Подробности за дозировката на Xolair

Въведение

Ако имате астма, копривна треска или носни полипи, Вашият лекар може да Ви предложи Xolair като опция за лечение. Това е лекарство с рецепта, използвано за лечение на следните състояния:

 • хронична уртикария (определен тип копривна треска, понякога наричана хронична спонтанна уртикария); одобрени за употреба при възрастни и определени деца
 • назални полипи, които да се използват в комбинация с други лекарства; одобрен за употреба при възрастни

 • умерена до тежка астма, която е свързана с алергии и продължава дори при други лечения; одобрени за употреба при възрастни и определени деца

Активната съставка в Xolair е омализумаб. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Xolair принадлежи към клас лекарства, наречени моноклонални антитела. (Те са направени от клетките на имунната система в тялото.)

Xolair се предлага в две форми. Едната е предварително напълнена спринцовка с разтвор, а другата е флакон с лекарство на прах. (Медицински специалист смесва праха в разтвор.) И двете форми са за подкожно инжектиране, което се прилага под кожата.

Тази статия описва дозите на Xolair, както и неговите силни страни и начина на приложение. За да научите повече за Xolair, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Xolair, които се предоставят от производителя на лекарства. Но Вашият лекар ще Ви предпише подходящата за Вас доза Xolair.

Каква е дозировката на Xolair?

Забележка: Таблицата за дозиране на Xolair по-долу подчертава основите на дозировката на Xolair за състоянията, които лекува. Не забравяйте да продължите да четете отвъд таблицата за повече подробности.

Състояние Как се определя дозировката
хронична уртикария използвайки препоръките на производителя на лекарства
носни полипи въз основа на телесното тегло и нивото на серумния IgE*
умерена до тежка астма† въз основа на телесното тегло и нивото на серумния IgE*

* Серумният IgE е вид антитяло (протеин) в кръвта. Това е част от имунната система.
† Това състояние трябва да е свързано с алергии и да продължава дори при други лечения.

Трябва да използвате дозировката, предписана от Вашия лекар. Те ще препоръчат дозата и схемата на дозиране, които са най-подходящи за вашето състояние.

Какви са формите на Xolair?

Xolair се предлага като предварително напълнени спринцовки с разтвор и флакони с лекарство на прах. Медицински специалист смесва праха в разтвор. И двете форми са за подкожно инжектиране, което се прилага подкожно.

Какви са силните страни на Xolair?

Xolair предварително напълнени спринцовки с разтвор се предлагат в концентрации от 75 милиграма (mg) и 150 mg. Флаконите с прахообразно лекарство се предлагат в концентрация от 150 mg.

Какви са обичайните дози на Xolair?

Дозата и честотата на Xolair варират в зависимост от лекуваното състояние. За астма и назални полипи лекарите използват таблици за калкулиране на дозите, за да определят правилната доза.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при хронична уртикария (определен тип копривна треска) при възрастни

Обичайната дозировка на Xolair за хронична уртикария е 150 mg или 300 mg на всеки 4 седмици.

Дозировка при полипи в носа при възрастни

Дозировката на Xolair за носни полипи се основава на телесното тегло в килограми (kg) и серумните нива на IgE. Дозите могат да варират от 75 mg до 600 mg на всеки 2 до 4 седмици.

Лекарят ще потвърди телесното тегло на възрастния, получаващ лекарството. (За справка, 1 кг се равнява на приблизително 2,2 паунда [lb].) Те също ще проверят серумното ниво на IgE на възрастен с кръвен тест. След като лекарят разполага с тези подробности, той може да определи конкретната дозировка, която да предпише.

За това състояние ще използвате Xolair в комбинация с други лекарства.

Дозировка при астма при възрастни

Дозировката на Xolair за астма* се базира на телесното тегло в kg и серумните нива на IgE. Дозите могат да варират от 75 mg до 375 mg на всеки 2 до 4 седмици.

Лекарят ще потвърди телесното тегло на възрастния, получаващ лекарството. (За справка, 1 кг се равнява на приблизително 2,2 паунда [lb].) Те също ще проверят серумното ниво на IgE на възрастен с кръвен тест. След като лекарят разполага с тези подробности, той може да определи конкретната дозировка, която да предпише.

* Xolair е одобрен за употреба при умерена до тежка астма. Трябва да е свързано с алергии и да продължава дори при други лечения.

Каква е дозировката на Xolair за деца?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се препоръчват за деца.

Дозировка при хронична уртикария

Xolair е одобрен за лечение на хронична уртикария при деца на възраст над 12 години. Обичайната доза е 150 mg до 300 mg на всеки 4 седмици.

Дозировка при астма

Xolair е одобрен за лечение на астма при деца на възраст над 6 години. По-конкретно, той се използва за умерена до тежка астма, която е свързана с алергии и продължава дори при други лечения.

Педиатричната дозировка на Xolair за лечение на астма се базира на телесното тегло в kg и серумните нива на IgE. Дозите могат да варират от 75 mg до 375 mg на всеки 2 до 4 седмици.

Лекарят ще потвърди телесното тегло на детето, което получава лекарството. (За справка, 1 кг се равнява на приблизително 2,2 паунда [lb].) Те също така ще проверят серумното ниво на IgE на детето с кръвен тест. След като лекарят разполага с тези подробности, той може да определи конкретната дозировка, която да предпише.

Xolair използва ли се дългосрочно?

Да, Xolair обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Ако използвате Xolair за астма или назални полипи, телесното тегло е фактор при определяне на дозата. Може да се наложи Вашият лекар да коригира дозата Ви, ако телесното Ви тегло се промени значително.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Xolair може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • твоята възраст
 • Вашето телесно тегло (вижте „Коригиране на дозата“ точно по-горе)
 • вашите серумни нива на IgE*

* Серумният IgE е вид антитяло (протеин) в кръвта. Това е част от имунната система.

Как се използва Xolair?

Xolair се прилага като подкожна инжекция. Това означава, че инжекцията се поставя под кожата, но не и в мускула.

Xolair има опаковано предупреждение за анафилаксия, която е животозастрашаваща алергична реакция. (Вижте раздела „Предупреждение в кутия: Риск от анафилаксия“ по-горе.) Поради риска от анафилаксия, ще получите първите си няколко дози Xolair в лекарски кабинет или друго здравно заведение. Това ще позволи на медицински специалист да ви наблюдава за симптоми на анафилаксия. Ако имате такива, те могат бързо да реагират с подходящо лечение.

След няколко дози Вашият лекар може да реши, че е безопасно за Вас или за лице, което се грижи за Вас, да приложите инжекциите. В този случай медицински специалист ще ви покаже правилната процедура за инжектиране.

Достъпни етикети на лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Проверете вашата аптека за тези функции за достъпност. Ако вашата не ги предлага, вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Може да получите инжекции Xolair в лекарски кабинет или друго здравно заведение. Ако е така и пропуснете час, обадете се възможно най-скоро, за да го пренасрочите. Ако инжектирате Xolair у дома и пропуснете доза, обадете се в кабинета на Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да определите кога да инжектирате следващата доза.

Ако имате нужда от помощ да запомните следващата си инжекция Xolair, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не инжектирайте повече Xolair, отколкото е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Какво да направите, в случай че сте използвали твърде много Xolair

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте инжектирали твърде много Xolair. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне, или да използвате онлайн ресурса. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Xolair.

Прилага ли се някога Xolair като повече от една инжекция?

Да, така е. Максималната препоръчвана инжекция на едно място или област е 150 милиграма (mg). За доза над 150 mg лекарите обикновено я разделят на няколко инжекции. Обикновено това са две или повече инжекции.

Попитайте Вашия лекар, ако имате въпроси относно това колко инжекции Xolair ще са Ви необходими.

Имам ли нужда от кръвен тест, преди да започна Xolair?

Да, в зависимост от състоянието, което Xolair лекува. Дозировките на Xolair за умерена до тежка астма* и назални полипи се основават на телесното тегло и нивото на серумния IgE. В този случай ще ви е необходим кръвен тест, преди да започнете да приемате лекарството.

IgE е антитяло (протеин), което е част от имунната система. IgE причинява възпалението на носните полипи. Той също така причинява астма, свързана с алергии. Xolair лекува и двете състояния чрез понижаване на нивата на IgE. Дозата, от която се нуждаете, ще зависи от това колко високи са вашите нива на IgE преди лечението.

Ако имате въпроси относно вашата дозировка или използването на IgE при изчисляването й, говорете с вашия лекар.

* Това състояние трябва да е свързано с алергии и да продължава дори при други лечения.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Xolair, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Xolair без препоръката на Вашия лекар. Използвайте Xolair само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Трябва ли да променя дозировката ми, ако Xolair не ми действа достатъчно добре?
 • Ако отслабна или напълнея, ще ми трябва ли различна доза Xolair?
 • Би ли било безопасно за мен да си инжектирам дози Xolair у дома?

За да научите повече за Xolair, вижте тези статии:

 • Всичко за Xolair
 • Xolair и цена: Какво трябва да знаете
 • Странични ефекти на Xolair: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss