Помага ви да разберете „нормалните“ нива на кръвната захар

Жена проверява нивата на глюкозата с приложението Freestyle Libre
JGalione/Гети изображения

Проследяването на кръвната Ви захар е ключова част от управлението на диабета. Независимо дали тези нива на глюкоза се проверяват с глюкомер или непрекъснат монитор за глюкоза (CGM), това е важна част от ежедневието при това състояние, заедно с бъдещата възможност за усложнения, свързани с диабета.

Но какво точно се счита за „нормално“, когато става въпрос за нивата на кръвната захар?

Диабетът е различен за всеки, което означава, че целевите цели ще варират за всеки човек и тези цели ще зависят от много различни фактори. Въпреки че това е област, за която трябва да се консултирате с вашия екип за лечение на диабет, медицинската общност има насоки за това към какво трябва да се стремят определени хора по отношение на нивата на кръвната захар.

Какви трябва да бъдат нивата на глюкозата ви?

Няма магическо число за вашата кръвна захар. Въпреки това, много хора с диабет се стремят да поддържат нивата на глюкозата си средно под 140 mg/dL.

Много органи – включително Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Световна здравна организация (СЗО) — обяснете нивата на глюкозата и какво хората с диабет трябва да работят за постигане на високо ниво. Стандартите за 2022 г. на Американската диабетна асоциация (ADA) са набор от насоки, следвани от много професионалисти в областта на диабета. Тази таблица описва целите за конкретни групи хора с диабет.

Преди хранене (на гладно) След хранене (след хранене) други
Възрастни с диабет тип 1 (вижте ръководството) 80–130 mg/dL
Възрастни с диабет тип 2 (вижте ръководството) 80–130 mg/dL
Деца с диабет тип 1 (вижте ръководството) 90-130 mg/dL 90–150 mg/dL преди лягане/през нощта
Бременни (T1D, гестационен диабет) (вижте ръководството) 140 mg/dL (1 час след) 120 mg/dL (2 часа след)
65 или повече (вижте ръководството) 80–180 mg/dL 80–200 mg/dL за хора с по-лошо здраве, подпомаган живот, край на живота
Без диабет 99 mg/dL или по-малко 140 mg/dL или по-малко

Важно е, че ADA промени насоките си за нивото на глюкозата през 2015 г., за да отрази промяната в мисленето за опасенията за прекомерно лечение и хипогликемия. Най-ниската цел е била 70 mg/dL. Все пак а учи по това време установиха, че възрастните, децата и по-възрастните може да са по-склонни към прекомерно лечение – особено ако използват различни дози инсулин или лекарства за понижаване на глюкозата.

Както при всички аспекти на управлението на диабета, тези насоки се използват като отправна точка от медицинската общност. Нечии индивидуални цели може да варират в зависимост от вашите лични нужди. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар и екипа за лечение на диабет, за да определите какво може да е най-доброто за вас.

Защо кръвната захар има значение при диабет?

Ключова част от управлението на диабета включва проверка на кръвната захар или нивата на глюкоза.

При диабет тип 1 (T1D) панкреасът на човек не произвежда необходимия инсулин. При диабет тип 2 (T2D) тялото може вече да не произвежда или използва инсулин правилно.

За T1D или T2D целта е да се гарантира, че нивата на глюкозата остават възможно най-равни. Понякога се използват инсулин или лекарства за диабет въз основа на типа диабет и личните нужди. Много фактори влияят върху нивата на глюкозата, включително храна, упражнения, инсулин, лекарства, стрес и др.

Целевите нива на глюкоза могат да варират за всеки въз основа на неговите уникални нужди.

Какво е нормалното ниво на кръвната захар?

Постигането на „нормално“ ниво на кръвна захар или глюкоза е малко погрешно название. Често думата „нормален“ се използва за обозначаване на това какви биха били кръвните захари на някого, ако няма диабет.

Тази терминология обаче е погрешна, защото дори хората без диабет виждат скокове на кръвната захар, особено след хранене и когато консумират нещо с големи количества захар или сложен въглехидрат като пица или паста.

Въпреки че тялото на този човек незабавно ще започне да работи, за да компенсира това повишаващо се ниво на глюкоза, като произвежда повече инсулин, кръвната му захар все още може да скочи за кратко дори извън тези „нормални“ граници. Същото може да се случи при интензивни упражнения или в ситуации на силен стрес, ако естественият метаболизъм на глюкозата на човека не може бързо да балансира всичко.

За тези с диабет фактът, че телата ни не произвеждат или използват правилно инсулин, означава, че трябва ръчно да следим нивата на кръвната захар и да приемаме достатъчно инсулин – или лекарства за понижаване на глюкозата – за да балансираме всичко.

Езикът има значение при диабет

Думите имат значение, когато говорите за диабет. Това е особено вярно в контекста на нивата на кръвната захар и как някой управлява здравето си.

Ето някои предложения относно избора на език, когато говорите с някого за техните нива на кръвна захар и глюкоза.

 • Опитайте се да избягвате използването на термини като „добро“ или „лошо“ за по-високи или по-ниски кръвни захари.

  • Вместо това се опитайте да не обвързвате ценностни преценки с тези числа. Мислете за тях като просто за числа, „в обхват“ или не, и части от данни, които да ви помогнат да вземете решение при лечение на диабет. Понякога стойностите на глюкозата са твърде ниски или твърде високи и е полезно за човека с диабет да разбере защо се случват тези колебания на глюкозата.
 • Опитайте се да избягвате осъждането и обвиненията с фрази като „Какво направи?“ когато питате за по-висока или по-ниска кръвна захар.

  • Вместо това използвайте фрази: „Разкажете ми за…“ или „Знаете ли защо се случи това?“
 • Опитайте се да избягвате да питате дете или възрастен за кръвната им захар веднага щом ги видите. Това може да накара да изглежда, че диабетът ги определя и всичко, което виждате, е техният брой.

  • Вместо това опитайте да говорите с тях за техния ден и всякакви акценти, преди да преминете към дискусията за диабета.

Често децата и възрастните с диабет могат да се чувстват разочаровани, разочаровани и ядосани за кръвната си захар и управлението на диабета като цяло. Това може да доведе до чувство на срам и вина, ако не могат да постигнат това, което смятат за „перфектни“ резултати. В резултат на това това може да доведе до диабетно прегаряне за детето или възрастния и да ги накара да загубят интерес да управляват своя диабет, както е необходимо.

Трябва ли A1C да е същата като средната ми кръвна захар?

A1C измерва средната ви кръвна захар през последните 3 месеца.

Можете да измерите своя A1C с вземане на кръв в кабинета или лабораторията на Вашия лекар. Някои лекари могат също да извършат кръвен тест с пръст, за да проверят нивото на A1C.

Когато захарта навлезе в кръвта ви, тя се свързва с протеин, наречен хемоглобин. Хората с висока кръвна захар имат по-висок процент хемоглобинов протеин, покрит със захар. Вашият резултат A1C ще ви даде индикация какъв процент от вашия хемоглобин е свързан със захарта.

 • Стандарт (без диабет): По-малко от 5,7%
 • Преддиабет: 5,7% до 6,5%
 • Диабет: 6,5% или повече

Като цяло ADA и други клинични насоки за хора с диабет са, че трябва да работите в тясно сътрудничество с вашия екип за лечение на диабет, за да определите кое е най-доброто за вашата цел A1C. Като цяло клиницистите съветват A1C да бъде безопасно 7,0%, въпреки че това може да варира в зависимост от индивидуалния план за грижа.

Важно е да имате предвид, че нивата на A1C не отразяват всички нюанси на управлението на диабета, което означава, че не винаги отразяват вариабилността на глюкозата, което означава, че A1C не предлага представа за високи или ниски кръвни захари и може бъдете манипулирани, ако кръвната Ви захар се колебае редовно.

A1C не е същото като средната Ви кръвна захар, която може да се покаже на глюкомер или на Вашия непрекъснат глюкозен монитор (CGM). Това е така, защото A1C е ограничен в обхвата си и не отразява вашите високи и ниски нива на кръвна захар, нито отразява вариабилност на глюкозата, ако имате драматични скокове или спадове в нивата на глюкозата.

В резултат на това много специалисти по диабет са се отдалечили от разглеждането на A1C като единствения „златен стандарт“ за управление на диабета на някого. Вместо това те използват този A1C в допълнение към стойностите за време в диапазона (TIR), показващи колко често нивата на глюкозата ви са в индивидуалния ви целеви диапазон.

Трябва ли да използвам непрекъснат монитор за глюкоза?

Докато тестът за кръвна захар с пръст ви дава статична представа за нивото на вашата глюкоза в този точен момент, CGM е по-постоянен поток от информация, който предоставя по-пълна картина и модел на това как се справяте.

Това устройство следи нивата на глюкозата под кожата, предоставяйки резултати в реално време на всеки 1 до 5 минути. Поставяте CGM върху тялото си и го носите от 7 до 14 дни, като данните за диабета се предават поточно към отделен ръчен приемник или приложението на вашия смартфон.

Важно е, че можете да видите в реално време ефектите от храната и упражненията върху вашите нива на глюкоза и да уловите случаи на хипергликемия (твърде висока) и хипогликемия (твърде ниска), когато се случат, избягвайки потенциално опасните последици. Освен това е потенциално животоспасяващ инструмент за хора с диабет, които изпитват несъзнаване за хипогликемия, предупреждавайки ги за предстояща ниска кръвна захар, когато собствените им тела не разпознават предупредителните знаци.

Изследванията показват, отново и отново, ползите от CGM в подпомагането на хората да подобрят своите резултати от диабета. Това Проучване от 2019 г показва, че CGM е сред най-добрите амбулаторни опции за управление на нивото на глюкозата за понижаване на A1C. Междувременно, това учение е само един от многото, които показаха през последните години как използването на CGM помага да увеличите времето си в обхват.

Научете повече за CGM технологията тук

Долен ред

Управлението на глюкозата е важна част от управлението на диабета. Не съществува магическо число за „нормални“ нива на глюкоза или кръвна захар. Въпреки че има клинични насоки за целеви цели за нивата на кръвната захар и тестовете за A1C, важно е да запомните, че „Вашият диабет може да варира“.

Трябва да се консултирате с вашия ендокринолог и екипа за лечение на диабет, за да определите най-добре вашите цели за глюкоза въз основа на вашия личен план за грижа. По-напреднала диабетна технология като CGM също може да бъде дискусионна точка с Вашия лекар за постигане на идеални нива на глюкоза и здравословно време в диапазона.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss