предложат утешително облекчение.

А проучване от 120 деца (на възраст 4-12 години), които наскоро са били подложени на тонзилектомия, включва две групи, едната получаваща студени диети, а другата диети на стайна температура след операцията.

Резултатите показват, че температурата на диетите след тонзилектомия не е повлияла значително на нивата на болка, кървене, гадене или повръщане.

Обикновено се препоръчва да не ядете много горещи храни след тонзилектомия.

Сладоледът или супата са по-добри за възпалено гърло?

Някои намират облекчение в студени храни като сладолед или сладкиши, тъй като ниската температура може временно да облекчи болката и да осигури комфорт. Други предпочитат топли храни и напитки, като супа или топъл чай с мед, които също могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта в гърлото.

В крайна сметка зависи какво ви успокоява.

Какви храни могат да причинят възпаление на гърлото?

Храните, които често се свързват с причиняването на възпаление в гърлото, включват:

  • Пикантни храни: Топлината от подправките може да раздразни гърлото, което води до възпаление и дискомфорт.
  • Кисели храни и напитки: Цитрусовите плодове, доматите и храните с високо съдържание на лимонена киселина, заедно с киселинните напитки като портокалов сок и газирани напитки, могат да предизвикат дразнене на гърлото поради тяхната киселинност.
  • Топли напитки: Изключително горещи напитки като парещ чай или кафе могат да изгорят лигавицата на гърлото, което да доведе до възпаление.
  • Млечни продукти: Някои хора може да открият, че консумацията на млечни продукти може да доведе до дискомфорт в гърлото и усещане за по-дебела слюнка.
  • Алкохол: Алкохолът може да дехидратира гърлото и да влоши дразненето, особено когато се консумира в излишък.

Долен ред

Сладоледът може да осигури временно облекчение при възпалено гърло поради своята студена, успокояваща текстура. Високото му съдържание на захар обаче може да не е подходящо за всеки и може да доведе до повишено възпаление.

Изборът на алтернативи с ниско съдържание на захар или без млечни продукти като сладолед на базата на кокосово мляко може да бъде по-добър избор, особено ако имате чувствителност към млечни продукти. Винаги вземайте предвид индивидуалните си предпочитания и чувствителност, когато решавате дали сладоледът е правилният избор за облекчаване на болното ви гърло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss