Подробности за дозировката на Tenormin

Тенормин (атенолол) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на високо кръвно налягане, стенокардия и инфаркт. Лекарството се предлага под формата на таблетки. Обикновено се приема веднъж на ден.

Tenormin се използва при възрастни за лечение на:

 • високо кръвно налягане
 • ангина (вид болка в гърдите) поради стеснени артерии

 • сърдечен удар

Активната съставка на Тенормин е атенолол. Активната съставка е това, което кара лекарството да работи. Тенормин принадлежи към група лекарства, наречени бета-блокери.

Тази статия описва дозите на Tenormin, както и силните му страни и начина на приемане. За да научите повече за Tenormin, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Tenormin?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Tenormin. Всички дози са посочени в милиграми (mg).

Индикация Първоначална доза Увеличаване на дозата и интервал Максимална дозировка
високо кръвно налягане 50 mg веднъж на ден След 1 или 2 седмици увеличете до 100 mg веднъж дневно 100 mg веднъж дневно

стенокардия поради стеснени артерии

50 mg веднъж дневно

След 1 седмица увеличете до 100 mg веднъж на ден 200 mg веднъж дневно
сърдечен удар 50 mg два пъти дневно След първите две дози, 100 mg веднъж дневно или 50 mg два пъти дневно в продължение на поне 7 дни 100 mg веднъж дневно или 50 mg два пъти дневно

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Tenormin.

Какви са формите на Tenormin?

Tenormin се предлага под формата на перорална таблетка.

Какви са силните страни на Tenormin?

Tenormin се предлага в три силни страни:

 • 25 мг
 • 50 мг
 • 100 мг

Какви са обичайните дози Tenormin?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при високо кръвно налягане

Типичната доза Tenormin за възрастни с високо кръвно налягане е 50-100 mg веднъж дневно.

Лекарите обикновено започват с 50 mg веднъж на ден. След 1 или 2 седмици, ако кръвното налягане остане високо, лекарите могат да увеличат дозата до 100 mg веднъж дневно.

Максималната доза за лечение на високо кръвно налягане е 100 mg веднъж дневно.

Дозировка при стабилна стенокардия поради стеснени артерии

При стенокардия (вид гръдна болка), дължаща се на стеснени артерии при възрастни, типичната доза Tenormin е 50–100 mg веднъж дневно. Лекарите обикновено предписват 50 mg веднъж дневно за начало. Ако симптомите на стенокардия не се подобрят след 1 седмица, лекарите могат да увеличат дозата до 100 mg веднъж дневно.

Максималната доза при стенокардия поради стеснени артерии е 200 mg веднъж дневно.

Дозировка при инфаркт

Типичната доза Tenormin за пациенти след инфаркт е 50 mg два пъти дневно или 100 mg веднъж дневно в продължение на поне седем дни. Може да е уместно да продължите с Tenormin дългосрочно.

Ако се появят сериозни нежелани реакции, като ниска сърдечна честота или ниско кръвно налягане, лекарите могат да спрат предписването на Tenormin.

Tenormin използва ли се дългосрочно?

Да, Tenormin обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Хората с бъбречни проблеми може да се нуждаят от по-ниски дози Tenormin. По време на лечението лекарите оценяват бъбречната функция, за да се уверят, че лицето премахва достатъчно Tenormin.

Намаляването на бъбречната функция може да доведе до увеличаване на количеството Tenormin в тялото, което може да доведе до увеличаване на страничните ефекти на лекарството.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката Tenormin, която Ви е предписана, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • твоята възраст
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Тенормин?

Tenormin се предлага под формата на перорална таблетка. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Tenormin, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат полезни съвети или може да са в състояние да доставят Tenormin в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Tenormin, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Tenormin навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Tenormin, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • много ниско кръвно налягане
 • изключителна сънливост
 • хрипове
 • бавен сърдечен ритъм
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • сърдечна недостатъчност
 • затруднено дишане
 • ниска кръвна захар

Какво да направите, ако сте приели твърде много Тенормин

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Tenormin. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Tenormin.

Колко време отнема Tenormin да започне да действа?

Tenormin започва да действа след първата доза. Поради начина, по който действа лекарството, вероятно няма да усетите действието на лекарството в тялото ви. Може да отнеме до 1-2 седмици, за да видите пълния ефект на понижаване на кръвното налягане.

Неговите дългосрочни ефекти може да отнеме повече време, за да започне да действа. Но Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството работи за лечение на Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Tenormin, говорете с Вашия лекар.

Може ли Tenormin да се използва при тревожност? Ако е така, каква е дозировката?

Tenormin не е одобрен за лечение на тревожност. Но в някои случаи Вашият лекар може да Ви предпише не по предназначение за тази употреба. (При употреба извън етикета лекарите предписват лекарство за цел, различна от тази, за която е одобрено.)

Тъй като Tenormin не е одобрен за тревожност, производителят на лекарството не предоставя препоръчителни дози за тази употреба. Вашият лекар ще Ви предпише дозата, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за вашите възможности за лечение на тревожност, включително Tenormin, говорете с вашия лекар.

Трябва ли възрастните хора да приемат по-ниска доза Tenormin?

По принцип лекарите ще започнат по-възрастни хора с по-ниски дози Tenormin. По-възрастните хора може да се нуждаят от по-ниски дози, тъй като телата им се освобождават от лекарството по-бавно от по-младите възрастни.

Ако се притеснявате относно дозата на Tenormin, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Тенормин, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Tenormin без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Tenormin само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Как се променя дозата ми, ако трябва да приемам други лекарства за управление на кръвното си налягане?
 • Каква доза Tenormin е безопасна, ако имам диабет?

За да научите повече за Tenormin, вижте тази статия:

 • Тенормин (атенолол)

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss