Ползи от овесена каша за кожата

Много хора използват овесена каша като домашно средство за успокояване на суха, сърбяща или раздразнена кожа. Смлената овесена каша може да работи като ексфолиант, като отделя мръсотия, масло и мъртви кожни клетки. Хората могат също да използват овесени ядки за почистване на кожата, овлажняване на кожата и намаляване на възпалението на кожата.

Лекарите обикновено препоръчват на хората да използват колоидни овесени ядки за кожата си. Този вид овесени ядки е фино смлян прах.

В тази статия ще опишем ползите от овесена каша за кожата, как хората могат да я използват и някои рецепти за използване на овесена каша в домашни лекарства.

Ползите от овесените ядки са полезни за кожата

Ползи от овесена каша за кожата

Колоидната овесена каша съдържа няколко компонента, които биха могли да бъдат полезни за кожата. Тези компоненти включват:

 • бета глюкан, което е вещество, което може да абсорбира вода
 • феноли, които са вид антиоксидант
 • сапонини, които имат подобни на сапун свойства и могат да действат като почистващо средство
 • масла

Проучване от 2015 г. предполага, че колоидните овесени ядки имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за подобряване на сухотата на кожата, лющенето на кожата и грапавостта на кожата. Колоидните овесени ядки също могат да намалят сърбежа по кожата.

Изследването изследва колоидни екстракти от овесени ядки в лабораторни условия, както и ефектите на лосион на основата на овесени ядки върху 29 жени участници със сухи, сърбящи крака.

Безопасност на колоидни овесени ядки

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на колоидни овесени ядки като продукт за грижа за кожата, който се продава без рецепта.

Изследване от 2012 г. изследва използването на лични продукти за грижа за кожата, съдържащи колоидни овесени ядки, при 2291 участници. Изследователите не забелязват никакви съобщения за алергии за 3-годишен период на употреба на продукта.

Използва за овесени ядки

Хората могат да прилагат овесени ядки върху кожата си, за да помогнат при различни различни проблеми. Струва си да се отбележи, че много от изследванията, споменати по-долу, включват малък брой участници и затова техните резултати може да не са толкова надеждни, колкото по-големите проучвания.

Колоидната овесена каша може да бъде полезна при следните кожни проблеми:

Сухота на кожата и сърбеж по кожата

Доклад от 2018 г. предполага, че използването на крем, съдържащ колоидни овесени ядки, може да облекчи сухотата, сърбежа и лющенето, които са симптоматични за кожни заболявания като суха кожа и атопичен дерматит при деца.

Авторите заключават, че колоидните овесени ядки могат да помогнат за възстановяване и поддържане на кожната бариера.

Проучване от 2015 г., обхващащо 29 жени със силно суха кожа и сърбеж, отбелязва подобрение на симптомите след 2 седмици използване на лосион, съдържащ колоидна овесена каша.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също предполагат, че колоидните овесени бани могат да помогнат за облекчаване на сърбежа в случаите на херпес зостер.

Екзема

Екземата причинява сърбяща, люспеста или неравна кожа.

Проучване от 2020 г. изследва ефектите на колоидната овесена каша върху хроничната екзема на ръцете сред пациенти в дерматологична клиника в Иран.

Сред 26-те пациенти, получили лечение с 1% колоиден крем с овесени ядки, изследователите наблюдават по-дълго облекчение от симптомите, отколкото това, което изпитва контролната група.

Друго проучване изследва ефектите на колоиден крем с овесени ядки върху кожата на хора с лека до умерена екзема в сравнение със стандартен овлажнител на кожата.

Сред 30-те души, които са получили колоидния крем с овесени ядки, изследователите наблюдават по-малко вредни бактерии в областите на увредена кожа в сравнение с 31-те участници, които са получили стандартния овлажнител за кожата.

Изследователите също така отбелязват, че увредените участъци от кожата заздравяват по-добре с колоидния крем с овесени ядки, отколкото със стандартния овлажнител на кожата.

Псориазис

Псориазисът е кожно заболяване, при което имунната система предизвиква свръхпроизводство на кожни клетки. Псориазисът може да доведе до развитие на люспести петна по кожата, сухота на кожата и сърбеж по кожата.

Неотдавнашно проучване разгледа ефектите на 1% колоиден лосион с овесени ядки върху симптомите на 60 жени с псориазис и чувствителна кожа.

След 4 седмици прилагане на лосиона, участниците съобщиха, че са видели значителни подобрения в симптомите си. Симптомите, които се подобриха най-много, бяха сърбеж по кожата и пилинг на кожата.

Освен това 96% от участниците смятат, че лечението подобрява тежестта на техния псориазис и намалява количеството увредени кожни петна.

Баните с овесени ядки също могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и дразненето на кожата, което се появява поради псориазис.

Може ли овесените ядки да избелят кожата?

Някои онлайн източници твърдят, че хранителните продукти, като овесена каша, куркума или лимон, могат да избелят кожата. Повечето от тези твърдения обаче не се основават на науката.

Въпреки че няма проучвания, фокусирани върху възможните избелващи ефекти на овесените ядки, овесените ядки могат да помогнат за намаляване на зачервяването и петна по кожата, като облекчат дразненето на кожата.

Как да използваме овеса за грижа за кожата

Повечето изследвания за използването на овесена каша върху кожата изследват ефектите на колоидната овесена каша. Колоидните овесени ядки са пълнозърнести овесени ядки, които производителите са фино смилали и обработвали, за да ги използват като средство за защита на кожата.

Използването на домашен пасатор за смилане на цели сурови овесени ядки може да не доведе до оптимален размер на зърното, но все пак е ефективно.

За да проверите дали овесът е смлян достатъчно фино, смесете около 1 супена лъжица смлян овес в чаша топла вода. Млечнобял цвят показва, че овесът е фино смлян.

Това са начините за използване на овес у дома:

Вани с овесени ядки

Маски за лице с овесени ядки

Ексфолираща маска за лице

Маска от смлени овесени ядки може да помогне за премахване на мъртвите кожни клетки и отпушване на порите.

Съставки

 • 2 чаени лъжички колоидна овесена каша
 • вода

Маска за лице за мазна кожа

Някои хора твърдят, че белтъците могат да помогнат за стягане и тонизиране на кожата. Изследванията показват, че хората могат да използват мед, за да успокоят увредената кожа.

Тази маска за лице съчетава предимствата на овесените ядки с тези на белтъците и меда.

Съставки

 • ½ чаша колоидна овесена каша
 • 1 яйчен белтък
 • 1 чаена лъжичка мед

Маска за лице за суха кожа

Изследванията показват, че растителните масла имат противовъзпалително и антиоксидантно действие върху кожата. Растителните масла подпомагат заздравяването и помагат за възстановяването на кожната бариера.

Съставки

 • ½ чаша колоидна овесена каша
 • 1 яйце
 • 1 чаена лъжичка бадемово масло
 • половин намачкан банан
 • 1 чаена лъжичка мед

Кога да се свържете с лекар

Хората, които изпитват симптомите на хронични заболявания като екзема и псориазис, трябва да се свържат с лекар, за да обсъдят план за лечение.

Докато колоидната овесена каша може да помогне за значително контролиране и подобряване на симптомите, медицинският специалист трябва да потвърди, че тя може да се използва заедно с лекарствата на този човек.

Проучването от 2016 г. на над 2000 души установи, че никой от тях не е имал алергична реакция към колоидни овесени ядки. Ако обаче човек изпитва симптомите на алергична реакция, когато използва овесена каша, трябва да спре да я използва и да потърси медицинска помощ.

Обобщение

Колоидните овесени ядки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на кожни заболявания, като сухота и сърбеж на кожата.

Хората могат да закупят колоидни овесени ядки онлайн или в здравни магазини. Алтернативно, хората могат да опитат да приготвят колоидни овесени ядки сами вкъщи, като използват блендер за смилане на суров овес.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss