Полезни ресурси за диабетен оток на макулата

Диабетният макулен едем (DME) е възможно усложнение на диабета. С течение на времето високите нива на кръвната захар могат да причинят увреждане на малките кръвоносни съдове в очите.

Когато стените на тези малки съдове се повредят, те стават по-слаби и могат да изтекат течност или кръв. Когато течността попадне в централната част на ретината, наречена макула, това причинява подуване. Това може да повлияе на зрението ви и в някои случаи да доведе до загуба на зрението.

Редовните очни прегледи са важни за ранното откриване на DME. Очен лекар може да търси признаци на увреждане в очите ви. Увреждането може да настъпи дори преди да забележите промяна в зрението си.

Тъй като няма лечение за диабет, DME често се появява отново. Но лечението може да предотврати и забави загубата на зрение и други усложнения, свързани с DME. Ако имате DME, има ресурси и поддръжка, които могат да ви помогнат, ако живеете с промени в зрението.

Помощни средства или инструменти за зрение

Има различни инструменти и помощни средства, които да ви помогнат да правите нещата, от които се нуждаете и искате да правите, дори и със слабо зрение.

Бъдете наясно с нивото на светлина във вашия дом. Постоянното осветление има значение – преместването между светли и тъмни пространства може да бъде рисковано.

Ето няколко съвета, за да поддържате вашето пространство добре осветено:

 • Дръжте лампи в пространства, където имате нужда от допълнителна светлина.
 • Изберете лампи, които могат да се въртят, за да можете да фокусирате светлината там, където ви е необходима.
 • Помислете за закупуване на лампа с вътрешен рефлектор. Може да е полезно за създаване на повече светлина с по-малко топлина.
 • Настройте осветлението по начин, който намалява сенките. Коридорите и баните могат да бъдат тъмни пространства, което увеличава риска от падане. Уверете се, че има достатъчно осветление на тези места.

Ако обичате да четете, но ви е трудно да виждате дребен шрифт, имате опции:

 • Купете или заемете книги с голям шрифт.
 • Използвайте електронен четец. Можете да увеличите размера на печат и те често имат фоново осветление, което може да бъде полезно.
 • Изтеглете или заемете аудиокниги.

Предлагат се различни лупи. Те правят малките изображения и шрифтове по-големи и по-четими. Някои са преносими, така че можете да им носите магазин за хранителни стоки или да разглеждате менютата на ресторантите.

Други типове се свързват с екран у дома, показвайки по-голямо изображение на това, което се опитвате да прочетете. Те могат да се използват за рецепти, книги, снимки или нещо друго, което трябва да увеличите. Можете да намерите добър списък с опции тук.

Ако имате проблеми с ежедневните задачи, попитайте Вашия лекар за насочване към ерготерапевт (OT).

Някои OT са специализирани в подпомагането на хора с лошо зрение. OT може да е в състояние да ви помогне да настроите дома си по начин, който да го направи по-безопасен и по-лесен за вас да се ориентирате със слабо зрение. Те могат да работят с вас, за да улеснят ежедневните задачи.

Има и оптометристи, които се специализират в това, което се нарича рехабилитация на зрението или слабо зрение. Тези оптометристи често работят заедно с OT.

Докато OT може да ви научи как да използвате оборудването и неоптичните помощни средства, оптометристът ще ви предпише технологията за слабо зрение, като лупи или очила, която ще работи най-добре за вас. Оптометристите със слабо зрение се фокусират върху практически начини за подобряване на качеството на живот на хората с DME.

Ако имате DME, може да бъдете прегледан от офталмолог, по-специално специалист по ретината, за лечение на заболяването, а също и оптометрист със слабо зрение и ОТ, ако е необходимо.

Организации и фондации

Living Well with Low Vision има списък с агенции на своя уебсайт. Агенциите са изброени по държави, така че можете да разберете какво се предлага във вашия район.

Сайтът има много полезни статии за справяне със слабото зрение. Има подробен списък с продукти, които да направят ежедневните задачи по-лесно управляеми при слабо зрение.

Националната федерация на слепите има клонове в Съединените щати. Тази организация е огромна общност от слепи хора в цялата страна. Те се застъпват за по-добра подкрепа за незрящи хора в училища, работни места и други места.

Ако обичате книгите, можете да се присъедините към Националната библиотечна служба чрез Библиотеката на Конгреса. Членството ви дава достъп до огромна колекция от аудиокниги и брайлови материали.

Ако нямате здравна застраховка, която да покрие разходите за очни прегледи, може да се класирате за програмата EyeCare America. Програмата осигурява достъп до безплатни очни прегледи. Редовните очни прегледи са важни, за да следите за промени в здравето на очите си. Цената не трябва да е пречка за защита на очите ви.

Групи за подкрепа

Групите за подкрепа могат да бъдат начин да се срещнете с други хора, които живеят с лошо зрение или слепота. Групите могат да бъдат шанс за обсъждане на ежедневните предизвикателства на живота с лошо зрение. Освен това е чудесно място за споделяне на идеи и ресурси.

Националната федерация на слепите има клонове в Съединените щати. Може да има глава близо до вас. Обмислете да се присъедините към вашия местен клон, за да се свържете с други хора на срещи във вашия район.

Може да има и онлайн групи за поддръжка, към които можете да се присъедините. Попитайте вашия медицински специалист дали знае за други мрежи за поддръжка във вашия район.

Забавяне на прогресията на увреждане на очите

Колкото по-дълго живеете с диабет, толкова по-големи са шансовете да развиете някакво очно заболяване. Не всеки с диабет ще развие DME.

Има неща, които можете да направите, за да предпазите очите си от увреждане.

Ако вече сте били диагностицирани с DME, можете да забавите прогресия:

 • Направете всичко възможно, за да поддържате нивата на кръвната захар и A1C на целевите нива.
 • Управлявайте нивата на холестерола и кръвното налягане.
 • Правете чести очни прегледи.

Диабетът може да бъде труден за управление. Може да имате проблеми с достигането на нивата на кръвната захар в целевия диапазон. Балансирането на кръвната захар често включва диета, физическа активност и лекарства, включително инсулин. С течение на времето може да промените начина, по който управлявате диабета си.

Има много начини за управление на кръвната захар. Ако настоящият ви подход не работи, говорете с вашия лекар какво да правите. Възможно е да има промени в диетата, които могат да помогнат или може да е време да коригирате или добавите лекарства.

Годишните очни прегледи са важни за наблюдение на здравето на очите ви. В ранните стадии на DME очен лекар може да види увреждане, започващо в окото ви, преди да имате някакви промени в зрението си. Има лечения за забавяне на прогресията на DME и предотвратяване на по-нататъшна загуба на зрението.

Леченията за DME включват:

 • анти-VEGF лекарства, инжектирани в окото, за да се намали изтичането на течност от кръвоносните съдове
 • лазерна фотокоагулация за затваряне на изтичащи кръвоносни съдове
 • стероидни лекарства, инжектирани в окото, за да се намали подуването на ретината (ако други лечения не подобрят симптомите)

Вземането

Диабетният макулен едем (DME) е възможно усложнение на диабета.

Това се случва, когато високите нива на кръвната захар причинят увреждане на малките кръвоносни съдове в очите. Може да засегне зрението и да доведе до слепота.

Съществуват лечения за забавяне на прогресията, както и различни инструменти и помощни средства за подпомагане на хората, живеещи с ниско зрение.

Можете да поискате подкрепа от вашия медицински специалист, за да намерите начини да се адаптирате към живота с лошо зрение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss