Помагат ли сауните при отслабване?

Общ преглед

В Скандинавия сауните отдавна се използват като начин за общуване, както и за многобройните си ползи за здравето. И въпреки че не са толкова популярни в Съединените щати, все още можете да намерите сауни в много фитнес зали и читалища.

Сауните са приятен начин да се отпуснете и да се изпотите добре, но могат ли наистина да ви помогнат да отслабнете? Краткият отговор е… нещо като.

Изследователите трябва да научат още много за това как топлината от сауните се отразява на тялото.

Как работят различните видове сауни

Сауната се определя като помещение, което се нагрява до температури между 150ºF и 195ºF (65,6ºC и 90,6ºC). Сауните във финландски стил се считат за „сухи“, докато сауните в турски стил имат много пара. Хората обикновено прекарват около 15 до 30 минути в сауна.

Докато температурите и нивата на влажност варират, сауните обикновено работят по същия начин, когато става въпрос за реакцията на тялото ви.

Това са най-често срещаните видове сауни:

Изгаряне на дърва

Печките на дърва се използват за загряване на скали за сауна. Температурите са високи, а влажността е ниска.

Електрически отопляема сауна

За отопление на помещението се използва електрически нагревател, монтиран на пода или стената. Температурите са високи, а влажността ниска.

Парни бани

Може да ги познавате и като „къщи за турска баня“. Температурите са ниски, а влажността е висока, на 100 процента.

инфрачервена

Тази сауна използва светлинни вълни, за да затопли тялото ви, без да затопля стаята. Ползите са подобни на по-конвенционалните сауни.

Можете ли да се изпотите от теглото си?

Има малка загуба на тегло, докато сте в сауната. Това е, защото се изпотявате от теглото на водата. След като започнете да пиете отново, теглото на водата се връща.

По-високите температури причиняват увеличаване на сърдечната честота по начин, подобен на упражнението. Но това увеличение причинява само малко по-високо изгаряне на калории, отколкото седене в покой.

Сауната може да ви помогне да изгорите някои допълнителни калории, но не разчитайте само на сесии за изпотяване, за да свалите килограми. Това не е ефективно средство за истинска загуба на тегло.

Опасности от дехидратация

Екстремната топлина кара тялото ви да се изпотява. Когато се потите, губите течности. Ако загубите повече течности от това, което приемате, можете да се дехидратирате. Има риск от дехидратация от сауна.

Според Harvard Medical School, средният човек губи около 1 пинта течност за кратко време в сауната. Въпреки това, ако пиете достатъчно вода преди, по време и след престоя си в сауната, ще замените течностите, загубени от изпотяване.

Признаци на дехидратация

Тежката дехидратация е спешна медицинска помощ. Важно е да обърнете внимание на тялото си и да пиете много течности, ако използвате сауна.

Имайте предвид тези признаци на лека до умерена дехидратация:

  • сухота в устата
  • екстремна жажда
  • главоболие
  • чувство на замаяност или замаяност
  • не уриниране толкова често, колкото обикновено

Възрастните хора и хората с хронични заболявания като диабет, бъбречни заболявания и сърдечна недостатъчност, или тези, които са бременни, са изложени на по-висок риск от дехидратация.

Сауни и здраве на сърцето

Високите нива на топлина, които изпитвате в сауната, карат кръвоносните ви съдове да се отворят и да се приближат по-близо до повърхността на кожата. Когато кръвоносните съдове се разширяват, кръвообращението ви се подобрява и кръвното ви налягане се понижава.

Някои скорошни проучвания откриха връзка между редовното използване на сауна и подобреното здраве на сърцето. Въпреки това, хората, които имат сърдечни проблеми, като неравномерен пулс или скорошен инфаркт, обикновено се казва да избягват сауни.

Хората с високо кръвно могат да използват сауни, но Американска сърдечна асоциация (AHA) предупреждава срещу преминаване между екстремно горещи и студени температури, защото може да повиши кръвното ви налягане. Освен това тези, които приемат лекарства за сърце, трябва да се консултират със своя доставчик на здравни услуги, преди да използват сауна.

Продуктът за вкъщи

Проучвания от Финландия, Япония и Германия са открили ползи за здравето от редовното използване на сауна. За здрави възрастни седенето в сауна при температури около 190ºF (87,8ºC) се счита за безопасно. Ако сте бременна или имате хронично здравословно състояние, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss