Получаване на цитонамазка по време на менструацията: Какво трябва да знаете

RossHelen/Getty Images

Пап-намазката, наричана още Пап тест, е скрининг тест, който открива клетки, които могат да се превърнат в рак на маточната шийка. Според Служба по женско здраветрябва да правите този тест на всеки 3 или 5 години, в зависимост от възрастта ви.

Въпреки че може да има ситуации, когато трябва да пренасрочите цитонамазката, менструацията не е непременно една от тях. Ето какво трябва да знаете за провеждането на Pap тест по време на менструацията и как менструацията може потенциално да промени резултатите.

Можете ли да си направите цитонамазка по време на менструация?

Технически можете да си направите цитонамазка, докато сте на менструация, но все пак е по-добре да си направите, ако нямате менструация. Наличието на кръв може да промени точността на вашите резултати, особено ако имате тежък поток.

Забелязването може да не представлява толкова голям проблем по отношение на точността на тестването. Въпреки това, все пак трябва да се консултирате с вашия акушер-гинеколог, за да сте в безопасност.

Институтът по рака на Нов Южен Уелс препоръчва да си направите цитонамазка по време на средата на цикъла или около 9 до 20 дни след първия ден от менструацията. Като правило обаче е по-добре да си направите тест за Пап по всяко време, което е подходящо за вашия график, за да не рискувате да пропуснете този важен изпит.

Какво е цитонамазка?

Пап-намазките се използват като инструменти за ранно откриване на рак на маточната шийка. В Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Американският колеж по акушерство и гинеколози (ACOG) казват, че жените над 21-годишна възраст се нуждаят от редовно изследване на Пап на всеки 3 години или когато започнат да правят секс.

Акушер-гинеколог, първичен лекар или асистент на лекаря събира малка проба от клетки от шийката на матката и след това ги изпраща в лаборатория за по-нататъшна оценка. Вашият медицински специалист ще ви се обади с резултатите.

Ако някои клетки се считат за предракови или „ненормални“, те ще обсъдят следващите стъпки с вас, включително възможна колпоскопия. Важно е да лекувате рак на шийката на матката, преди някакви анормални клетки да нараснат по-дълбоко в шийката на матката или да се разпространят (метастазират) в други области на тялото ви.

Понякога Вашият лекар ще нареди също така същата цитонамазка да бъде тествана за човешки папиломен вирус (HPV). ACOG казва, че докато повечето HPV инфекции преминават от само себе си, тежките случаи могат да доведат до рак на маточната шийка в рамките на 1 до 2 години при някои жени.

Как се прави цитонамазка, ако сте на менструация?

По време на цитонамазка, вие ще лежите на масата за преглед, докато Вашият лекар поставя спекулум във вагината ви. След това те бързо ще направят тампон от шийката на матката, събирайки клетки и слуз. След това колекцията се поставя в запечатан контейнер, за да бъде изпратена в лаборатория за тестване.

Обикновено Вашият лекар ще проведе и тазов преглед по време на цитонамазка, за да види дали има някакви аномалии. В зависимост от нивото на вашия поток, този физически преглед може да бъде по-труден за извършване по време на менструация.

Въпреки това, само по себе си менструацията не променя начина, по който се прави цитонамазка. Някои акушер-гинеколози предпочитат да не провеждат Pap тест, ако имате менструация, а също така има риск от фалшиво-отрицателни резултати.

Точни ли са резултатите, ако сте на менструация?

Направата на цитонамазка по време на менструацията все още може да даде точни резултати, но има риск тежкият поток да доведе и до някои фалшиви.

Наличието на кръв в проба от цитонамазка може да прикрие анормални клетки от шийката на матката, което потенциално води до фалшиво-отрицателен резултат. Поради тази причина ACOG препоръчва да планирате своя Pap за времето, когато сте не на вашия цикъл.

Ако обаче не можете да пренасрочите срещата си за известно време в близко бъдеще, Служба по женско здраве препоръчва да се обадите на Вашия лекар за съвет. В някои случаи може да е по-добре да си направите цитонамазка по време на менструацията, вместо да я пропуснете изцяло.

Други неща, които потенциално биха могли да променят резултатите ви от Pap тест, включват секс, душ или използване на продукти за вагинална хигиена 2 дни преди това, според ACOG.

Ако все пак сте направили ПАП по време на менструацията и резултатите са нормални, Вашият лекар може да препоръча повторен тест на всеки 3 години.

Как да се подготвите за Pap тест, ако сте на менструация

Въпреки че е най-добре да насрочите редовните си цитонамазки, когато не очаквате менструация, вашият акушер-гинеколог разбира, че цикълът ви може да се промени. Ако получите менструацията си точно преди назначаването, първото нещо, което трябва да направите, е да се обадите в лекарския кабинет за съвет.

Ако Вашият лекар Ви даде зелена светлина, може да помислите да носите подложки вместо други хигиенни продукти преди и по време на Вашия прием. След това можете да се отървете от всички използвани подложки преди цитонамазката и да ги замените с чисти веднага след прегледа.

Все още е възможно да си направите цитонамазка, въпреки че сте на менструация. Въпреки това, може да има риск от неточни резултати, особено ако потокът ви е тежък през деня на изпита.

Като правило, най-добре е да се обадите на вашия акушер-гинеколог, ако имате насрочен преглед и неочаквано сте започнали менструацията. Те ще ви дадат съвет относно следващите ви стъпки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss